Tetszett a cikk?

Nem igaz, hogy a gyermekeket egyáltalán nem érinti a koronavírus-fertőzés: a 18 év alattiak közül Magyarországon is több százan szorultak már kórházi kezelésre. Nagyon ritka esetben a gyerekkori Covid–19 betegségnek egy súlyos szövődménye is kialakulhat, a MIS-C betegségben az az alattomos, hogy általában a koronavírus-fertőzés után 3-4 héttel jelentkezik, függetlenül attól, hogy a gyermeknek voltak-e tünetei, vagy nem. A kezelt gyerekek többségét csak több hónap után tudják gyógyultnak nyilvánítani, így különösen fontos, hogy a szülők időben felismerjék, ha gond van. Elmondjuk, mire kell figyelni.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Mivel a koronavírus-fertőzés legveszélyeztetettebb korosztálya az idősebbek körül ki, viszonylag kevés szó esik arról, hogyan érinti a járvány a legfiatalabbakat. Pedig az elmúlt év a gyerekek mindennapjait is a feje tetejére állította, a lelki teher mellett azonban az egészségügyi következmények sem elhanyagolhatók: a mai napig sokan hiszik azt, hogy a koronavírus-fertőzés a legfiatalabbakat nem fenyegeti különösebben, ami abból ered, hogy ha el is kapja, rengeteg gyermek valóban tünetmentesen, vagy nagyon enyhe, alig észrevehető tünetekkel vészeli át a Covid-19 betegséget.

Tavaly május óta azonban a világon egyre több országból számoltak be egy ismeretlen, ám annál alattomosabb betegségről, ami kifejezetten a koronavírus-fertőzésen átesett fiatalokat érinti. A gyermekkori koronavírus fertőzéshez kapcsolódó többszervi gyulladásból (rövidítve MIS-C) az Egyesült Államok járványügyi hivatala idén januárig 1659 esetet regisztrált, 26-an pedig elhunytak a betegek közül, akik átlagéletkora 8 év volt.

©

Mára Magyarországon is több tucat gyerek került kórházba a betegséggel, és ezzel egy időben egyre több aggódó szülő Facebook-posztjában is felbukkannak a legkülönbözőbb történetek. A hvg.hu-nak megküldött hivatalos adatok szerint

a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben – mely az egész ország területéről fogadja az eseteket – már több mint 40 ilyen beteget kezeltek, 60 százalékuk intenzív ellátást is igényelt.

A teljes szám ennél is magasabb, mert néhány gyermeket az egyetemi klinikák láttak el.

„Ez egy teljesen új, szinte ismeretlen betegség volt számunkra is” – mesélt a kezdeti tapasztalatokról a hvg.hu-nak Szabó László professzor, a gyermekkórház belgyógyászatának osztályvezető főorvosa, aki azokat a gyermekeket kezelte, akik kikerültek az intenzívről, vagy állapotuk nem volt olyan súlyos, hogy szükséges legyen az intenzív osztályos ellátásra.

Szabó László professzor
©

Figyeljünk, ha sokáig lázas

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tavaly júniusban emlékeztetőt adott ki a betegségről, a rendkívül változatos lefolyású MIS-C azonban így is nagy kihívások elé állítja a kezelőorvosokat és a szülőket is. Az első tünetekből még nem könnyű felismerni a később intenzív kezelést is igénylő betegséget, mely érintheti a vesét, a szívet, a beleket, vagy bármely más szervnél is gyulladást okozhat.

De mi az, amire egy szülőnek különösen oda kell figyelnie?

Szabó László professzor szerint, ami miatt a többszervi gyulladás alattomos lehet, hogy általában a koronavírus-fertőzés után 3-4 héttel jelentkezik, függetlenül attól, hogy a gyermeknek voltak-e tünetei, vagy nem. A szülők ezért sokszor napokig egyszerű vírusra, esetleg mandulagyulladásra gondolnak, és nem jut eszükbe, hogy komolyabb betegség állhat a háttérben.

A fő tünet a több mint 3 napig tartó, sokszor 39 fokos láz, ezt követik a különböző szervi problémák.

„Ahhoz, hogy egy gyermeket többszervi gyulladással diagnosztizáljanak, ezek közül legalább kettőnek kell megjelennie” – magyarázta Szabó László. A professzor szerint a napokig tartó láz mellett gyanakodni kell, ha a gyereknek

  • hasfájása van, esetleg puffadt, telt a hasa, hányás és hasmenés kínozza, a hasfájás miatt egyébként sokszor először vakbélgyulladás miatt sebészetre kerül a gyermek,
  • bőrkiütések láthatók a testén, több helyen is,
  • nem gennyes kötőhártyagyulladása van,
  • eltérések láthatók a szájnyálkahártyán, mandulagyulladással küzd,
  • valamint előfordulhat kéz- és lábfej ödéma is.

