szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pár napon belül több mint ötezer ember küldött levelet emiatt Kásler Miklósnak és Gulyás Gergelynek.

A Város Mindenkié lakhatási és hajléktalan érdekvédelmi csoport levélküldő kampányt indított az aHang felületén, hogy a kormány hosszabbítsa meg a kilakoltatási moratóriumot – közölték hétfőn.

A civil szervezet elfogadhatatlannak tartja, hogy az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságának kormánypárti többsége idén március 23-án elutasította a kilakoltatási moratórium meghosszabbítására vonatkozó törvényjavaslatot, “és nem tesz semmit a koronavírus-járvány hatására bajba jutott emberek lakhatási támogatására”.

A közleményben emlékeztettek rá, hogy a jelenleg hatályban lévő téli kilakoltatási moratórium április végén lejár, így hamarosan ismét elkezdődhetnek a kilakoltatások.

A civilek szerint ezzel a járvány alatt bevételi forrásaiktól elesett emberek elveszíthetik lakásukat és sokan az eddig is zsúfolt hajléktalanellátó intézményekbe kényszerülnek majd. “Úgy gondoljuk, hogy a kilakoltatások elhalasztása nem elegendő megoldás, átfogó, országos lakásfenntartási és adósságcsökkentési támogatásra lenne szükség, de a járvány okozta súlyos egészségügyi és gazdasági krízishelyzetben a moratórium meghosszabbítása minimum, amit a kormánynak a bajba jutott emberek megsegítésére tennie kell. Enélkül májusban tömegesen fognak hajléktalanná válni emberek” – áll a csoport közleményében. Hozzáteszik:

A téli kilakoltatási moratórium elrendelése azon a belátáson alapul, hogy kegyetlen dolog utcára tenni valakit a téli hidegben. Ám nem lehet kétséges, hogy ez tavasszal, nyáron és ősszel is kegyetlenség, s főképpen az a világjárvány harmadik – minden eddiginél pusztítóbb hullámának – idején.”

A csoport a kampányban Kásler Miklós emberierőforrás-miniszternek és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek címzett levélben követeli a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását. Mint írták, felhíváskra öt nap alatt csaknem 5000 ember küldött már levelet a minisztereknek. “Célunk, a politikusok figyelmét felhívni a moratórium meghosszabbításának fontosságára postaládájuk elárasztásával, és ösztönözni őket, változtassák meg korábbi, kegyetlen döntésüket” – írták.

A kampányhoz az aHang felületén, illetve A Város Mindenkié oldalán lehet csatlakozni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!