szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bezárnak az óvodák és iskolák április 7-ig, az üzletek nagy része hétfőtől bezár két hétre, ahogy a szolgáltatások is leállnak.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Frissítés: Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón bejelentette a részleteket.

A legfontosabb döntések:

  • Az óvodákat és iskolákat április 7-ig lezárják, a digitális oktatás részleteit hamarosan kidolgozzák.
  • Március 8-tól március 22-ig két hétre bezárnak az üzletek, kivéve az élelmiszerboltok, patikák, drogériák és benzinkutak.
  • Minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyet.
  • A parkok és arborétumok nyitva maradnak, a szabatéri sporttevékenység engedélyezett.
  • Minden munkaadónak biztosítania kell az otthoni munkavégzést, ha lehetséges.
  • Kötelező a maszkhasználat mindenhol.
  • Szigorodik a határátlépés.

A nyitás Gulyás ígérete szerint már március 22-én megkezdődhet, de ütemezetten, ezért arra kért mindenkit, töltse ki az ezzel kapcsolatos nemzeti konzultációt.

Az Index információi szerint a teljes országot lezárják húsvétig a járvány terjedése miatt. Ez azt jelenti, hogy bezárhatnak az iskolák, óvodák és az üzletek. A cikk szerint mindezt Gulyás Gergely fogja bejelenteni a csütörtöki kormányinfón, ami 11 órakor kezdődik.

A portál úgy tudja, hogy a szlovákiaihoz hasonló intézkedések is várhatóak, vagyis az FFP2-es maszk viselése a boltokban, amit később kiterjeszthenek minden egyéb zárt területre is. A kormányzati lapokban ilyen információnak egyelőre nincs nyoma, megkerestük a Kormányzati Tájékoztatási Központot, hogy valóban ezt tervezik-e, amit válaszolnak, a cikket frissítjük.

Csütörtökön az operatív törzs oldala arról tájékoztatott, hogy szerdán 6278 újabb fertőzöttet diagnosztizáltak és 152-vel nőtt a koronavírus magyarországi áldozatainak száma. A kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők száma hetek óta meredeken nő, ez a trend folytatódott most is.

A friss jelentés szerint az egy nappal ezelőttinél 187-tel több ember, összesen 6554 beteg van kórházban, közülük az egy nappal korábbinál 17-tel többen, 639-en vannak lélegeztetőgépen. Az egy héttel ezelőttinél 1718-cal többen vannak most kórházban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetésekkel pakolja meg az Instagram a TikTok-klón Reelst

Hirdetésekkel pakolja meg az Instagram a TikTok-klón Reelst

Videó: #freenavalny feliratot fújt a külügyminisztérium elé Fekete-Győr, Hadházy és Szél

Videó: #freenavalny feliratot fújt a külügyminisztérium elé Fekete-Győr, Hadházy és Szél

Korábban megfogadta, hogy nem lesz több corgija, most mégis két kutyakölyköt kapott fiától II. Erzsébet királynő

Korábban megfogadta, hogy nem lesz több corgija, most mégis két kutyakölyköt kapott fiától II. Erzsébet királynő