Ezek miatt már mindenképpen orvoshoz kell fordulni, hiszen súlyosabb esetekben a gyulladás a gyerek szívét és a keringését is érinti, így alacsony vérnyomásos rosszullét, keringési zavar, szívelégtelenség vagy szívizomgyulladás is kialakulhat.

Hasonlóan járt a 10 éves Maxima, akinek napokig magas láza, hasmenése volt, gyengének érezte magát, bevérzett a szeme és kiütései lettek. A háziorvos az ügyeletre küldte, onnan viszont már mentővel vitték a Heim Pál Gyermekkórház sürgősségi osztályra, így hamar elkezdhették a kezelését, ami a MIS-C esetében rendkívül fontos.

A kislány két napig volt válságos állapotban, csak az ötödik napra lett jobban.

©

Már hároméves beteg is van

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főorvosa szerint hasonló esetekből egyre több van, sőt a járvány előrehaladtával az érintett gyerekek életkora is változott. Mint mondta,

kezdetekben elsősorban a serdülőket, 10-16 éveseket érintette, a nemzetközi szakirodalomban is így írták le az első eseteket, de már háromévesünk is akadt MIS-C betegséggel a kórházban.

Mivel a Heim Pál Gyermekkórház országos intézmény, egy-két kivétellel minden többszervi gyulladásban szenvedő gyermeket ide hoztak. Aki intenzívre került, annak általában az alacsony vérnyomását nem tudták máshogy korrigálni, vagy súlyos szívritmuszavar lépett nála fel.

A MIS-C esetében azt sem könnyű megállapítani, átesett-e már a koronavírus-fertőzésen a gyermek, vagy esetleg most is pozitív, ehhez a gyermekkórházban PCR-teszteket és antitestvizsgálatokat egyaránt használtak. Szintén előfordul, hogy a gyerekek csak napokkal a súlyos tünetek kezdete után kerülnek kórházba, hiszen a szülők a napokig tartó magas láz miatt fordulnak a háziorvoshoz, és ő küldi a pácienseket kórházba.

Képünk illusztráció
©

Ez történt a 15 éves Gergellyel is, akinek kálváriájáról édesanyja a Szeretlek Magyarországnak mesélt részletesebben. A kamasz tavaly októberben annak ellenére kapta el a koronavírust, hogy a család minden szabályt igyekezett betartani, maszkot hordtak, távolságot tartottak. A betegség szerencsére csak enyhe lefolyású volt, alig telt el azonban egy hónap, a fiú belázasodott és megduzzadt a nyaka, amire antibiotikumot kapott – hiába. Továbbra sem lett jobban, sőt hányt, hasmenése volt, a tenyere tele lett kiütésekkel és bevérzett a szeme.

Gergely hiába kapott egy újabb adag antibiotikumot, hét nap folyamatos láz után kiszáradt és hallucinált, vérnyomása 80/30-ra esett, összeomlott a keringése, a háziorvosi rendelőből mentő vitte kórházba, ahol azonnal az intenzív osztályra került, tünetei még napokig súlyosbodtak, és csak egy hét múlva kerülhetett a belgyógyászatra.

Magyarországon szerencsére minden eset jól végződött, de az érintett gyerekeknek még így is sokáig együtt kell élniük a betegség következményeivel. „Minden ilyen gyermeket jó általános állapotban engedtünk haza, de hetente visszahívjuk őket ellenőrző vizsgálatokra. Sokuknál diagnosztizálunk szívizom-eltéréseket, gyulladást, az ultrahang is sokszor mutat eltéréseket a különböző szervekben. Ezért azt is nehéz megmondani, mikor nyilváníthatjuk őket gyógyultnak, erre általában akkor kerül sor, ha minden érték normalizálódott, és a gyermek is teljesen jól van. A gyógyulás általában 1-2 hónapig is eltarthat” – mondta Szabó László professzor.

A gyerekeknél immunglobulint, szteroidot, aszpirint és számos úgynevezett tüneti kezelést alkalmaznak. Súlyos állapotban életet veszélyeztető állapot is kialakulhat, ITO kezelés, lélegeztetés, keringés támogatás szükséges, szükség esetén a súlyosan érintett szerv miatt műtüdő (ECMO), vesepótló (CRRT) vagy akár műszív kezelésre is szükség lehet.

