szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A munkaügyi felügyelők csaknem 8 ezer feketén foglalkoztatott személy miatt vontak felelősségre munkáltatókat az első negyedévben tartott ellenőrzések során - tájékoztatott az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF).

Az ellenőrzött 5688 munkáltató háromnegyedét vonták felelősségre. A felkeresett cégeknél a munkavállalók több mint 46 százaléka esetében, összességében több mint 30 ezer dolgozónál tapasztalták valamilyen munkaügyi jogszabály megsértését a felügyelők.

A fekete foglalkoztatás kategóriában a leggyakoribb, hogy a munkáltatók nem teljesítik az Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázisba (EMMA) történő bejelentési kötelezettségüket. Ezért 4060 esetben marasztalták el a felügyelők a munkáltatókat. A másik nagy "tétel" 2.741 személyre vonatkozóan a munkaszerződés vagy az alkalmi munkavállalói könyv nélküli foglalkoztatás volt. A külföldiek foglalkoztatásának szabályait 408 munkavállaló esetében nem tartották be a munkáltatók.

Az ellenőrzött cégeknél 366 munkavállalót teljes munkaidőben foglalkoztattak, de részmunkaidőben jelentették be őket. A színlelt szerződések száma 212 volt. Alakilag nem megfelelő munkaszerződés miatt 144 esetben vonták felelősségre a munkáltatókat.

A nyilvántartására vonatkozó előírásokat 5963 munkavállalóra vonatkozóan nem tartották be a munkáltatók. A munkaidő előírásait 4674 dolgozó esetében sértették meg. A pihenőidőt 1796 dolgozónál nem az előírások szerint adták ki. Rendkívüli munkára 539 személyt köteleztek jogellenesen. A jogszabályokkal ellentétes munkaerő kölcsönzésért viszonylag kevesebb, 91 esetben jártak el a felügyelők.

Munkaügyi bírságot 1714 esetben 723,5 millió forint értékben szabtak ki. A külföldi munkavállalók szabálytalan foglalkoztatásáért 68,6 millió forint befizetését írták elő a munkáltatóknak.

A munkabiztonsági ellenőrzések során az első negyedévben 627 esetben tiltották meg a foglalkoztatást, 1528 esetben pedig a munkaeszközök használatát függesztették fel. Összességében 205,7 millió forint értékben szabtak ki bírságot a munkabiztonsági jogszabálysértések miatt.

Az OMMF a továbbiakban is kiemelten ellenőrzi majd az írásos munkaszerződés és bejelentés nélküli foglalkoztatást, a munkabiztonsági szabályok be nem tartását. Az OMMF tájékoztatása szerint elsősorban az építőiparban, a mezőgazdaságban, a feldolgozó iparban és a kereskedelemben végeznek majd kiemelten ellenőrzéseket.
Tordai megkérdezte, miért időszerű a nyitás, mire megkapta, hogy az orosz vakcina ellen kampányolt

Tordai megkérdezte, miért időszerű a nyitás, mire megkapta, hogy az orosz vakcina ellen kampányolt

A Siri elkotyogta, hogy áprilisban újabb Apple-bemutató lesz

A Siri elkotyogta, hogy áprilisban újabb Apple-bemutató lesz

Cuki állatokkal a boldog házasságért

Cuki állatokkal a boldog házasságért