szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Óránként és képzett személyenként 370-740 forintos támogatást nyerhetnek el akkreditált felnőttképzési intézmények, ha az állam által elismert és a munkaerőpiac igényeihez igazodó szakképzésre vállalkoznak – derül ki a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium internetes címén közzétett pályázati felhívásból.

A Munkaerőpiaci Alap az iskolarendszeren kívüli felnőttképzési célú kerete terhére 1 milliárd 447,5 millió forintot nyújt erre a célra. Az idén kifizethető támogatási összeg 947,5 millió forint, a jövőre kifizethető pedig 500 millió forint.

A tárca a képző intézmények pályázatai alapján elsősorban azok képzését támogatja, akik alacsony jövedelemszintjük miatt önerőből nem képesek fedezni ennek költségeit. A pályázatokat augusztus 15-ig kell beadni.

A támogatás azon képzések után vehető igénybe, amelyek szeptembertől kezdődnek és a jövő és júniusban lezárulnak. Amennyiben a támogatott képzésben részt vevő felnőtt a képzést önhibájából nem fejezi be, vagy a képzés lezárását követő fél éven belül a képzésben részt vevő felnőttek legalább 90 százaléka a vizsgát nem teszi le, visszafizetési kötelezettség terheli a képzési intézményt.

A képzési intézménynek vállalnia kell, hogy a képzések a képzésben részt vevő felnőttek számára díjmentesek. A képzési intézmény a munkáltatóval a felnőtt munkahelyének megtartásához szükséges képzésre, vagy a felnőtt foglalkoztatásához szükséges képzésre foglalkoztatási megállapodást köt. Ebben a munkáltató vállalja, hogy a képzésben részt vett személyt a szakképzettség megszerzését követő 3 hónapon belül, legalább fél év időtartamban foglalkoztatja, illetve továbbfoglalkoztatja. A képzésben részt vevő felnőtt vállalhatja, hogy a képzés lezárását követő legfeljebb 3 hónapon belül maga számára munkahelyet hoz létre, illetve korábban ilyen munkahelyét legalább fél évig fenntartja.

A támogatást elnyerő képzési intézménynek nyilvántartást kell vezetnie, sőt azt 5 évig meg kell őriznie. A nyilvántartás a tanórákon vezetett, a képzésben részt vevő felnőttek által aláírt jelenléti ívekre, a képzésben részt vevők személyi adataira, a hiányzással kapcsolatos adatokat tartalmazó osztálynaplóra, a képzésben részt vevők támogatásra való jogosultságának igazolásaira, a képzésben résztvevők által a vizsga sikeres letételét igazoló dokumentumra vonatkozik.

A felnőttképzési intézmény a foglalkoztatási megállapodásokban rögzítettek teljesítéséről a fél éves foglalkoztatási, illetve továbbfoglalkoztatási kötelezettség leteltétől számított 5 munkanapon belül köteles jelentést benyújtani. Amennyiben a támogatott képzésben résztvevő felnőttek legalább 55 százalékát ténylegesen nem foglalkoztatták, illetve valamennyi képzésben részt vevőt nem foglalkoztatták tovább, az intézmény a felnőttképzési célú keret terhére kiírt képzési célú pályázatra két évig pályázatot nem nyújthat be.

MTI Karrier

A rendelkezésre álló hazai munkaerő drasztikusan csökken

Az államnak aktív szerepet kell vállalnia a hátrányos helyzetben élők integrálására törekvő közösségek létrejöttében. Ez alapérdek, ugyanis a 2050-re a munkaképes korúak száma 7 millióról 5,2 millióra csökken – jelentette ki a szociális miniszter.

Infinit Jobline

Az online és a hagyományos képzés a számok tükrében

A Feedback Research nevű kutatócégre hivatkozva az eMarketer.com e-business témákkal foglalkozó webmagazin megállapítja, hogy a legtöbb felnőtt, aki kipróbálta már valamilyen formában az online oktatást, legalább olyan jónak, vagy még jobbnak találta, mint a hagyományos tantermi, személyes fizikai kontaktuson alapuló képzéseket.

Karrier

Eredményesek-e az átképzési programok?

A rendszerváltás utáni időszak egyik nagy közhelye, hogy a szükséget szenvedőnek nem halat kell adni, hanem meg kell tanítani halászni. Ez a munkanélküliek esetében annyit tesz, hogy a segélyezésnél hasznosabb őket piacképes tudással fölvértezni. Kérdéses, hogy az állami munkaerő-piaci programok mennyivel visznek közelebb e nemes célhoz.

MTI Itthon

Tizennégy pont a szakképzés átalakításáról

Bevezetnék a munkavállalói képzési kártyát, kiemelten támogatnák a hiányszakmák oktatását, és mintegy felére csökkenne az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakmák száma. A kormány nyilvánosságra hozta szakképzési koncepcióját.

6,27 millió fertőzött, 2,7 millió gyógyult világszerte

6,27 millió fertőzött, 2,7 millió gyógyult világszerte

Van olyan verzió az iPhone 12-ből, aminek már most megkezdhetik a gyártását

Van olyan verzió az iPhone 12-ből, aminek már most megkezdhetik a gyártását

Megszólalt a Tankcsapda az autós koncertekről: „Valahogy sikerült elintézni”

Megszólalt a Tankcsapda az autós koncertekről: „Valahogy sikerült elintézni”