szerző:
hvg.hu

Sok álláskereső beleesik abba a hibába, hogy az unalomig ismételt követelményeknek – öltözék, helyes önéletrajz, stb. – megfeleljen, s eközben csak az őt érdeklő dolgokra – fizetés, felelősség, munkakör – koncentrál. Az asztal túloldalán azonban egészen másra kíváncsiak, konkrétan arra, hogy mire számíthatnak, ha a jelölt elhelyezkedik a cégnél. Tanácsok.

Ne csak arra koncentrálj,
ami téged érdekel
© sxc.hu
Ha megfogadod az alábbi tanácsokat és szóbahozod a lejjebb említett adottságaidat, érzékeny pontra tapinthatsz, ezek ugyanis olyan fontos kérdések, amelyek sokat elárulnak arról, hogyan végzed a munkádat, illetve hogyan állsz hozzá a rád váró kihívásokhoz.

Képes vagy megcsinálni a rád bízott munkát
Nevetségesen egyszerű ötletnek hangzik, mégis, a HR-esek számtalan történettel szolgálhatnak, amely szerint rengetegen jelentkeznek olyan munkákra, amelyekhez nem is konyítanak. A szóbeli interjúra a szakmai önéletrajzod és a motivációs leveled alapján van esélyed bekerülni, azon tehát nem célszerű feltüntetni olyan tapasztalatokat és képzettségeket, amelyek valótlanok, vagy félrevezetőek lehetnek, erre úgyis fény derül, akkor pedig nem igazán kedvező fényben tűnsz majd fel az interjúztatók előtt. A beszélgetés során azonban kihangsúlyozhatod, hogy megbízhatóan dolgozol, s ezt alátámaszthatod, ha demonstrálod, hogy megfelelő ismeretekkel rendelkezel szakmai területedet, s az azt érintő trendeket, változásokat illetően.

Kezdeményezőkészség
Ez még akkor is fontos, ha pályakezdő vagy, azután pedig egyre fontosabb lesz, a munkaadók ugyanis olyan embereket szeretnének találni, akikre rábízhatják magukat, akik képesek önállóan kezelni a felmerülő problémákat. Emellett szeretik elkerülni, hogy hosszas és költséges betanítási folyamat vegye kezdetét, amikor az új munkaerő belép a céghez. Demonstráld, hogy korábban milyen hamar ismertél fel egy problémát, s, hogy milyen megoldást találtál a feladat elvégzésére.

Nem csak a munkakörödbe tartozó dolgokat végzed el
Igyekezz megemlíteni, hogy te nem az a fajta dolgozó vagy, akinek a munkaidő végeztével kihullik a kezéből a munkaeszköz. Ez persze nem jelenti azt, hogy a cég rabszolgájává kell válnod, azonban nem árt ha tudják, hogy személyedben olyasvalakit tisztelhetnek, aki könnyen alkalmazkodik a megváltozó munkarendhez, s a vállalat érdekében nem riad vissza egy kis különmunkától sem. Ha látják rajtad, hogy hajlandó vagy áldozatokat hozni a pozícióért, jó pontként könyvelik majd el.

Önbizalom
A munkaadók csak akkor fognak teljesen megbízni benned, ha látják rajtad, hogy megvan benned az egészséges mértékű önbizalom – lásd még: kezdeményezőkészség – s nyugodtak lehetnek, hogy lesz bátorságod cselekedni a kiélezett helyzetekben, s meg tudod védeni a magad igazát. Ahhoz, hogy hatékonyan kommunikáld, hogy kicsattansz az önbizalomtól, használj sok cselekvő igét, amelyek dinamizmust sugároznak, ügyelj a testtartásodra, s számolj be korábbi sikereidről.

Vezéregyéniség
Erre nem csak akkor lehet szükséged, ha vezetői pozícióba jelentkezel. Egy takarító is lehet vezéregyéniség, aki megtalálja a módját, hogyan végezheti hatékonyan a munkáját, s még példát is mutat a kollégáinak eközben. A vezéregyéniségekből kevés van, ezért mutasd meg a munkaadóknak, hogy megvan a bátorságod, hogy vezető feladatot vállalj magadra, a hierarchia szintjétől és a tényleges munkától függetlenül.

Alkalmazkodóképesség
Nem kell beolvadnod az arctalan tömegbe, azonban a legtöbb cégnél kedvelik azokat, akik nem panaszkodnak, akik kellő flexibilitással fogadják a változásokat, átszervezéseket. Ezért ne kritizáld korábbi főnökeidet és kollégáidat, inkább a pozitív hozzáállásoddal hívd fel magadra a figyelmet.

