szerző:
hvg.hu

Ha egy ideje már aggódsz az állásod miatt, nem vagy elégedett a pozícióval, amit betöltesz, vagy arra vágysz, hogy új tevékenységi körben mutatkozhass be, akkor ideje, hogy felülvizsgáld a karriercéljaidat, s a stratégiát, amit ezek beteljesítése érdekében alkalmazol.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy manapság egy átlagos munkavállaló élete során 11 különböző állasban kap fizetést mielőtt nyugdíjba vonulna. Így aztán átlagosan négyévente következnek be váltások az emberek életében. Erre jobb felkészülni, semmint megijedni attól, hogy ideje volna új feladatokat vállalni. De, hogy az ember a saját igényeihez mérten hol is tart pályája építésében, azt érdemes néha felülvizsgálni. Az alábbi pár kérdés segít ebben.

Sikerült azonosítanod a karrier-céljaidat?
A szakmai hírneved, reputációd – magyarán, hogy mit gondolnak rólad a főnökeid, a munkatársaid, a beosztottaid és más cégeknél lévő szaktársaid – sokkal fontosabb, mint azok a megjegyzések, amelyek a szakmai önéletrajzodban szerepelnek. Amikor ugyanis majd döntenek a sorsodról elsősorban az ő gondolataik határozzák meg az előléptetésedet vagy alkalmazásodat. Emiatt aztán nem csak azt kell gondolniuk, hogy jó ember vagy, hanem azt is, hogy ehhez vagy amahhoz jól értesz: például jó előadó vagy, jól írsz, jól tervezel, nagy hatással vagy a munkatársaidra, kiválóan tárgyalsz, jól oldasz meg nehéz helyzeteket, stb. Amikor a személyes kapcsolataid hálóját szövöd – aminek köztudottan hatalmas a jelentősége az elhelyezkedésben, vagy a szakmai előrejutásban –, ezeket a dolgokat kell tudatosítanod cégen belül és kívül, a magasabb polcon lévőkben, a veled egyenlőkben és a szakmában. Ha jól csinálod, akkor rendszeresen az eszükbe fogsz jutni egy-egy pozícióval kapcsolatban. Ha tudod, hogy melyik felel meg a karrier-céljaidnak, azt is tudni fogod, hogy melyiket szabad vagy kell elvállalnod.

Mit tanultál az idén?
Az élethossziglan való tanulás ma már mindenki számára evidencia. A munkaadók érthetően azokat az embereket alkalmazzák szívesen, akiknek széles körben vannak korszerű ismereteik. Ha valaki állást keres (még ha pillanatnyilag alkalmazásban is áll) feltétlenül érdemes újabb ismereteket beszereznie annak érdekében, hogy megfelelő kapcsolódási pontjai legyenek a piacon megnyíló állásokhoz. Vannak alapvető követelmények, amelyeket ma már a személyzeti szakemberek az állásra jelentkező vagy szóba kerülő jelöltek szűrésére használnak. Ilyenek a számítógépes ismeretek, a nyelvtudás, az írásban ás szóban való jó kommunikációs képesség, az előadói képesség, a vezetői képesség, a kereskedői képesség, a tárgyalási képesség, a büdzsé kezelésének és tervezésének képessége pedig különösen értékes.

Hol tartasz technikai képességeid fejlesztésében?
Sokaknak szomorúan hangzik, de bizonyos technikai ismeretek nélkül ma már szinte egyetlen állást sem lehet eredményesen betölteni. Ez nem jelent egyebet, mint a számítógéppel való elboldogulást. Nem csak az irodai és az iparági célszoftverek kezelésének ismerete a fontos, hanem a céges és kerítésen kívüli adatbázisok használatának készsége is, beleértve az interneten való információgyűjtés ismereteit is. Ez teszi ugyanis lehetővé a legfrissebb szakmai ismeretek begyűjtését, a szakmai közéletben való részvételt, de például az e-learning tanfolyamokon való részvételt, az online továbbképzéseken való ismeretszerzést.

