szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megszavazta a kétharmad az EU bírósága által hátrányosan megkülönböztetőnek ítélt törvény visszavonását, de a civilek nem maradnak állami ellenőrzés nélkül.

A parlament elfogadta a civil szervezeteket hátrányos helyzetbe hozó törvény visszavonását.

Erre az Európai Bíróság döntése miatt volt szükség, amely szerint hátrányosan megkülönböztető és indokoltatlanul korlátozó a törvény, amelyben a kormány nyilvántartásba vételi, bejelentési és közzétételi kötelezettségeket írt elő a bizonyos összeghatárt meghaladó mértékű külföldi támogatásban részesülő civil szervezeteknek.

Visszavonja a kormány a civiltörvényt

Beadta a kormány a javaslatot, amellyel hatályát veszti a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény, viszont 20 millió forintos mérlegfőösszeg fölött majdnem minden szervezetről az Állami Számvevőszék készít évente jelentést.

A törvény vonatkozó paragrafusai a döntés értelmében hatályukat vesztik, de új szabályt is bevezetnek, amelynek értelmében majdnem minden olyan egyesületről és alapítványról, amelynek a mérlegfőösszege eléri az adott évben a 20 millió forintot, az Állami Számvevőszék készít vizsgálatot.

Az új szabály ellen már előterjesztésekor felemelték a szavukat a civil szervezetek, és akkori érveiket most is megismételték: az ÁSZ-nak a közpénzzel gazdálkodók ellenőrzése lenne a feladata, a külön szabállyal pedig ismét azt a látszatot kívánja kelteni a kormányzat, hogy közéleti tevékenység csak a választásokon győztesek előjoga, holott, az egyik legfontosabb állampolgári erény - írta a Társaság a Szabadságjogokért keddi közleményében. Az Amnesty International pedig jelezte, hogy a törvény újabb veszélyt jelent a civilekre, és

Félő, hogy egy esetleges ÁSZ ellenőrzés a kormány intézkedéseivel szemben kritikus szervezeteket fogja elsősorban érinteni, miközben a civil szervezeteknek valódi ráhatása nem lesz arra, hogy az ÁSZ mit ír róluk a jelentésében

idézték Vig Dávidot, az Amnesty International Magyarország igazgatóját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!