szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Schanda Tamás szerint az LMP-s Ungár Péter és a párbeszédes Szabó Tímea Gyurcsány Ferenc parancsára cselekednek.

Ungár Péter, az LMP és Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselői írásbeli kérdéseket tettek fel a kormánynak a gigászi hitelből Budapesten felépíteni tervezett kínai egyetem ügyéről.

Így növeld a sárkányodat: Moszkváról Pekingre helyezné át a keleti nyitás súlypontját Orbán

Kínai hitelből kínai vállalatok építhetnek kínai egyetemet Budapesten. A Fudan-projektnél látványosabban aligha jelezhetné Orbán Viktor, hogy a rizikóssá váló moszkvai kapcsolatokon némileg lazítva Peking előtt nyitja meg az országot - írja e heti számában a HVG.

Az ellenzéki politikusok egyrészt arra szerettek volna választ kapni, hogy a kormány kinek az érdekeit tartja szem előtt a projekttel, és hogy az olcsóbb lakhatás és a zöld beruházások, vagy a kínai befolyásszerzés a fontosabb-e számukra.

Szabóék kérdéseire Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára válaszolt, néhol egészen meglepő kifejezéseket használva. Schanda szerint ugyanis “felettébb visszatetsző”, hogy éppen azok az ellenzéki képviselők kommunistáznak, akik az “áhított hatalom megszerzése miatt összefogtak a magyar kommunista párt utódpártjaival”.

Schanda úgy folytatja, hogy a baloldalon “kommunista tempóban” gyártják és terjesztik az álhíreket, “ahogyan kommunista tempóban támadják a biztonságos és hatékony vakcinákat is”. Az államtitkár szerint mindez álságos, a képviselők pedig “vezérük”, Gyurcsány Ferenc parancsára cselekednek.

A válasz úgy zárul, hogy “a kormány tartja magát a fővárossal kötött megállapodáshoz, a Diákváros fel fog épülni, ahogyan a Fudan Egyetem is”. Schanda Tamás szerint a beruházással a dél-pesti, észak-csepeli térségben élők is jól járnak, mert növekedik a zöldfelület, az új sportlétesítményeket pedig a lakosság is használhatja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!