Készen állsz, hogy nyakon csípd az esélyeidet?
Amikor az önéletrajzodat aktualizálod, gondolkozz el azon, hogy vajon mit kezdenek vele azok, akiknek a kezébe kerül? A HR-esek vagy fejvadászok ugyanis nagy valószínűséggel nem töltenek vele fél percnél (s ez a 30 másodperc itt nagyon komolyan veendő) többet, ha nincsen benne olyan releváns információ, amelynek alapján közelebbről is kíváncsiak lehetnek rád. Az önéletrajzok négyötödét már az első körben félredobják, s szinte sohasem nyúlnak újra ehhez a kupachoz. Ezért fontos, hogy kiemeld, mi az amiben az utóbbi időben fejlődtél, milyen speciális feladatokat oldottál meg, milyen eredményeket értél el. Fontos bemutatnod, hogy hogyan szereztél vagy takarítottál meg pénzt a munkaadódnak, illetve járultál hozzá a hatékonyság növeléséhez. A képességeid összefoglalásakor öt-hat mondatban mutasd be, hogy a tapasztalataidat, s a legfontosabb vonásaidat, amelyek alkalmassá tesznek egy állás betöltésére, s arra, hogy ott megálld a helyedet. Ha jól csinálod, magadra vonhatod a figyelmet.

Ha szeretnél jövőre közelebb kerülni a karriercéljaidhoz, akkor ideje, hogy átgondold: mit is akarsz tulajdonképpen 2006-tól.

hvg.hu Karrier

Mennyi a hazugság az önéletrajzodban?

Az önéletrajz olyan marketingeszköz, amely arra szolgál, hogy bemutassa az állásra jelentkező tapasztalatait, képzettségét, szakmai és társadalmi hátterét. A pályázati kiírásokban gyakran olyan kívánságokat fogalmaznak meg a jelöltek számára, amelyek egyébként a még oly remek szakemberek számára sem teljesíthetők. Ez azonban nem jelenti, hogy a siker érdekében hazudni kellene. Mégis sokan ezt teszik.

hvg.hu Karrier

Tizenkét jel, hogy a baj van a karriereddel

Karrierje során mindenkinél eljön az a pont, amikor úgy érzi, megakadt. Ez a szakmai fejlődés természetes része, amely azonban magában hordozza a fejlődés lehetőségét. Azonban nem árt odafigyelni azokra az apró jelekre, amelyek jelzik, hogy az irányítás kicsúszott a kezünkből, s a világ szépen lassan elhalad mellettünk. Tanácsok.

hvg.hu Karrier

Így építhetsz hatékony hálózatot

Köztudott, hogy az állások kétharmadát informális kapcsolatokon keresztül töltik be. Magyarán, aki csak a hirdetésekre akar hagyatkozni új munkahelye megtalálása során, az csak a lehetőségek töredékéből válogathat. Sőt alighanem a legjobb neki való állások is elúsznak az orra előtt anélkül, hogy megláthatná őket. Kapcsolati hálót kell tehát építeni. Íme pár tanács ehhez.

Kormánypártiak gyűrik egymást a választás előtt a Balatonnál

Kormánypártiak gyűrik egymást a választás előtt a Balatonnál

Imelda elintézte: katasztrófa sújtotta területté vált Houston

Imelda elintézte: katasztrófa sújtotta területté vált Houston

Sumákolva lopott rollert a két mestertolvaj, de végig vette őket a kamera

Sumákolva lopott rollert a két mestertolvaj, de végig vette őket a kamera

Először jelöltek magyar színésznőt Nemzetközi Emmy-díjra

Először jelöltek magyar színésznőt Nemzetközi Emmy-díjra

Lőttek a boldog békeidőknek: Trump döntése őrült fegyverkezési versenyt hozhat

Lőttek a boldog békeidőknek: Trump döntése őrült fegyverkezési versenyt hozhat

Mennyire erős mobil a Huawei Mate 30 Pro? Letesztelték, íme az eredmény

Mennyire erős mobil a Huawei Mate 30 Pro? Letesztelték, íme az eredmény