szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megtartotta idei első tájékoztatóját az operatív törzs. Elhangzott: a téli szünet vége előtt több ezer köznevelésben dolgozót teszteltek le. Kedden újabb vakcinaszállítmány jön az országba.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Célcsoportos tesztelést hajtott végre a téli szünet vége előtt, január első napjaiban az operatív törzs; ennek keretében a köznevelésben dolgozók számára biztosítottak újabb ingyenes tesztlehetőséget – hangzott el hétfőn.

György István, a Miniszterelnökség államtitkára az operatív törzs tájékoztatóján azt mondta: 99 helyszínen alakítottak ki mintavételi pontokat a hétvégén. Ezeken összesen több mint 20 ezren jelentek meg.

Elhangzott: két hónapja, egy korábbi célcsoportos tesztelés alkalmával 2 százalékos volt a fertőzöttség aránya az óvodai, illetve iskolai dolgozók között. A most leszűrtekkel ez az arány 1,01 százalék lett. Ami a konkrét számot illeti: a több mint 20 ezer leszűrt pedagógus közül

209 ember adott pozitív mintát.

Müller Cecília országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy a bevezetett intézkedések eredményesek, “sikeres a védekezés”, ugyanis már hosszabb ideje csökken a napi megbetegedések száma. A hétfői adatok szerint ezúttal 856 személynél mutatták ki a fertőzést Magyarországon. A halálos áldozatok száma 93 fővel nőtt.

Müller kitért arra is, hogy már 25 oltópontot állítottak fel, és eddig közel 12 ezer egészségügyi dolgozót oltottak be a koronavírus ellen. Az oltási terv alapvetően nem változott, Müller ugyanakkor azt mondta: már a fogorvosokat is arra biztatják, hogy oltassák be magukat.

Az országos tiszti főorvos közölte: január 5-én, kedden újabb vakcinaszállítmány érkezik az országba, ami 39 ezer ember számára jelent oltási lehetőséget. Az nem hangzott el, pontosan milyen vakcinákról van szó, de csak a Pfizert engedélyezték az EU-ban.

A tájékoztató végén a rendőri intézkedésekről is szó esett. Mint elhangzott: az elmúlt hétvégén és szilveszter éjjel közel 700 embert büntettek meg a maszkviselési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. A rendőrök emellett két budapesti éttermet is bezárattak, amiért azokban a tiltás ellenére magánrendezvényt tartottak. A bezárás mindkét étterem esetében 60 napos.

Az újságírói kérdések egyike az orosz Szputnyik V vakcinát érintette. Erről Müller Cecília azt mondta: jelenleg hatezer ilyen oltóanyag van eltárolva Magyarországon. Azt is közölte, hogy hazánk és Oroszország között egy tudományos együttműködést alakítottak ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Önvezető BMW, Tesla, Apple Car – mit tudhatnak ma, mit holnap?

Önvezető BMW, Tesla, Apple Car – mit tudhatnak ma, mit holnap?

Jön az Apple, és felforgatja az autóipart

Jön az Apple, és felforgatja az autóipart

Új edző után kell néznie a Bayernnek

Új edző után kell néznie a Bayernnek