Tetszett a cikk?

Az MSZP a jövő évi költségvetés módosításával rehabilitációs járadékot folyósítana mindazoknak, akik úgynevezett passzív táppénzre jogosultak, de ennek letelte után sem váltak teljesen munkaképessé – jelentette be a párt egészségügyi munkacsoportjának vezetője.

Kárpáti Zsuzsa elmondta, hogy a járadék forrásául a munkaügyi minisztérium által kezelt Munkaerő-piaci Alapnak, valamint annak az egymilliárd forintnak egy része szolgálna, amelyet a jövő évi költségvetésben a korengedményes nyugdíjak kifizetéséből keletkező hiány megtérítésére tervezett a kormányzat. A javaslat szerint a járadék igénybevételének lehetőségéről az Országos Orvosszakértői Intézet döntene a 90 napos passzív táppénz lejártakor.
Vidorné Szabó Györgyi, az egészségügyi munkacsoport tagja szerint még nem dőlt el, hogy a juttatás mikortól és milyen időtartamra járna, de feltehetően egy évre egészítené ki a munkaviszony megszűnését követően 3 napon belül igénybe vehető passzív táppénz idejét. A szocialista képviselő a juttatás összegéről sem tudott beszámolni, azt azonban hangsúlyozta: úgy kellene megállapítani, hogy lehetővé tegye a megélhetést, de ösztönözzön a munkába állásra is. A járadék folyósítás ideje alatt mód nyílna megfelelő munkahely keresésére, vagy végső esetben a munkaképesség-csökkenés, azaz a rokkantság megállapítására is.
A képviselő szerint az egészségbiztosítási alap táppénzkiadásai az elmúlt években igen jelentősen növekedtek, s ezt a folyamatot többek között a kifizetések ellenőrzésének szigorításával lehetne megállítani. Az Országos Orvosszakértői Intézet várhatóan novemberre készíti el azt a szakmai protokollkönyvet, amely a táppénzben tartáshoz, és a táppénzes állományba vételhez adna útmutatót. Elmondta azt is, hogy az Állami Számvevőszék kimutatása szerint a biztosítási jogviszony megszűnése után három napon belül igényelt passzív táppénz átlagos ideje 2002-ben 82 nap volt. Emiatt a szocialista frakció szükségesnek tartja a jogosultság 180-ról 90 napra történő mérséklését, ugyanakkor lehetővé kívánja tenni, hogy a három hónapon túli igénybevétel más forrásokból váljon lehetővé.
Kárpáti Zsuzsa szerint a kabinet feltehetően támogatja az MSZP-frakció javaslatát, hogy a táppénz továbbra is a kereset 70 százaléka maradjon, valamint a passzív táppénz idejének mindössze 90 napra csökkentéséről. Úgy tűnik, a kormány elfogadja azt a javaslatukat is, hogy vizsgálják meg járulékplafon visszaállítását, amely 2001 januárjában szűnt meg. (MTI)
Razziáztak a rendőrök: 88 autót kaptak el buszsávban

Razziáztak a rendőrök: 88 autót kaptak el buszsávban

Félmillió csecsemő halt meg egy év alatt a rossz levegő miatt

Félmillió csecsemő halt meg egy év alatt a rossz levegő miatt

Hivatalos: itt a vadonatúj 1000 lóerős elektromos Hummer

Hivatalos: itt a vadonatúj 1000 lóerős elektromos Hummer