Nehéz egyszerre az összes fenti kritériumot észben tartani és mindnek meg is felelni. Azonban ha ezek közül csak egy párat megjegyzel, s esetleg sikerrel alkalmazod, máris jóval pozitívabb megítélés alá esel, mintha ugyanezt nem tennéd.
hvg.hu Karrier

Tippek a sikeres állásinterjúhoz

A cégek hagyományosan kora ősszel töltik fel az üres álláshelyeket, hogy a rövid alkalmazkodási periódus után az év üzleti csúcspontjának számító utolsó három hónapban már némi rutinnal a hátuk mögött teljes gázzal dolgozhassanak az új emberek, s a társaságok teljes gépezete zökkenők nélkül adhassa le legnagyobb teljesítményét. Akik ebben az időszakban akarnak felugrani egy cég szekerére, azoknak adunk tippeket hatrészes sorozatunkban.

hvg.hu Karrier

Leggyakoribb kérdések és a legjobb válaszok állásinterjúra

Ott ülsz a bizottság előtt a legszebb ruhádban, remegő gyomorral, a veled szemben ülők pedig éppen arra készülnek, hogy alaposan kivesézzenek. Milyen kérdésekre számíthatsz, s melyek az ezekre adható legjobb válaszok? Összeállításunkból kiderül.

hvg.hu Karrier

A legrosszabbra számíts az állásinterjún

Tőlünk nyugatabbra az álláskeresőkre egyre nagyobb erőfeszítések várnak a munkába állás előtti utolsó nagy megmérettetésen. Az egyik jelentkezőnek egy plüssmacival kellett beszélgetnie az interjút lebonyolító személyzet kérésére.

hvg.hu Karrier

Testbeszéd-szótár állásinterjúra

Mindenkinek megvannak a saját, magára jellemző mozdulatai, gesztusai, arcmimikája. Aki megtanulja kontrollálni ezeket a sokszor tudatalatti rezdüléseket, szabályozhatja, hogy mit közvetít magáról például egy állásinterjú során, illetve fontos többletinformációhoz juthat, hogy az asztal túlsó oldalán ülők mit gondolnak az addigi teljesítményéről.

hvg.hu Karrier

Észben tartandók az állásinterjún

Az állásinterjúkon megjelenő jelöltek – hacsak a képzettségük és tapasztalataik révén nem egészen különlegesek, és nagyon keresettek – az esetek többségében rosszabb pozícióból tárgyalnak, mint a munkaadó embere vagy képviselője. Az a feladat tehát, hogy e hátrány a beszélgetés során lehetőség szerint előnnyé alakuljon át.

hvg.hu Karrier

A tökéletes állásinterjú titkai

Megjelenés, stílus, illemszabályok, testbeszéd, felkészültség. Ezek az interjún a siker eszközei. Azonban miből mennyi az ideális, s mi az, ami tabu? A válaszokért oda fordultunk, ahonnan a leghasználhatóbb válasz várható: magához a HR-tanácsadóhoz. Az alábbi tippekkel tehát garantált lesz a pozitív első benyomás.

hvg.hu Karrier

1000 állásinterjú kérdés

Az alábbi kérdéseket felvételi interjúkon tették fel fejvadászok vagy a személyzeti osztályok munkatársai a meghirdetett állásokra jelentkezőknek. A kérdésekből kiderül, hogy a jelöltek megismerése igen sokrétű, s ezért jól fel kell készülnie annak, aki eredményesen akar szerepelni az állás megszerzése szempontjából oly fontos beszélgetésen.

hvg.hu Karrier

Miben menj el állásinterjúra?

Nincs, akinek ne okozna gondot, hogy milyen ruhát vegyen fel, ha állásinterjúra megy. Nem könnyű eltalálni a kiöltözés szintjét, s a stílusjegyeket, amelyekkel azt kívánnánk sugallni, hogy beleillünk abba a munkahelyi környezetbe, ahová tartanánk, ha elfogadnák a jelentkezésünket.

hvg.hu Karrier

A legrémesebb állásinterjúk a személyzetisek szemével

A CareerBuilder nemzetközi állásközvetítő szájt felmérést készített vállalati személyzeti menedzserek körében arról, hogy melyek az állásinterjúkon a legrémesebb dolgok, amelyeket a jelentkezők elkövetnek. Íme a toplista.

Dallal és tánccal köszöntötte az ország hazánk felszabadulásának harmincadik évfordulóját!

Dallal és tánccal köszöntötte az ország hazánk felszabadulásának harmincadik évfordulóját!

Lekéste a buszt, elvitte apja kocsiját, karambolozott, mégis beért érettségizni a francia diák

Lekéste a buszt, elvitte apja kocsiját, karambolozott, mégis beért érettségizni a francia diák

Etióp keresztény vezetők nyugtatták Orbán Viktort, hogy nem küldenek bevándorlókat Magyarországra

Etióp keresztény vezetők nyugtatták Orbán Viktort, hogy nem küldenek bevándorlókat Magyarországra

A két Korea közötti senkiföldjén lépett fel a magyar zenekar

A két Korea közötti senkiföldjén lépett fel a magyar zenekar

Női frakcióvezetője lett az európai szociáldemokratáknak

Női frakcióvezetője lett az európai szociáldemokratáknak

Túl hangos volt a felújítás, a Deutsche Bahn szállodai szobát vett ki egy házaspárnak

Túl hangos volt a felújítás, a Deutsche Bahn szállodai szobát vett ki egy házaspárnak