szerző:
hvg.hu

Sok ok ismeretes, ami arra késztet embereket, hogy megszakítsák karrierpályájukat. A leggyakoribb eset, amikor fiatal nők szülni mennek, s pár évet a gyermeknevelésnek szentelnek. Mások, külföldi tanulmányok, versenysportolói tevékenység, alkotói szabadság vagy rosszabb estekben baleset, betegség tart távol időlegesen a munkaerőpiacról. De hogyan lehet visszatérni?

Önelemzés
Az futhat be boldogsággal szegélyezett karrierutat, akinek a képességei, képzettsége és érdeklődése egybeesik. Ezért mielőtt valaki belép a munkaerőpiaci arénába, fel kell mérnie, hogy milyen árut is akar vinni a vásárba. Sorba kell venni, hogy a szakmai ismeretei, a munkatapasztalatai, a szakmai és más irányú kapcsolati tőkéje mennyire működőképes, mennyire értékes, milyen tapasztalatai származtak a civil jellegű tevékenységéből? Meg kell állapítania, hogy egész- vagy részmunkaidőben szeretne-e dolgozni? El kell döntenie, hogy eredeti szakmájában akar-e dolgozni, vagy az újrakezdés jó alkalom a váltásra? Meg kell tudnia önmagától, hogy miféle munkát végezne szeretettel vagy szenvedéllyel? EL kell döntenie, hogy a piacra való visszatérésének célja a pénzkeresés, karrierjének folytatása, újraépítése vagy új karriervonal megrajzolása, vagy pusztán értelmes elfoglaltság keresése?

A kapcsolatok aktivizálása
Különböző felmérések és becslések vannak arról, hogy az álláslehetőségek hogyan találnak gazdára. Abban azonban elég nagy egyetértés van, hogy bár ma már az állások többségét meghirdetik – méghozzá főleg az interneten – a pozíciók kétharmadát mégis személyes kapcsolatok felhasználásán keresztül töltik be. Ebből az következik, hogy ha valaki el akar helyezkedni, akkor a legjobb, amit tehet, ha minél több ismerősét tájékoztatja erről, akik további ismerőseiknek adják tovább a drótot. Ezen a módon nagyon sok lehetőségről kap értesüléseket az ember. Nem mindegyik vonzó, de amelyik az, azt fel lehet térképezni, s módszeresen be lehet cserkészni. Ha minden megfelelőnek tűnik, akkor már csak egy ajánlót, mentort kell találni (ha lehet a cégen belül) aki a megfelelő emberekkel létrehozza a közvetlen kapcsolatot. Az a helyzet, hogy az ilyen embereket (ismerősök ismerőseit) könnyebb megtalálni, mint egy ismeretlen személyzetist meggyőzni arról, hogy éppen mi vagyunk a megfelelő választás.

Készenlét itt és most
Aki munkát akar vállalni, annak nem csak a fizetést kell elfogadnia, hanem azt is ami azzal jár. Akinek nem volt állandó állása, hozzászokhatott, hogy akkor intézi az ügyeit, amikor akarja, akkor megy vásárolni, amikor eszébe jut, akkor dől le pihenni egy kicsit, amikor fáradtnak érzi magát, akkor fejez be egy munkát, ahogy a saját időbeosztása szerint az a legalkalmasabb. Nos ennek egy munkahelyen mind vége van. Azaz, a munkavállalásra a belépés pillanatában készen kell lenni. A munkaadók általában ki nem állhatják azokat a szülőket, akik állandóan késnek vagy szabadnapot kérnek, mert a gyerek beteg, iskolába kell vinni, nincs aki vigyázzon rá az óvodai szünetben, stb. Bár ezeket a problémákat megértik, de az ilyen gondokkal küzdő embereket munkaerőként egy idő után megbízhatatlannak minősíthetik. Azaz az újrakezdéskor meg kell győződni arról, hogy a családi háttér erős (például a nagyszülők vagy más rokonok, barátok besegítenek, ha kell), s a napi teendők nem fogják zavarni a munkavállalást. A főnököknek meg kell mutatni, hogy a munkahelyi elfoglaltság immár elsőrangú prioritás, s akár hosszú távon is számíthatnak ránk, talán olyannyira, hogy az előrejutásért folytatott versenyben nyugodtan felírhatnak bennünket a rajtlistára.

