szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kiszorítanák a koronavírust az egyetemről.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Minden másnap gyorsteszt elvégzésére kötelezi a Semmelweis Egyetem (SE) azokat a dolgozóit, akik részt vesznek a betegellátásban, és nem kérnek koronavírus elleni védőoltást – olvasható az egyetem vezetésének csütörtöki utasításában. A rendelet ebben nem tesz különbséget egyészségügyi és nem egészségügyi dolgozók között, a folyamatos tesztelés csak arra nem vonatkozik, aki volt koronavírus-fertőzött az elmúlt 6 hónapban.

Valamivel engedékenyebb az SE a halgatókkal. Közülük azoknak írnak elő rendszeres tesztelést, akik úgy nem kérnek oltást, hogy részt vesznek a klinikai oktatásban. Ezt azonban elég csak hetente megismételni. Tesztelnek továbbá minden egyes beteget is, amikor felveszik őket.

Az utasítás nem titkolt célja, hogy az egyetem minden munkatársa beoltassa magát, ezáltal kiszoruljon a koronavírus az intézményből. Mint a dokumentum fogalmaz:

Mindent el kell követnünk, hogy munkatársaink lehetőleg 100%-ban vegyék fel az oltást.

Az egyetem rektora, Merkely Béla korábban arról beszélt, a 100 százalékos arány orvoskollégái között már megvan, mindannyian jelentkeztek védőoltásért.

Az SE munkatársai a járvány kezdete óta vesznek részt a tesztelésben és a betegellátásban, újabban pedig a vakcinációban is.

(via G7.hu)

Kötelezővé teheti-e az oltást a kormány, a munkáltató vagy akár egy fesztiválszervező?

Ha nem lesz kötelező a koronavírus elleni oltás, elvárhatja-e egy munkaadó, hogy beoltassa magát az ember? Egy fesztiválszervező, egy színház, egy mozi, egy légitársaság szelektálhat-e az emberek között az alapján, hogy be vannak-e oltva vagy sem? Ezeket a kérdéseket beszéltük végig Zeller Judittal, a Társaság a Szabadságjogokért Magánszféraprojekt-szakértővel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Érdemes lesz vigyázni Orbán ajándékával a 25 éven aluliaknak

Érdemes lesz vigyázni Orbán ajándékával a 25 éven aluliaknak

Központosított koncessziók: Rogán Antal másfél hónap után kiesett a pikszisből

Központosított koncessziók: Rogán Antal másfél hónap után kiesett a pikszisből

Már csak napjai vannak Trumpnak, mégis újabb szankciókat hozott Irán ellen

Már csak napjai vannak Trumpnak, mégis újabb szankciókat hozott Irán ellen