szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Nemzetnek adott baráti hangulatú interjút Csi Ta-jü, aki szerint a magyarok és Kína barátsága tovább erősödik.

Kína budapesti nagykövete, Csi Ta-jü interjút adott a Magyar Nemzetnek, amiben nem meglepő módon támadta a nyugati országokat, és egyszerűen álhírként adta elő az ujgurok kínai elnyomásának szóló híreket.

“Arra kérjük tehát azt a néhány országot, hogy ne ártsa bele magát Hongkong ügyeibe és Kína belügyeibe. Jó modorú úriember nem dugdossa bele a saját evőeszközét mások tányérjába” - reagálta a nagykövet arra a kérdésre, mit szól a bírálatokhoz azzal kapcsolatban, hogy Kína egyre szorosabban vonja ellenőrzése alá Hongkongot. Szerinte igazából tervezés, fejlesztés és tökéletesítés zajlik csak a Hongkongi Különleges Közigazgatási Terület választási rendszerében.

Csi Ta-jü szerint az Egyesült Államoknak “inkább a saját imázsán kellene változtatnia, a maga háza táján kellene rendet tennie”, Kína pedig elítéli “azt az arroganciát, amivel az Egyesült Államok beleavatkozik a belügyeibe”, majd hozzátette, az Európai Unió is beavatkozik Kína dolgaiba azzal, hogy négy magas rangú kínai hivatalnokot sújt korlátozó intézkedésekkel, akik az EU szerint felelősök az ujgurokkal szembeni elnyomó bánásmódért.

Az interjú itt vált élesebbre, ugyanis bár egyre több bizonyíték szól amellett, hogy a Kínában élő ujgur kisebbséggel nagyon rosszul bánnak, Csi Ta-jü szerint ezeknek semmi alapjuk nincs, amit az bizonyít, hogy 2010 és 2018 között Hszincsiangban az ujgur nemzetiség 25,04 százalékkal, a teljes hszincsiangi lakosságnak a kétszeresével, a han nemzetiségű lakosságnak a 12,5-szeresével növekedett, az elmúlt hatvan évben a hszincsiangi lakosság átlagos élettartama 30-ról 72 évre emelkedett, ezért “érthetetlen, hogy honnan jönnek az ujgurok elnyomásáról szóló állítások.”

Kína esetleges felelősségéről is szó esett a járvánnyal kapcsolatban: "A vírus nyomon követhetősége tudományos kérdés, amit nem szabad átpolitizálni, de egyes országok nem tisztelik a tudományt, saját erejükből nem tudják legyőzni a járványt, inkább a vírus eredetével politikai manipulációba kezdenek és megpróbálják másra hárítani a felelősséget" – mondta.

Beszélt Magyarország és Kína közös ügyeiről is: a nálunk is használt Sinopharm-vakcinával kapcsolatban elmondta, "a vakcinák átpolitizálása és a vakcinanacionalizmus terjesztése csak hátráltatja a járvány elleni küzdelem tempóját, és kihat az emberek életére és egészségére", a vakcinákat globális közkinccsé kell tenni.

Csi Ta-jü szerint “a járvány idején Kína és Magyarország is egy hajóban evez”, ami alatt kölcsönös segítséget és figyelmet és támogatást lát, ami miatt “a két ország népének barátsága is tovább erősödik.”

A legvégén a Budapesten kampuszt nyitó Fudan Egyetem kérdése is szóba került: elmonda, Kína minden területen nyitott a külvilág felé, és ez most egy új szint az oktatásban. "A különböző kultúrák a sokféleségük miatt folytatnak egymással párbeszédet. A párbeszéd miatt tudnak kölcsönösen tanulni, és a kölcsönös tanulás által fejlődni. Hisszük, hogy az oktatási együttműködés hídként és kapocsként szolgál a különböző kultúrák és emberek kapcsolatában" – mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!