szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A hódmezővásárhelyi politikus már elfogadja, hogy a civileknek is be kell ülni 1-1 frakcióba.

Egyetért a 6 párt által elfogadott ellenzéki előválasztási feltételekkel – közölte Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester a Hódpress.hu-val.

A lapnak azt is elmondta, hogy elfogadhatónak tartja, hogy a civileknek is majd be kell ülni 1-1 frakcióba, akár úgy, hogy nem csak 1, de több pártot is megnevezhetnek majd. Szerinte ezt akár a pártok maguk között is eldönthetik. A polgármester is vállalja majd, hogy valamelyik frakcióhoz csatlakozik.

Januárban Márki-Zay még azt mondta, hogy nem választaná egyik pártot sem. "Egy összellenzéki jelöltként később sem gondolom, hogy erre szükség lenne erre." – tette akkor hozzá.

2022 is Orbán és Karácsony párharcáról szól majd?

Október 23-ára állhatnak elő az ellenzéki pártok a közös miniszterelnök-jelölttel. Többek szerint az időpont azért is praktikus, mert kevesebb idő marad a jelölt lejáratására vagy megbuktatására. Bár az előválasztásokat már tavasszal elkezdték volna, most úgy tűnik, a járványhelyzet miatt ez őszre tolódik.

Vasárnap reggel közleményben jelentette be a hat ellenzéki párt, hogy az elnökök megállapodtak az előválasztás részleteiben. Abban egyeztek meg, hogy

  • Mind a 106 körzetben lesz előválasztás,
  • A választáson civilek is indulhatnak, de előre jelezniük kell, hogy a hat szervező párt leendő frakciói közül melyikhez csatlakoznak,
  • A járvány miatt augusztus közepétől indul az előválasztás,
  • A miniszterelnök-jelöltet két fordulóban, az egyéni jelölteket egy fordulóban lehet kiválasztani.
  • Az előválasztáson részt vehetnek 17 évesek is akkor, ha jövő áprilisig betöltik a 18. életévüket, vagyis mehetnek szavazni is.

Kétfordulós lesz az ellenzéki miniszterelnök-jelölt választás

A járványhelyzet miatt augusztusban kezdődik az előválasztás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hollywoodi nagyságokat, holokauszttúlélőt is megkárosított a pilótajáték most meghalt királya

Hollywoodi nagyságokat, holokauszttúlélőt is megkárosított a pilótajáték most meghalt királya

Miért van éppen ma Johannes Gutenberg a Google főoldalán?

Miért van éppen ma Johannes Gutenberg a Google főoldalán?

Megérné-e pénzt osztani annak, aki beoltatja magát?

Megérné-e pénzt osztani annak, aki beoltatja magát?