szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az SZTE Orvosi Biológiai Intézet vezetője úgy látja, ha esetleg nem a legoptimálisabb döntést hoztuk az oltóanyaggal kapcsolatban, mindenképpen a legjobbat hoztuk a vírussal való védettség szempontjából.

Kígyózó sorok álltak pénteken a kórházaknál azután, hogy kiderült, egy napig soron kívül lehet Pfizer-vakcinához jutni. Az online időpontfoglaló rendszer pillanatokon belül összeomlott, így az emberek többsége órákat állt sorba, olykor egy másik városban azért, hogy a leginkább várt oltáshoz jusson.

A történtekről Boldogkői Zsolt, molekuláris biológus, virológus is elmondta véleményét a Facebookon. A Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének vezetője posztjában emlékeztetett, hogy az egyes vakcináknak különböző jellemzői vannak, ideértve az antitestképző sajátságát, a sejtes immunitás kiváltását, az immunvédettség hosszát, a mellékhatás-spektrumot, milyen antigének ellen termelődik immunválasz, mennyire és mennyi ideig véd a súlyos tünetektől, valamelyik bevált technológiával készült, míg vannak újak, melyekről nincsenek hosszútávú tapasztalataink.

Pontos, átfogó válaszunk azonban még nincs ezekre a kérdésekre.

„A jelenlegi helyzetben a leglogikusabb döntés az, ha elfogadjuk a felajánlott vakcinát. A későbbiek folyamán ki fog derülni, hogy melyik vakcina miben jobb és általában véve melyik a legjobb vakcina” – tette hozzá.

Boldogkői úgy látja, ha esetleg nem a legoptimálisabb döntést hoztuk ezzel kapcsolatban, mindenképpen a legjobbat hoztuk a vírussal való védettség szempontjából. Ráadásul, úgy néz ki, hogy további oltások lesznek szükségesek majd. Ekkor már lehetőségünk lesz kiválasztani az általunk preferált oltóanyagot – írta.

A pénteki Pfizer roham apropóján. Az egyes vakcináknak különböző jellemzői vannak, ideértve az antitestképző sajátságát,...

Posted by Zsolt Boldogkői on Saturday, 1 May 2021

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!