szerző:
hvg.hu

A pénz nem boldogít – tartja a mondás. De jó ha van – egészíti ki egy másik. Mégis mit kell akkor megfontolni, hogy kideríthessük: melyik állás is jó nekünk? Hol éreznénk magukat elég boldognak ahhoz, hogy évekig szolgáljuk egy munkaadót?

Mivel időnk jelentős rését azzal fogjuk tölteni, hogy az adott munkakör követelményeinek megfeleljünk, nem árt tisztázni a prioritásainkat, azaz, hogy mit várunk egy adott pozíció elfoglalásától: karriert, nyugalmat, anyagi biztonságot, önálló vagy kreatív munkát, extra szociális juttatásokat, szakmai fejlődést, netán valami egészen mást?

A fizetés
Bár nem minden a pénz, de érdekes módon, aki úgy érzi, hogy nem kap kellő anyagi megbecsülést, előbb utóbb frusztrálttá válik, s elvágyik a munkahelyéről. Ezért már az aktív munkakeresés időszakát megelőzően tisztázni kell, hogy mennyi pénz volna elég egy elfogadható életvitelhez, s a személyes vagy családi célok eléréséhez, beteljesítéséhez. E célokat össze kell vetni az álláspiaci lehetőségekkel, s reális kompromisszumot kell kötni, ha szükséges. A fizetésről való tárgyalások során aztán az így önmagunk számára megállapított limit alá már nem nagyon érdemes menni, mert azzal a hosszú távú elégedettségünk egyik pillérét gyengítenénk.

Egyéb jövedelemelemek és a munkakörülmények
A fizetés fontos, de sokat nyomhatnak a latban a pénz mellé adott juttatások is. Sok vállalatnál működik az úgynevezett cafeteria rendszer, amelyben egy pontrendszer segítségével mindenki szabadon kiválaszthatja a felkínált szolgáltatásból a neki tetsző elemeket, persze, ha az állásához tartozó pontokból futja. De nagyon sok helyen adnak szolgálati gépkocsit, nyugdíjpénztári befizetéseket, részvényvásárlási lehetőséget, utazási vagy üdülési támogatást, pótszabadságot, rugalmas munkaidőt, étkezési vagy vásárlási támogatást, sportolási lehetőséget, hasznos munkaeszközöket a mobiltelefonttól a laptopig, stb. Emellett nem mindegy, hogy milyen a környezet, ahol a napi minimum nyolc órát el kell tölteni. Egy korszerűen berendezett ergonomikus munkahely sokat nyomhat a latban. De az is fontos lehet, hogy például más cégeknél alkalmi szakértői munkát vagy másodállást lehet vállalni.

A családdal kapcsolatos tényezők
Sokaknak nem számít, hogy családbarát munkahelyen dolgoznak-e vagy sem. Míg másoknál ez rendkívül nagy súllyal esik latba. Akik az utóbbiak csoportjába tartoznak, fontos, hogy az álláskeresésnél meggyőződjenek igényeik kielégíthetőségéről. Vannak cégek, amelyek rugalmas munkaidőt vagy éppen távmunka lehetőséget, vállalati óvodát ajánlanak. Vannak cégek azonban, amelyek egyáltalán nem törődnek az munka/szabadidő mérleggel, s alkalmazottaikat szőröstül-bőröstül akarják. Érdekes módon nem mindig ezeknél lehet többet keresni, vagy magasabb jövedelemre szert tenni. Sőt többnyire ezeken a helyeken kevésbé biztosak az állások, mert csavarokat keresnek egy gépezetbe és nem embereket egy csapatba. Az ilyen munkahelynek is meg vannak az előnyei. Például a pörgés, a gyorsabb karrier lehetősége. De aki ilyen helyre kötelezi el magát, az alighanem a céggel köt házasságot. Jó bizonyítéka ennek a szinglik szaporodása.

Nyugdíj és más ellátások
Az ember amíg fiatal nem nagyon gondol rá, hogy idősebb korában is meg kell valahogy élnie, amikor már kevésbé bírja a munkát, vagy a hosszú évek alatt megfárad, s már nyugalomra volna szüksége. A cégek egy része igyekszik gondoskodni alkalmazottairól úgy is, hogy nem kényszeríti őket vállalkozási szerződések mögé, önkéntes nyugdíjpénztári tagságot vált számukra, s kiegészíti alkalmazottai befizetéseit. Lehetővé teszi a kedvezményes részvényvásárlást, amellyel az emberi anyagi biztonságát tovább növeli. Néhol a nyugdíjba vonulók egy összegben nagyobb pénzösszeget is kapnak, hogy könnyebben átálljanak életük munkával töltött periódusáról a pihenés éveire.

