szerző:
hvg.hu

Izzadó tenyér, enyhén remegő térdek, el-elcsukló hang, félszeg mondatok – az álláskeresők többsége számára régi és kellemetlen ismerősök. Egy kis figyelemmel és önszuggeszcióval azonban legyőzhető az állásinterjúkat kísérő lámpaláz.

Természetes, hogy mindenki idegeskedik az állásinterjúk előtt, de egyes álláskeresők annyira zavarban vannak ilyenkor, hogy éppen emiatt teljesítenek mélyen képességeik alatt a beszélgetés során. Az efféle bizonytalanság főleg azokra jellemző, akik maximalisták és úgy érzik, nem engedhetnek meg maguknak még egy apró hibát sem.

A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a kezelhető mértékű drukk még akár lendíthet is az interjú során nyújtott teljesítményen, de ha túl magasra szökik a jelentkező vérnyomása, és a kelleténél jobban megizzad a tenyere, már jobb, ha figyel az önkontrollra. Ennek legfőbb trükkje, hogy nem szabad túlságosan felnagyítani az interjú jelentőségét. Aki úgy indul neki a beszélgetésnek, hogy csak a siker elfogadható, abban óriási feszültség halmozódhat fel, és megeshet, hogy emiatt tehetetlenül és összezavarodottan adja elő magát és nem lesz képes a megfelelő mértékben koncentrálni a beszélgetésre. A végeredmény, hogy a szükségesnél sokkal kevésbé meggyőző benyomás jön létre a hallgatóban.Ha túlságosan izgulós vagy, elképzelhető, hogy még az alapos felkészülés is visszaüt majd az interjún: előre megtervezett viselkedésűnek, modorosnak tűnsz majd, aki nem tud megfelelően reagálni egy szituációban spontán felvetődő kérdésekre, problémákra. Pedig az állásinterjúktól egyáltalán nem érdemes rettegni. Ne feledkezz meg róla, hogy:

Az izgalom csökkentése (Oldaltörés)

  • Az interjúk középpontjában az általad legjobban ismert téma áll: te magad .
  • Ha megfelelően felkészültél, máris előnyben vagy, hiszen többet tudsz beszélgetőpartneredről és cégéről, mint ő rólad.
  • Akik az interjúkat felveszik, tisztában vannak vele, hogy a jelentkezők izgatottak.
  • Nincs vesztenivalód. Az interjú előtt sem volt munkád, vagyis ha nem sikerül megszerezned a hőn áhított állást, egy szemmel sem leszel rosszabb helyzetben, mint előtte.

Aranyszabály, hogy mindenképpen hozz tető alá több állásinterjút, így nem fogod minden reményedet egyetlen beszélgetésbe belehelyezni. Sose konfrontálódj az interjúvolókkal, akármilyen feszült is vagy: ne rajtuk töltsd ki a felgyülemlett idegességet, inkább gondolj arra, hogy ők is emberek, és kezeld őket jó ismerősökként. A stressz csökkentésének másik módozata, ha megpróbálod függetleníteni magadat az előadásodtól. Az „előadás” itt szó szerint értendő: előzőleg gondold át, milyen az állásra jelentkező ideális pályázó, aztán próbálj meg ennek az ideálnak megfelelően viselkedni. Formáld meg a karaktert, akár egy színész, de azért tudd, hogy nem a Hamlet előadásán szerepelsz.Ha már ott ülsz a várakozóhelyiségben, még a fentiek betartása ellenére is izgatott leszel, s ez teljesen természetes. Idegességedet csökkentendő képzelj el egy szép, megnyugtató tájat, például egy holdfényes tengerpartot, és lélegezz mélyeket. Legalább tíz ilyen mély lélegzetvételt követően próbálj egy korábbi, pozitív interjúélményedre gondolni. Mindezt megtetézheted azzal, hogy a mély lélegzetvételeket követően jobb hüvelykujjaddal befogod a jobb orrlyukadat, és csak a balon keresztül veszel mély levegőt mintegy 25-30 alkalommal. Ezáltal egy kicsit lecsillapítod az érzelmekért felelős jobb agyféltekét. Ezután a szorongás hirtelen csökkenését veszed majd észre, és jóval kipihentebbnek, nyugodtabbnak fogod érezni magad az interjú során.