„Az esetek gyakoriságát jól jelzi az is, hogy a speciális betegségeknél szükséges immunglobulin terápiát korábban háromhavonta egyszer, most pedig naponta több gyermeknél is alkalmazzuk, ami óriási különbség” – tette hozzá. Gyógyszer vagy eszköz azonban egyszer sem hiányzott a gyerekek ellátásához – tette hozzá a főorvos.

Képünk illusztráció
©

Több száz koronavírusos eset

Szabó László professzor azt is hangsúlyozta, hogy bár a járvány elején ez terjedt el,

nem igaz, hogy a gyermekekre egyáltalán nem veszélyes a koronavírus-fertőzés, mint ahogy az sem, hogy ne kerülhetnének súlyos állapotba, és nem csak a MIS-C miatt.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet tavaly március óta kijelölt gyermekkórház, a járvány kezdete óta országosan már több száz esetük volt. „A koronavírus ugyanúgy megfertőzheti a gyermekeket, mint a felnőtteket. A gyermekek fertőzése sokszor tünetszegény, vagy teljesen tünetmentes, de találkoztunk már lázzal, légúti tünetekkel, tüdőgyulladással, hasfájással, hasmenéssel. Ezek többnyire gyermekeknél nem okoznak súlyos állapotot, 1-2%-ban azonban szükség lehet intenzív kezelésre csak a koronavírus-fertőzés miatt is. Krónikus beteg gyermekek betegségét pedig sokszor súlyosbítja a Covid–19” – mondta az osztályvezető.

A koronavírus-fertőzésen átesett gyermekek ráadásul ugyanúgy szenvedhetnek szövődményektől, mint a felnőttek. „Vannak olyanok, akiknél egyszervi gyulladást találnak, duzzadtak a belei, hasfájása van, és csak nagyon lassan cseng le” – mondta el a főorvos.

A Heim Pál Gyermekkórház számára talán az egyetlen nehézséget a fertőzött és a nem fertőzött gyermekek elkülönítése jelentette, hiszen a nem Covid–19-beteg gyerekek ugyanúgy igényelnek ellátást és éri őket baleset, mint korábban. Ezért az intézményben ki kellett alakítani külön kórtermeket és még külön műtőt is.

©

A többi intézményhez hasonlóan egyébként a gyerekkórház betegforgalma is visszaeset kicsit, valószínűleg a távolságtartás miatt is csökkent a banális légúti fertőzések száma, melyek például asztmás rohamot váltanak ki.

Oltják-e a gyermekeket?

Mióta megjelentek a világon a koronavírus elleni oltások, a világon szinte mindenhol az egészségügyi dolgozókat és az idős, krónikus betegeket oltják vele először, ami érthető is, hiszen őket veszélyezteti leginkább a fertőzés. Magyarországon a héten már a nem bentlakásos intézményben élő időseket is elkezdték oltani, de a 18 év alattiakról egyelőre nincs szó – nem véletlenül. A világon engedélyezett oltóanyagok közül jelenleg egyet sem ajánlanak fiataloknak: a Pfizer–BioNTech oltását 16, az AstraZeneca és a Moderna vakcináját 18 év felett lehet beadni.

Ez nem azt jelenti, hogy veszélyes lenne rájuk, hanem azt, hogy a klinikai kísérletekben nem, vagy csak korlátozottan vettek részt fiatalkorúak, így nincs adat arról, az ő esetükben milyen hatékonyságú a vakcina, vagy jelentkezhetnek-e a leírtaktól eltérő mellékhatások. Az oltóanyaggyártók közül többen egyébként már elkezdték a kísérleteket, nemcsak a fiatalok, hanem a várandósok esetében is, ezért valószínű, hogy még az idén kiderül, számukra biztonságos-e az oltás. Ha igen, akkor semmi akadálya nem lesz, hogy ők is megkapják.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ön is elvárások csapdájában vergődik? Van remény a szabadulásra

Ön is elvárások csapdájában vergődik? Van remény a szabadulásra

Ipsos: Kevesen hisznek a gyors újranyitásban és egyre többen kérnek oltást

Ipsos: Kevesen hisznek a gyors újranyitásban és egyre többen kérnek oltást

Az ellenzék szerint Orbán a szülőkre hárítja azt a felelősséget, amit neki kellene vállalnia

Az ellenzék szerint Orbán a szülőkre hárítja azt a felelősséget, amit neki kellene vállalnia