szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Száznál is többen fertőződtek meg a kiskunhalasi Bárka otthonaiban. A dolgozók legalább 18 százaléka, az ellátottak 10 százaléka pozitív, az utóbbiak közül 27-en vannak kórházban. Az intézmény néhány telephelyén már oltottak, a központi egységben pont a járvány miatt nem kezdődött el az oltás.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A kilenc telephellyel működő Bárka Integrált Szociális Intézményben 526 ellátottból 57, és 329 dolgozóból 54 fertőződött meg a koronavírussal – a február 10-i adatokat a fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság közölte a baon.hu szerkesztőségével. A Főigazgatóság közleménye szerint 27 ellátottat kezelnek kórházban, míg az idén egy dolgozó, és egy ellátott elhunyt. A lap azt is írja, hogy a kiskunhalasi központú intézmény tompai és kalocsai telephelyein már befejeződött az oltás, míg a központban éppen a járványügyi helyzet miatt maradt el.

A megismert adatok szerint viszont az is lehetséges, hogy olyan intézményben is fertőződtek meg ellátottak, ahol már lezárult az oltás, ugyanis egy másik helyi portál is kapott választ a fenntartótól a kiskunhalasi központra vonatkozóan, ami szerint Halason 37 ellátott betegedett meg.

A halasmedia.hu a nyomába eredt a tömeges fertőzésekről terjedő híreknek, a lap is kapott csütörtökön választ a fenntartótól. Mivel ők kifejezetten a kiskunhalasi központra kérdezhettek rá, így a választ is arra vonatkozóan kaptak. Ebből az derül ki, hogy a központban a 307 ellátottból 10 fő megfigyelés alatt van, míg 27-en kórházba kerültek. A két szerkesztőségnek egy időben elküldött válaszok szerint a központban összesen 37 fertőzött ellátott van az 57-ből, míg 15, ezek szerint, a másik nyolc telephelyen kaphatta el a koronavírust.

Tompán egy kis kastélyépületben 137 ellátott él az intézmény honlapja szerint, míg Kalocsán hat 8-12 fős otthonokban látnak el gondozottakat. A helyi portálok korábbi hírei szerint a tompai, és a kalocsai telephelyeken már február elejére befejezték az oltást. Kalocsán a dolgozók és lakók 90 százalékát beoltották. Így az nem teljesen világos, hogy a baon.hu – nak megküldött válaszban szereplő 57 ellátottból 20, mely intézményben fertőződött meg, ha a halasmédiának küldött válasz szerint Kiskunhalason összesen 37 ellátott fertőződött meg. Ha a központon kívüli intézmény lakói kapták el a vírust, akkor ez azt is jelentheti, hogy a már leoltott közösségekben is megjelenthetett a vírus.

Egy hete jelentette be az operatív törzs, hogy megkezdődhet a regisztrált idősek oltási kampánya, mivel az első két kategóriában, így a szociális intézményekben is lezárult az oltás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyereséges évet zárt az OTP, de osztalékot nem fizet

Nyereséges évet zárt az OTP, de osztalékot nem fizet

Videó: járókelők között raboltak ki egy idős férfit Ferencvárosban, senki sem állt meg segíteni

Videó: járókelők között raboltak ki egy idős férfit Ferencvárosban, senki sem állt meg segíteni

Negyven alatt nem is húztak számot a lottón

Negyven alatt nem is húztak számot a lottón