szerző:
hvg.hu

Színház az egész világ, nem csoda, hogy a színészi tehetséggel megáldott emberek a világot jelentő deszkákon kívül is jól kamatoztathatják ezen erősségeiket, elég csak a politikusokra, vagy marketingesekre gondolni. Az Egyesült Államokban sok fiatal pályakezdő színészeti órákat vesz, hogy nagyobb önbizalomra tegyen szert, s elsajátítson egy-két trükköt, amelyek segítségével jó benyomást tehet tárgyalópartnereire. Az alábbiakban lerántjuk a leplet ezekről az állásinterjún is jól kamatoztatható fogásokról.

Légy te a közönség!
Ha éppen belépsz az interjúra, felállsz, hogy prezentálj egy megbeszélésen, vagy egy nagyobb hallgatóság előtt, ne gondolj magadra, s a félelmeidre. Ehelyett fókuszálj a külvilágra. Képzeld el magadat, mint a közönség egyik tagját, aki arra vár, hogy meghallgassa az előadást. Ettől nem csak nyugodtabb leszel, de könnyebben lépsz majd kapcsolatba a közönséggel is.

Lélegezz!
Amikor az ember ideges valami miatt, kisebbeket lélegzik, így kevesebb oxigén jut az agyába. Vegyél legalább egy mély lélegzetet az orrodon keresztül, hogy megtöltsd a tüdődet friss levegővel, majd a szádon át fújd ki. Ettől valamelyest enyhül majd az idegességed.

Legyen érezhető a jelenléted!
Ezt legegyszerűbben úgy érheted el, ha ügyelsz a tartásodra. Azok az emberek, akiket egyből észrevesznek, ha belépnek valahová, magabiztosak a fellépésüket illetően. Azonban, ha belül te nem érzel így, néhány optikai trükk segítségével mégis azt a látszatot tudod kelteni, hogy tökéletesen ura vagy a helyzetnek.

Álló helyzetben: a testsúlyod egyenlően legyen elosztva a talpaidon, így szilárdan állsz, ugyanakkor könnyen tudsz mozogni. A mellkasodat nyomd előre, s feszítsd be a hasizmaidat.

Ülve: a mellkasodat told előre, s a törzsedet kissé döntsd előre. Ha egy tárgyalóasztalnál ülsz, az alkarodat támaszd mega  könyököd és a csuklód között az asztallapon. A kezeiddel ne piszkáld a tolladat, s az egyéb, az asztalon lévő tárgyakat.

Ügyelj a hanghordozásra!
Megfelelő rezonanciát kölcsönözhetsz a hangodnak, ha megfeszíted a hasizmaidat, s rekeszizomból beszélsz. A nazális hanghordozást korrigálhatod, ha az egyik kezedet a hasizmaidra, a másikat a mellkasodra helyezed. Ha érzed a vibrálást. a szegycsontodban, megfelelően beszélsz. Ügyelj a hangsúlyozásra. Beszélj természetesen, s a mondataid végén mindig vidd le a hangsúlyt. Ha felveszed a telefont, ne kérdően mondd a „halló”-t, hanem itt is zárd le a mondatot. A vonal másik végén lévő ember érezni fogja, hogy jó kezekben van.

Becsüld a csendet!
Ne kezdj el feszengeni, ha pár másodperc szünet áll be a társalgásban. Ne vágj mások szavába,s  ne is kezdj el kényszeredetten beszélni, hogy betöltsd a párbeszéd során felbukkanó szüneteket. A szünet, úgyismint hatásszünet megerősíti az üzenetedet, s jelzi, hogy bízol magadban, s a mondanivalódban.

Használj szemkontaktust!
Ha lesütöd a szemeidet, senkinek sem kelted fel a figyelmét. Ha egy csoporthoz beszélsz, ne kövesd el azt a gyakori hibát, hogy folyamatosan járatod a tekinteted csapat egyik végétől a másikig. Ehelyett szemelj ki egy-egy embert, s az egyes gondolatmeneteket rá nézve mondd el. Ha egyedül vagy beszélgetőpartnereddel, egyik szeméből a másikba nézz beszélgetés közben. Azonban ügyelj, hogy ne egy ingaóra frekvenciájával váltogasd a pillantásodat, hanem itt is gondolatonként válts, mintha minden egyes üzenetet csak az egyik szemének mondanád el. Ettől a hallgatóságod úgy érzi, hogy különösen közel kerül hozzád a beszélgetés során.

Sose tűnj elkeseredettnek!
Ha túlzottan igyekszel, hogy jó benyomást kelts, ez akár a visszájára is fordulhat, s partnereid egy idő után kényelmetlenül érezhetik magukat ebben a helyzetben. Bízzál magadban, s az értékeidben. Minél inkább szeretnél megszerezni egy állást, igyekezz, hogy ez annál kevésbé látszódjon rajtad, mintha csak útbaigazítást kérnél.

Lelkesedj!
Amikor belépsz a szobába, sugározzon rólad az energia, s az elszántság. A Nobel-díjas színdarabíró, David Mamet szerint: „úgy kell színpadra lépni, mintha egy randevúra mennénk, nem pedig úgy, mintha véradásra.”

