szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hétfő éjfélig hosszabbították meg a határidőt a szerződések aláírására, szeptember 30-ig pedig felülbírálják az ügyeleti díjakat és egyértelműsítik a fizetett pihenőidőre vonatkozó szabályt.

Podcastben válaszolt az egészségügyi szolgálati jogviszonyt ért kritikákra és a jogszabályokkal kapcsolatos félreértésekre Bene Ildikó, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) főigazgató-helyettese és Pálma Hanna igazgató Kincses Gyulának, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökének, a beszélgetést a Telex szemlézte.

Kincses a poscastben ismertette, melyek a MOK legfőbb problémái az új szabályozással.

Egyfelől megemlíti az ügyeleti díjak problémáját. Elmondása szerint az orvosok nem fogadják el, hogy hétközben, hétvégén vagy ünnepnapokon a normál órabéreknél kevesebb pénzért ügyeljenek. Az OKFŐ utasítása ezeket az ügyeleti díjakat most az órabérek 70-80-90 százalékában határozta meg, miközben az elmúlt évek gyakorlata sok kórházban és szakmánál az volt, hogy a szakemberhiány miatt az ügyeleti díjak mértéke ennél jóval magasabb volt.

Kincses szerint a pihenőidő kifizetése is problémás. Az elnök elmondta, hogy az orvosokat és a kamarát is felháborította, hogy jogértelmezésük szerint például

egy 12 órás ügyelet után az otthon töltött pihenőidőt az új rendszerben nem fizetnék ki nekik, ezt levonják tőlük mint le nem dolgozott időt.

A kórházi főigazgatóság vezetői válaszukban hangsúlyozták, hogy az OKFŐ utasítása az ügyeleti díjak minimumát határozza meg, de a dokumentum is ad mozgásteret a kórházak vezetőinek, hogy ezeket emeljék. Elmondták, hogy

egy kedden kiadott új utasítás szerint az állami egészségügyi intézményekben személyes közreműködőként dolgozó orvosok ügyeleti díja 30 százalékkal emelhető meg az Országos Kórházi Főigazgatóság engedélyével.

A főigazgatóság álláspontja az, hogy a fizetett pihenőidő jár. Szerintük a pihenőidő díjazásával jogértelmezési problémák vannak, nem tisztázott, hogy mi a normál pihenőidő, és a mi az extra pihenőidő. Ezt egyértelműsíteni fogják, ha kell jogszabályt módosítanak.

Szeptember 30-ig felülvizsgálják az ügyeleti díjak mértékét. A gyakorlati tapasztalatok alapján ez előbb is megtörténhet - hangzott el a podcastben.

A vezetők elmondták azt is, hogy március elseje éjfélig hosszabbították meg a határidőt a szerződések aláírására, hogy mindenki megfelelően tájékozódhasson. Eddig február 28-a volt a határidő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Húzódik a rasszista kijelentései miatt bepanaszolt szegedi professzor ügye

Húzódik a rasszista kijelentései miatt bepanaszolt szegedi professzor ügye

Van otthon egy használt laptopja? Itt megtudja, mennyit kaphat érte

Van otthon egy használt laptopja? Itt megtudja, mennyit kaphat érte

Csütörtökön ingyen utazhatnak a BKK-járatokon az autósok

Csütörtökön ingyen utazhatnak a BKK-járatokon az autósok