szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A német csatorna megjegyzést fűzött a várfelújításról szóló anyagához, amely miatt egy helyi szervezet is felháborodását fejezte ki.

A német közszolgálati televíziós csatorna, a Deutsche Welle (DW) korábban riportfilmmel jelentkezett a Budai Vár felújításáról, melyben az I. kerületi polgármester, V. Naszályi Márta és Ungváry Krisztián történész is megszólalnak. Az érintettek arról beszélnek, hogy a kormány a várban zajló építkezések stílusával, épületeivel megidézi a Horthy-érát, ami a nyilatkozók szerint rossz társadalmi üzenet.

A kisfilmet a Budavári Lakosok Szövetsége egy közleményben ítélte el, amely szöveget később a kormányközeli média is felkapta. A szövetség alaposan felháborodott az elhangzottakon, és elnökhelyettesük, Sándor Péterné – aki a Telex szerint a kerületi Fidesz–KDNP frakció tagja is – levélben korrigálást kért a szerkesztőktől.

A csatorna ezután egy megjegyzést fűzött a már publikált anyaghoz, amelyben elismerték, hogy a riport történeti hivatkozása aggodalmat kelthetett néhány nézőben. Mint írják,

Szeretnénk világossá tenni, hogy a náci Németország a felelős zsidók százezreinek elhurcolásáért és meggyilkolásáért. Elnézést kérünk, ha a riport más benyomást keltett és egyoldalúnak tűnt.

A Budavári Lakosok Szövetsége a kormányközeli Magyar Nemzetnek korábban egyébként úgy reagált, hogy inkább törölni kellene a videót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!