szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lakodalmak, fesztiválok megtartása, a kórházi látogatási tilalom feloldása – ezek jönnek ötmilliónál, mindennek május végén jöhet el az ideje.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter újságírói kérdésekre adott válaszaiból kiderült, hogy a kormány milyen könnyítéseket tervez a járványügyi korlátozásokban ötmillió beoltott elérése esetén.

Az egészségügyben például ekkortól indulhatnak újra a rehabilitációs kezelések és az eddig még nem elindult szűrővizsgálatok,

a látogatási tilalmat is ekkor tervezik eltörölni.

Előtte még négy és félmillió beoltottnál újraindulhatnak az elektív műtétek is. A fenti szolgáltatásokat azonban hamarabb is visszaállíthatják, amennyiben gyorsabban szabadulnak fel az egészségügyi kapacitások – derült ki a miniszter szavaiból.

Esküvők, lakodalmak, koncertek, fesztiválok

Gulyás Gergelynek a zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó kérdésre adott válaszából derül ki, hogy koncertre, fesztiválra is ötmillió beoltott után lehet majd menni.

A miniszter jelezte, hozzá is sok kérdés érkezik az esküvőkkel kapcsolatban, erről azt mondta, hogy a kormány is beszélt róla, ötmillió oltott alatt nagy az esküvők, pontosabban a lakodalmak kockázata. Elviekben lehet szabadtéren lakodalmat tartani, de a gyakorlatban nehéz –

a biztonságos szabályok mellett megtartható esküvők csak ötmillió oltás után jöhetnek, mindenkitől türelmet kérünk, azzal kell számolni, hogy ez május vége körül fog bekövetkezni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Gulyás: Augusztusig biztos kell a védettségi igazolvány a rendezvényekhez, újra elérhető lesz a Pfizer

Augusztusig biztosan csak védettségi igazolvánnyal lehet moziba, fesztiválra, színházba, étterembe menni – közölte Gulyás Gergely miniszter. A kormány előtt van egy olyan előterjesztés, hogy a védettségi igazolvány érvényét veszti, ha valaki nem adatja be a második oltást. A miniszter bejelentette, ismét lehet majd Pfizer, illetve Moderna vakcinához jutni, hetente nagyjából 120–180 ezer adag lesz elérhető ebből a kettőből összesen. Ezen a héten még nem lesz ennyi, mert a most érkezett Pfizer-szállítmányt eltették második körös oltásokra és a 16–18 éves korosztály számára. Májusban érhetjük el az ötmillió beoltottat.