Távozz stílusosan!
Ha azt szeretnéd, hogy „visszatapsoljon” a hallgatóságod, úgy kell kilépned az ajtón, hogy a beszélgetőpartnereid még többet akarjanak.

hvg.hu Karrier

A legrémesebb állásinterjúk a személyzetisek szemével

A CareerBuilder nemzetközi állásközvetítő szájt felmérést készített vállalati személyzeti menedzserek körében arról, hogy melyek az állásinterjúkon a legrémesebb dolgok, amelyeket a jelentkezők elkövetnek. Íme a toplista.

hvg.hu Karrier

Miben menj el állásinterjúra?

Nincs, akinek ne okozna gondot, hogy milyen ruhát vegyen fel, ha állásinterjúra megy. Nem könnyű eltalálni a kiöltözés szintjét, s a stílusjegyeket, amelyekkel azt kívánnánk sugallni, hogy beleillünk abba a munkahelyi környezetbe, ahová tartanánk, ha elfogadnák a jelentkezésünket.

hvg.hu Karrier

Leggyakoribb kérdések és a legjobb válaszok állásinterjúra

Ott ülsz a bizottság előtt a legszebb ruhádban, remegő gyomorral, a veled szemben ülők pedig éppen arra készülnek, hogy alaposan kivesézzenek. Milyen kérdésekre számíthatsz, s melyek az ezekre adható legjobb válaszok? Összeállításunkból kiderül.

hvg.hu Karrier

Észben tartandók az állásinterjún

Az állásinterjúkon megjelenő jelöltek – hacsak a képzettségük és tapasztalataik révén nem egészen különlegesek, és nagyon keresettek – az esetek többségében rosszabb pozícióból tárgyalnak, mint a munkaadó embere vagy képviselője. Az a feladat tehát, hogy e hátrány a beszélgetés során lehetőség szerint előnnyé alakuljon át.

hvg.hu Karrier

A legrosszabbra számíts az állásinterjún

Tőlünk nyugatabbra az álláskeresőkre egyre nagyobb erőfeszítések várnak a munkába állás előtti utolsó nagy megmérettetésen. Az egyik jelentkezőnek egy plüssmacival kellett beszélgetnie az interjút lebonyolító személyzet kérésére.

hvg.hu Karrier

Tippek, amelyekkel bevágódhatsz az állásinterjún

Sok álláskereső beleesik abba a hibába, hogy az unalomig ismételt követelményeknek – öltözék, helyes önéletrajz, stb. – megfeleljen, s eközben csak az őt érdeklő dolgokra – fizetés, felelősség, munkakör – koncentrál. Az asztal túloldalán azonban egészen másra kíváncsiak, konkrétan arra, hogy mire számíthatnak, ha a jelölt elhelyezkedik a cégnél. Tanácsok.

hvg.hu Karrier

Testbeszéd-szótár állásinterjúra

Mindenkinek megvannak a saját, magára jellemző mozdulatai, gesztusai, arcmimikája. Aki megtanulja kontrollálni ezeket a sokszor tudatalatti rezdüléseket, szabályozhatja, hogy mit közvetít magáról például egy állásinterjú során, illetve fontos többletinformációhoz juthat, hogy az asztal túlsó oldalán ülők mit gondolnak az addigi teljesítményéről.

hvg.hu Karrier

1000 állásinterjú kérdés

Az alábbi kérdéseket felvételi interjúkon tették fel fejvadászok vagy a személyzeti osztályok munkatársai a meghirdetett állásokra jelentkezőknek. A kérdésekből kiderül, hogy a jelöltek megismerése igen sokrétű, s ezért jól fel kell készülnie annak, aki eredményesen akar szerepelni az állás megszerzése szempontjából oly fontos beszélgetésen.

hvg.hu Karrier

Tippek a sikeres állásinterjúhoz

A cégek hagyományosan kora ősszel töltik fel az üres álláshelyeket, hogy a rövid alkalmazkodási periódus után az év üzleti csúcspontjának számító utolsó három hónapban már némi rutinnal a hátuk mögött teljes gázzal dolgozhassanak az új emberek, s a társaságok teljes gépezete zökkenők nélkül adhassa le legnagyobb teljesítményét. Akik ebben az időszakban akarnak felugrani egy cég szekerére, azoknak adunk tippeket hatrészes sorozatunkban.

Videóra vette, ahogy részegen motorozik - a rendőrség közzétette a felvételt

Videóra vette, ahogy részegen motorozik - a rendőrség közzétette a felvételt

2600 ingatlant ürítettek ki eddig a végrehajtók idén

2600 ingatlant ürítettek ki eddig a végrehajtók idén

Újabb szövetségesre talált a NASA, alakul a holdra szállás

Újabb szövetségesre talált a NASA, alakul a holdra szállás

Halálos motorbaleset Nyíregyházán

Halálos motorbaleset Nyíregyházán

Brüsszelben találkozott a néppárti bölcsekkel Orbán

Brüsszelben találkozott a néppárti bölcsekkel Orbán

Eladósorba került egy igen ritka BMW M3 CSL

Eladósorba került egy igen ritka BMW M3 CSL