szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kórházban 5282 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 482-en vannak lélegeztetőgépen.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

4948 újabb embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 424 130  főre nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma – közölte a koronavirus.gov.hu. Elhunyt 107 beteg, így az áldozatok száma 14 902 főre emelkedett.

A gyógyultak száma szombaton 319 691, az aktív fertőzötteké 89 537. Kórházban 5282 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 482-en vannak lélegeztetőgépen. Kórházban 255-el, lélegeztetőgépen 31-el többen vannak, mint egy nappal korábban.

Vírustesztből 27 814-et végeztek szombatra, ezeknek 17,79 százaléka lett pozitív. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint egy ország akkor tesztel eleget, akkor van valós képe a járvány terjedéséről, ha a pozitívnak bizonyuló minták száma 5 százalék alatt marad.

Eddig 563 601 ember kapott oltást – az elmúlt napon 42 318-al emelkedett a számuk –, közülük újabb 4215 ember – összesen 244 407 – már a második oltást is megkapta. A tájékoztatás szerint a kínai Sinopharm-vakcinával minden háziorvos átlagosan 50-55 fő regisztrált időset tud beoltani, emellett folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását az AstraZeneca-vakcinával. Ezzel praxisonként 10 ember beoltására van lehetőség. A kórházi oltópontokon is folytatják a regisztrált idősek oltását a Pfizer-vakcinával is.

©

A brit vírusmutáns már a magyar városokban is gyorsan terjed – írják –, a járvány újra felszálló ágban van. Továbbra is érvényben vannak a védelmi intézkedések,

az operatív törzs az utazási szabályok szigorításán és az oltási stratégia módosításán dolgozik.

Az operatív törzs tájkékoztatója a harmadik hullám felivelő szakaszában nem mulasztja el felhívni a figyelmet arra sem, hogy kitölthető az újranyitásról szóló nemzeti konzultáció.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mennyire és hogyan volt vallásos Einstein?

Mennyire és hogyan volt vallásos Einstein?

Szembefutott a vonattal egy indiai férfi, hogy megmentse a sínekre zuhant gyermeket – videó

Szembefutott a vonattal egy indiai férfi, hogy megmentse a sínekre zuhant gyermeket – videó

Megint lefújták a női hokivébét, a magyarokat is érinti a döntés

Megint lefújták a női hokivébét, a magyarokat is érinti a döntés