Tetszett a cikk?

A járatcsökkentések után a létszámcsökkentés eszközéhez kénytelenek nyúlni az európai légitársaságok, amelyek nehéz helyzetét az iraki háború és az atípusos tüdőgyulladás-járvány tovább súlyosbítja.

A német Lufthansánál a földi személyzetet április 15-től bérkiegyenlítés nélkül napi másfél órával rövidebb ideig alkalmazzák. A válságcsomag ezen kívül tartalmazza 13 ezer főnyi légi személyzet számára is a rövidített munkaidőt. A Lufthansa már hetekkel ezelőtt 55 gépet leállított. Az olasz Alitalia - az első negyedévi 50 millió eurós vesztesége után - elsősorban a közepes és a nagy távolságú járatainak utaskísérőiből bocsát el. A holland KLM 30 ezer munkahelyéből 2-3 ezer megszüntetését jelentette be a hónap elején. A társaság költségcsökkentő intézkedéseivel mintegy 500 millió eurót akar évente megtakarítani.
Az EU-bizottság becslései szerint az iraki háború 2,5 milliárd euró veszteséget okoz az európai légitársaságoknak, amelyek azonban nem kapnak közvetlen pénzügyi támogatást az EU-tól. „Az utasszám csökkenése jelenleg elviselhető mértékű, és az üzemanyagárak sem nőttek drámaian” - jelentette ki korábban az EU közlekedési biztosa. Ugyanakkor nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a légitársaságok pótlólagos EU pénzekhez jussanak, ha repülési tilalom miatt útvonalakat kell megszüntetniük, vagy elkerülésekre kényszerülnek.
A Nemzetközi Légiszállítási Szövetség (IATA), világszerte 7 milliárd dollár veszteséggel számol az idén. Az iraki háború tovább súlyosbítja a válságot, amelyet 2001. szeptember 11-e következményei mélyítettek el, és mintegy 30 milliárd dolláros halmozott veszteséghez vezethet - véli a szervezet. Az IATA előrejelzései szerint az utasok száma 15-20 százalékkal csökkenhet a megszokott szinthez képest, habár a visszaesés térségenként különböző lesz. (MTI)
Mától új neve van Csongrád megyének

Mától új neve van Csongrád megyének

Felkerült a netre egy nukleáris reaktor vezérlőpanelje, valaki már le is csapott rá

Felkerült a netre egy nukleáris reaktor vezérlőpanelje, valaki már le is csapott rá

Nagy Iván Zsolt: Amikor Trianon nem úgy fáj

Nagy Iván Zsolt: Amikor Trianon nem úgy fáj