Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Magyar Közlönyben jelent meg az erről szóló rendelet.

Öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő egy szombati kormányrendelet szerint, aki a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos bűntettet követ el.

A jogszabály szövege pontosan úgy szól, hogy az büntetendő, aki „a SARS-CoV-2 koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló kormányrendeletben meghatározott hamis közokiratot vagy magánokiratot készít, más nevére szóló valódi közokiratot vagy magánokiratot felhasznál, információs rendszerbe adatot jogosulatlanul vagy jogosultsága kereteit megsértve bevisz, megváltoztat, töröl vagy hozzáférhetetlenné tesz”.

A fenti című, 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet a koronavírus elleni védettség igazolásáról ugyan nem tartalmazza a „közokirat” vagy „magánokirat” szavakat, de ez szól a védettségi igazolványról, tehát nyilvánvalóan erre az okiratra vonatkozik az új büntető szabály.

Ugyanaz a büntetés jár annak, aki hamis igazolványt forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik, vagy bűncselekmény elkövetése céljából az ehhez szükséges vagy ezt könnyítő jelszót vagy számítástechnikai programot készít, forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik. Mindez vasárnaptól érvényes.

Egy másik új rendelet Horvátországot is felveszi azon országok közé – a schengeni övezet tagjai, az USA és Kanada mellé –, amelynek a PCR-tesztvizsgálatról szóló igazolását a magyar hatóság elfogadja a Magyarországra beutazók karantén alóli felmentéséhez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!