hvg.hu Karrier

Rendes lányok, ne sírjatok

Egy kifejezetten női témákra specializálódott könyvkiadó legújabb kiadványában arra a 101 hibára hívja fel a figyelmet, amellyel a hölgyek elvágják a karrierlétra legfelső fokához vezető utat saját maguk elől. Az alábbiakban ízelítőt is olvashatnak a legmakacsabb tévhitekről.

hvg.hu Karrier

Nyerő nyelvi fordulatok a bemutatkozó levélben

Lehet „csak” korrekt önéletrajzot és kísérőlevelet írni egy állásra való jelentkezéskor, de kellő nyelvi leleménnyel már az első üzenetben is előny harcolható ki a többi kandidálóval szemben.

hvg.hu Karrier

A legrémesebb állásinterjúk a személyzetisek szemével

A CareerBuilder nemzetközi állásközvetítő szájt felmérést készített vállalati személyzeti menedzserek körében arról, hogy melyek az állásinterjúkon a legrémesebb dolgok, amelyeket a jelentkezők elkövetnek. Íme a toplista.

hvg.hu Karrier

A tökéletes állásinterjú titkai

Megjelenés, stílus, illemszabályok, testbeszéd, felkészültség. Ezek az interjún a siker eszközei. Azonban miből mennyi az ideális, s mi az, ami tabu? A válaszokért oda fordultunk, ahonnan a leghasználhatóbb válasz várható: magához a HR-tanácsadóhoz. Az alábbi tippekkel tehát garantált lesz a pozitív első benyomás.

hvg.hu Karrier

Melyik a jó állás neked?

A pénz nem boldogít – tartja a mondás. De jó ha van – egészíti ki egy másik. Mégis mit kell akkor megfontolni, hogy kideríthessük: melyik állás is jó nekünk? Hol éreznénk magukat elég boldognak ahhoz, hogy évekig szolgáljuk egy munkaadót?

hvg.hu Karrier

Testbeszéd-szótár állásinterjúra

Mindenkinek megvannak a saját, magára jellemző mozdulatai, gesztusai, arcmimikája. Aki megtanulja kontrollálni ezeket a sokszor tudatalatti rezdüléseket, szabályozhatja, hogy mit közvetít magáról például egy állásinterjú során, illetve fontos többletinformációhoz juthat, hogy az asztal túlsó oldalán ülők mit gondolnak az addigi teljesítményéről.

hvg.hu Karrier

Miért nem fizetnek neked annyit, amennyit megérdemelnél?

A legtöbb ember úgy érzi, hogy nem fizetik meg tisztességesen, de legalábbis éppen az ő fizetése kevesebb annál, mint amennyit megérdemelne. Ráadásul a jobb anyagi megbecsültségre való vágy nem csak a minimálbéreseknél jelenik meg, hanem sokkal magasabb szinteken is. Hogyan lehet mégis a vágyakat, s az elvégzett munka fejében hazavihető kompenzáció értékét közelíteni?

hvg.hu Karrier

Mit kérdezz az interjún?

Ha egy állásinterjún ülsz, nem csak téged kérdezhetnek, hanem te is nyugodtan érdeklődhetsz a cég és a pozíció iránt. Ezzel sok fontos információ birtokába juthatsz, amelyek megkönnyíthetik számodra a döntést.

Megvan, mikor érkezik a Samsung Galaxy Note10

Megvan, mikor érkezik a Samsung Galaxy Note10

Ezreket bocsátana el Macron, nő az elégedetlenség

Ezreket bocsátana el Macron, nő az elégedetlenség

Ordas nagy kamu terjed a Facebook-tiltásokról, tovább ne küldje

Ordas nagy kamu terjed a Facebook-tiltásokról, tovább ne küldje

Metamfetaminnal nevelt vérmókust egy amerikai férfi

Metamfetaminnal nevelt vérmókust egy amerikai férfi

Fontos részlet derült ki arról, hogyan melegszik az óceán vize

Fontos részlet derült ki arról, hogyan melegszik az óceán vize

Két helyen is dugó alakult ki az M0-son baleset miatt

Két helyen is dugó alakult ki az M0-son baleset miatt