Tetszett a cikk?

Az Opel autógyár, a General Motors német vállalata bejelentette, hogy az eddigi 35 óráról 30 órára csökkenti november 10-től 5500 dolgozójának heti munkaidejét, hogy ezzel mérsékelje (bér)költségeit és elkerülhesse az elbocsátásokat.

A rüsselsheimi központjában 21 ezer alkalmazottat foglalkoztató Opel a nyereségesség visszaszerzése érdekében megfogalmazott átalakítási tervei megvalósításának közepén tart; a most meghozott intézkedést létfontosságúnak minősítette annak érdekében, hogy jövőre megtörténhessen a veszteségesség felszámolása.
Az Opel személyzeti kérdésekért felelős igazgatósági tagja, Norbert Küpper elmondta, hogy a társaság a harmadik negyedévben jelentős működési veszteséget ért el, és nem látszanak sokkal kedvezőbbnek a negyedik negyedév kilátásai sem.
A céghez közel álló források szerint az évek óta veszteséges Opel idén – minden költségcsökkentési erőfeszítése ellenére – valószínűleg euró százmilliókban mérhető veszteséget szenved el, mert a kereslet gyenge, az árverseny pedig erős. A cég 2002-ben 2500 fővel csökkentette létszámát: eredeti célja akkor is a veszteség elkerülése volt.
A megválasztásakor a munkanélküliség csökkentését ígérő, de azt teljesíteni nemigen képes német kancellár, Gerhard Schröder, üdvözölte az Opel lépését. Hasonló lépést tervez a távközlési óriás Deutsche Telekom is: 100 ezer német munkavállalójának heti munkaidejét szeretné a jövő évi bértárgyalásokon 38 óráról 34 órára csökkenteni, hogy elkerülhesse 10 ezer munkahely megszüntetését. (MTI)
Méltósággal, de simán kikapott a Fradi Barcelonában

Méltósággal, de simán kikapott a Fradi Barcelonában

Magyar hősök nélkül nem lesz karácsonyi pulyka a brit asztalokon

Magyar hősök nélkül nem lesz karácsonyi pulyka a brit asztalokon

A fehérorosz ellenzék kapta a Szaharov-díjat

A fehérorosz ellenzék kapta a Szaharov-díjat