A hely
A magyar munkavállaló köztudottan nem mobilis. Ott akar munkát találni, ahol lakik. Arról pedig hallani sem akar, hogy egy állás kedvéért áthurcolkodjon egyik városból a másikba, vagy az ország egyik vidékéről a másikra. Ez a hozzáállás a fővárosban, vagy a nagyobb városokban, az ország gazdaságilag pezsgőbb vidékein még nem okoz különösebb nehézségeket, de sokaknak egyre kevésbé marad más lehetőségük, mint a megélhetés után menni. Más esetekben a szakmai kihívások, a magasabb jövedelem, az előrejutás esélye, vagy a család érdekei is indokolhatják egy másik településen való munkavállalást. De nem csak az számít, hogy egy munkahely földrajzilag hol helyezkedik el (bár, ha naponta több órát rabol el az ember életéből az utazás, bizony ez is nagyon fontos), hanem a munkaadó maga is A cégkultúra ugyanis meghatározza, hogy ki képes és ki nem tartósan, az elégedettség és a vele való megelégedettség esélyével tevékenykedni. Ezért fontos kideríteni, hogy miféle munkahelyi környezet az, amibe az álláskereső pontosan és gyorsan képes belesimulni.

Egyéb tényezők
Ahány munkavállaló, annyi egyéni prioritás lehetséges. Vannak, akik viszonylag aktívan, sőt versenyszerűen sportolnak a munka mellett. Számukra például fontos, hogy hétvégeken ne kötelezzék őket munkára, hiszen az a másik fontos elfoglaltságuk rovására menne. Van, aki esti iskolába jár, s nem vállalhat több műszakos munkarendet. Van, aki családi okoknál fogva képtelen heti 50-60 órát a munkahelyén tölteni. Van, aki olyannyira retteg a repüléstől és nem képes betölteni olyan állást, ahol állandóan úton kell lennie. De további számos más egyedi tényezőt sorolhatnánk fel, amelyek befolyásolhatják, hogy egy állás jó, vagy sem, megfelel-e, vagy sem.

Végül is a leghelyesebb az álláskeresés kezdetekor elkészíteni azt a prioritási listát, amelynek a leendő munkahelynek mindenképpen meg kell felelnie. Aztán a lehetőségeket minden tényező esetében érdemes leosztályozni, mint az iskolában. Ez a különböző munkahelyek között kialakít egy értéksorrendet, ami a saját értékítéletünket tükrözi. Aztán persze a listából úgy is többnyire azt az álláslehetőséget választjuk ki, amelyik a leginkább megragadott bennünket. De időnként a szív és az ész csatájában mégis jobb, ha az utóbbi kerekedik felül.

hvg.hu Karrier

Az irodai munka egészségügyi veszélyeket rejt magában

Ahogyan egyre jobban körülvesz minket a digitális technika, egyre több dologra kell odafigyelni, hogy a nem megfelelő használattal ne veszélyeztessük saját egészségünket. Igaz ez a munkavégzésre is, elég csak a billentyűzet okozta ínhüvelygyulladásra gondolni. Az alábbiakban összeszedjük a leggyakoribb veszélyforrásokat.

hvg.hu Karrier

Miért nem fizetnek neked annyit, amennyit megérdemelnél?

A legtöbb ember úgy érzi, hogy nem fizetik meg tisztességesen, de legalábbis éppen az ő fizetése kevesebb annál, mint amennyit megérdemelne. Ráadásul a jobb anyagi megbecsültségre való vágy nem csak a minimálbéreseknél jelenik meg, hanem sokkal magasabb szinteken is. Hogyan lehet mégis a vágyakat, s az elvégzett munka fejében hazavihető kompenzáció értékét közelíteni?

MTI Karrier

Egyre fantáziadúsabban indokolják a munkahelyi lógást

Egyre gazdagabb az amerikaiak fantáziája, ahogy egyre több a "hirtelen" munkahelyi hiányzás. Egy év alatt 35-ről 43 százalékra emelkedett a valójában nem beteg, ám beteget, vagy mást kifogást jelentő alkalmazottak száma. Az állítólagos problémák sokszor már-már a szürrealitás határait súrolják

Kimondta az Európai Bíróság: uniós jogot sért a német autópályadíj-rendszer

Kimondta az Európai Bíróság: uniós jogot sért a német autópályadíj-rendszer

Végső búcsút vettek Térey Jánostól

Végső búcsút vettek Térey Jánostól

Éhes és kifáradt jegesmedve sétált el egészen Norilszkig

Éhes és kifáradt jegesmedve sétált el egészen Norilszkig

Ikrekkel volt terhes a kórházból megszökött rab

Ikrekkel volt terhes a kórházból megszökött rab

Egy törökországnyi ember él otthonából elűzve

Egy törökországnyi ember él otthonából elűzve

Itt az új Peugeot 2008, amiből tisztán elektromos változat is készül

Itt az új Peugeot 2008, amiből tisztán elektromos változat is készül