szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem lehet néhány nap kedvező számadataira alapozni a teljes nyitást - figyelmeztetett Szlávik János.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A teraszok és más szabadtéri helyek nyitása indokolt, de a színházak, mozik nyitásával nagyon óvatosnak kell lenni – mondta Szlávik János az ATV-nek. A Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa úgy számol, egy szuperterjesztő beltéren maszk nélkül akár száz embert is meg tud fertőzni.

Az jól látszik, hogy a magas halálozási számok ellenére is javul a helyzet, az újonnan diagnosztizált fertőzöttek, a kórházban és a lélegeztetőgépen lévők száma, valamint az aktív esetszám is csökken,

de néhány napos kedvező számokra nem lehet alapozni.

A vendéglátóhelyek a teraszaikat akkor nyithatják ki, amikor 3,5 millió ember megkapja az első oltását – ha a mostani ütemben haladnak, akkor ez szombaton történhet meg. Értesüléseink szerint a 4 milliós beoltottságnál lehet teljes kulturális nyitás.

Négymillió beoltottnál jöhet a teljes kulturális nyitás

A kormány kommunikációjából egyértelműnek tűnik, hogy valahányszor félmillióval nő idehaza a beoltottak száma, úgy lazítanak egyet a novemberben bevezetett járványügyi korlátozásokon. Hogy 3 és fél millió beoltott esetén mi történik, az nagyjából világos, jó előre elmondták, hogy ekkor várható a vendéglátóhelyek teraszainak a megnyitása.

A ma reggel kiadott adatok szerint mostanáig 3,36 millió ember kapta meg Magyarországon az első oltását. A második dózist 1,42 millióan kapták meg, márpedig nagyobb védettség csak ez után napokkal alakul ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!