szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A rabokat tavaly március óta nem lehet látogatni, Skype-on tartják a kapcsolatot a szeretteikkel.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A járvány kezdete óta 1225 rab fertőződött meg koronavírussal, vagyis az összes fogvatartott 7 százaléka – írja a 168. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) szerint eddig nem alakultak ki gócpontok a börtönökben. A múlt héten 55 fogvatartott volt aktív fertőzött és a fertőzöttek közül összesen öten vesztették életüket.

A cikk szerint a rabokat tavaly március óta nem lehet látogatni, azóta nem találkozhattak a szeretteikkel. A kapcsolatot velük telefon- és Skype-beszélgetésekkel tarthatják, Skype-hívásra minden fogvatartott jogosult, kérelme alapján hetente legfeljebb kétszer, alkalmanként minimum 30, maximum 60 percben.

A Skype-hívásokkal azonban sok a probléma. Kovács Petra, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa a lapnak elmondta, eltérő, hogy a rabok milyen gyakran és módon élhetnek a kapcsolattartási jogaikkal. Kevés a számítógép a börtönökben, illetve a hívások minősége is hagy kívánnivalót maga után, gyakran megszakadnak, de az engedélyeztetése is hosszadalmas.

Ha egy fogvatartott kéthetente tud skype-olni, és ez nem minőségi beszélgetés, akkor az növeli a frusztrációt. Van olyan, aki azt mondta, inkább nem skype-ol, mert az, hogy nem hallja megfelelően a szeretteit, csak ront a helyzeten – mondta Kovács a lapnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vergődő sasokat mentett ki a Dunából két magyar kajakos – videó

Vergődő sasokat mentett ki a Dunából két magyar kajakos – videó

Találtak egy hangyát a kutatók, ami összezsugorítja, majd vissza is növeszti az agyát

Találtak egy hangyát a kutatók, ami összezsugorítja, majd vissza is növeszti az agyát

Ötven nappal hosszabb a nyár, mint a hetvenes években

Ötven nappal hosszabb a nyár, mint a hetvenes években