szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kórház főigazgató főorvosa szerint a 360 helyre 371 beteg jutott szerdán.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A győri kórháznak legfeljebb 360 koronavírusos beteg ellátására van kapacitása, ezzel szemben szerdán már 371 covidos fekvőbetegük volt – nyilatkozta Jávor László, a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház főigazgató főorvosa a Győr Plusznak. Jávor szerint a kórházi dolgozók létszáma jelenti a korlátot. Mint fogalmazott:

Óriási a nyomás rajtunk. A második hullám novemberi csúcspontjához képest is sokkal nagyobb a terhelés. Ráadásul az oltások egy részét is a mi orvosaink adják be. Az egészségügyi átszervezés során az orvosok 98, a nővérek több mint 97 százaléka aláírta az új szerződést. Ez százalékosan jó arány, de minden egyes szakember nagyon hiányzik a rendszerből. A kórház szakembergárdája szinte emberfeletti erővel dolgozik a betegek megmentése, gyógyítása érdekében.

Jávor azt is mondta a lapnak, hogy szinte az egész kórház a járványra rendezkedett be, a betegeik közül pedig 60-an szorulnak intenzív terápiára. Idézte Palkovics Lászlót is: a miniszter szerint még legalább két héten át lehet folyamatosan egyre több koronavírusos betegre számítani.

A Zala megyei kórháznak például csak 17 százalékos a Covid-telítettsége. Előbb-utóbb elkerülhetetlennek látom, hogy oda – vagy más, alacsonyabb Covid-telítettségű környező megyékbe – tudjuk irányítani a betegeket

– nyilatkozta a főigazgató, aki szerint az is megoldás lenne, ha szakembereket irányítanának át a kevésbé leterhelt intézményekből. Megjegyezte, lát az együttműködés kialakítására irányuló szándékot "az egészségügy országos vezetőitől".

(Via ugytudjuk.hu)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!