szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy budapesti rendelőintézetben úgy jutottak többen oltáshoz, hogy behívóval sem rendelkeztek. Az ok: megmaradt néhány vakcina.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Facebook-csoportban vadásznak fiatalok a „lepattanó” oltásokra, nem egy helyen, Újbudán és Telkiben pedig bevált a módszer – derül ki a Blikk hétfői írásából.

A bulvárlap meg is szólaltatott olyan állampolgárokat, akik ugyan nem rendelkeztek hivatalos oltási behívóval, mégis hozzájutottak a vakcinához.

Húsvét után, kirándulásból hazajövet hívott fel a gyógyszerész barátom, hogy most kapott oltást a Szent Kristóf rendelőintézetben, és amikor eljött, kiszólt neki a nővér, hogy többen nem jöttek el a megkapott időpontra, szóljon az ismerőseinek, mert a hivatalos rendelési idő után azonnal beolthatják őket”

– mondta a Blikknek egy érintett.

A férfi elmondása szerint mire az ismerőseivel az oltópontra értek, már legalább hatvan ember állt ott sorban. “Kisvártatva kijött egy asszisztens, egy A4-es papírra leírta a neveket, tajszámokat, és biztatta őket, hogy nagyjából 80-100 adagra elég megbontott ampulla van az oltópontokon. Fél nyolcig simán lement minden” – mesélte.

A férfi azt is mondta a lapnak, hogy nem érez bűntudatot, amiért felvette az oltást, vagy hogy az esetleg nála rászorultabbakat beelőzte. Szerinte az a fő, hogy ne vesszen kárba egy adag se.

A Blikk szerint Budajenő és Telki környékén nyílt FB-csoportot alakítottak, hogy így tudják a helyieket értesíteni, ha valahol „lepattanó” vakcina akad. A szervezető megosztotta, azért indította el a csoportot, mert a háziorvosoktól nehéz naprakész információt kapni. Így jutottak többen oltáshoz anélkül, hogy regisztráltak volna.

A háziorvosok – mint sok más helyen is – nehezen elérhetők, azt itt lakók így egymás között próbálnak infót cserélni”

– mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!