Relaxációs technikák (Oldaltörés)

Számos élsportoló alkalmaz egy-egy nagy verseny előtt olyan technikákat, amelyek révén mentálisan már előzőleg is alaposan bele tudja élni magát az ottani szituációba. Akárcsak a sportban, egy állásinterjún is rövid ideig kell maximális teljesítményt nyújtani, így ezek a módszerek itt is segíthetnek. A lényeg egyszerű: előzőleg képzelj el egy gördülékeny, sikeres állásinterjút. Ha sikerül megfelelően beleélned magad, az igazi beszélgetésen déjá vu-érzésed lesz.

Először is keress egy teljesen nyugodt zugot, ahol senki sem fog zavarni. Ürítsd ki az agyadat, tisztítsd meg a zavaró gondolatoktól, majd feküdj hanyatt kinyújtott lábakkal, a karjaidat magad mellé fektetve. Hunyd le a szemed, és lélegezz mélyeket egészen addig, amíg úgy nem érzed, hogy kellően ellazultál.

Ha sikerült nyugodt állapotba kerülnöd, képzelj el legalább négy állásinterjús szituációt. Először is gondolj magára a találkozás és a bemutatkozás pillanatára, majd képzeld el önmagadat, amint nyugodtan és határozottan válaszolgatsz az interjúvoló kérdéseire. Ezután egy olyan helyzetbe próbáld beleélni magad, ahol már te beszélsz önmagadról, mégpedig megnyerően és magabiztosan. Végül jelenítsd meg magad előtt egy kellemes, minden résztvevőben kellemes érzéseket keltő beszélgetés végét és a búcsúzást.

Mindvégig ügyelj arra, hogy minden részletre kiterjedően képzeld magad elé ezeket a helyzeteket és próbáld meg átélni a sikeres elbeszélgetés feletti pozitív érzéseket. Gondold át alaposan: mit éreznél, ha nagyon jól sikerülne az interjú? Mit mesélnél róla másoknak? Alaposan sulykold magadba, hogy sikeres, kellemes állásinterjút érdemelsz. Mindezt tanácsos többször is eljátszani, minden egyes alkalommal újabb és újabb részletekkel gazdagítva a fantázia-szituációkat.

A sikeres állásinterjús szereplés művészete egy kis gyakorlással és odafigyeléssel elsajátítható. Ha legyőzöd a félelmet, máris sokkal jobb esélyekkel indulsz a versenyben!

Karrier

Állásinterjú: a hízelgőknek áll a zászló

Hiába a kompetens, szakmailag meggyőző fellépés, ha valaki nem képes szimpátiát kelteni maga iránt, kevés az esélye az állásinterjún. S hogy lehet a legjobban szimpátiát kelteni? Hát hízelgéssel – derül ki egy vizsgálatból. Igaz, hízelgéssel önmagában sem megyünk semmire, ha nincs mögötte szaktudás.

hvg.hu Karrier

Alapozz egy jó telefoninterjúval!

A munkaadók személyzeti szakemberei vagy a fejvadászok általában telefonon veszik fel a kapcsolatot a betöltendő pozíciókra kiszemelt vagy jelentkező szakemberekkel. E telefonbeszélgetéseknek döntő szerepük van abban, hogy végül is kit alkalmaznak. Érdemes tehát jól csinálni. Íme néhány tipp.

Ki az a Junko Tabei, miért van ma a Google főoldalán?

Ki az a Junko Tabei, miért van ma a Google főoldalán?

A héják héjájának kirúgása után Trumpnak egyedül kell kitalálnia, mit kezdjen Iránnal

A héják héjájának kirúgása után Trumpnak egyedül kell kitalálnia, mit kezdjen Iránnal

Menet közben kikapcsolták az áramot Pikó András kampányrendezvényén

Menet közben kikapcsolták az áramot Pikó András kampányrendezvényén

Orbán Viktor a Facebookon búcsúzott Sára Sándortól

Orbán Viktor a Facebookon búcsúzott Sára Sándortól

"Az emberek nem veszik észre, hogy olyanokra szavaznak, akik játékfiguraként kezelik őket"

"Az emberek nem veszik észre, hogy olyanokra szavaznak, akik játékfiguraként kezelik őket"

Mint egy ember, úgy veszi az akadályokat az Atlas emberszabású robot – videó

Mint egy ember, úgy veszi az akadályokat az Atlas emberszabású robot – videó