szerző:
MTI

Brit ikerkutatók szerint a társadalom alsóbb néprétegeiben élő kétkezi munkásoknak nem csak rosszabb a sora, de hamarább meg is öregszenek.

Az árulkodó DNS
Tim Spector, a londoni St. Thomas kórház ikerkutatója és kollégái 1552 női ikerpár DNS állományának "kopását" vizsgálta a kromoszómák végén található védő DNS szakaszok, a telomerek hosszának mérése útján. A telomerek ugyanis osztódáskor és stresszhelyzetben rövidülnek, hosszukból ezért a biológiai életkorra lehet következtetni.

A nyert adattömegből merített eredményeket az Ageing Cell - Öregedő sejt - című, a  sejtek biofizikájával és biokémiájával foglalkozó amerikai szakfolyóiratban publikálták.

A kutatók - miután statisztikailag kompenzálták az életkor, a testtömeg-index, a dohányzás és testmozgás telomerekre gyakorolt hatását -, úgy tapasztalták, hogy a telomerek hossza a társadalmi helyzettől is függ.

A statisztikai számítások szerint a társadalmi-gazdasági ranglétra legalján található három fizikai munkás csoporthoz tartozó nők 46 éves korukra átlagosan 7 évvel voltak biológiailag öregebbek, mint a legfelsőbb három csoporthoz tartozók. A munkások fehérvérsejtjeinél átlagosan 140 DNS bázispárral rövidebbek voltak a telomerek, mint az ugyanolyan idős, nem fizikai munkát végzőknél. Mivel évente általában 20 bázispárnyi kopik le a DNS telomer részéből, az adat azt mutatja, hogy a fizikai dolgozók mintegy 7 évvel voltak öregebbek.

A kutatók ellenőrzésképpen kiválasztottak 17 olyan nővérpárt, akik ellentétes társadalmi helyzetben lévő férfiakhoz mentek feleségül. Annak ellenére, hogy az ikrek azonos társadalmi-gazdasági helyzetből indultak, a jobb illetve a rosszabb helyzetbe került középkorú nők biológiai életkora már átlag 9 évvel eltért egymástól.

Tim Spector a jelenség okát az alacsonyabb társadalmi pozícióval járó kiszolgáltatottságban, és például az aránytalan díjazással járó pszichológiai stresszhelyzetben látja.

A kutatásról honlapján beszámoló BBC brit közszolgálati rádió és televízió megkeresett egy másik öregedéskutatót, Thomas von Zglinicki gerontológus professzor személyében, aki elmondta: ők is keresték az összefüggést a telomerek hossza és a társadalmi-gazdasági helyzet között, de nem találtak statisztikailag szignifikáns összefüggést, pedig közismert, hogy a társadalmi-gazdasági státusz erős kihatással van az egészségre és a várható életkorra.

hvg.hu Plázs

Stressz – a kor kórja

„Küzdj vagy fuss” – a XXI. század népbetegségeként aposztrofált stresszre adható lehetséges válaszok ezek. Számtalan betegség kialakulása miatt okolják az állandó készenlétet igénylő, és sokszor megoldhatatlannak tűnő mindennapi problémák okozta stresszt. A pszichológus a személyiségben keresi a válaszokat, a belgyógyász a szégyenérzetet is okolja, a kardiológus pedig a beteg felelősségéről beszél.

hvg.hu Karrier

Tippek a munkahelyi stressz kezelésére

Stresszes helyzetbe kerülni a munkahelyen nem feltétlenül rossz. Ha nem extrém mértékű az efféle nyomás, akár motiváló erőként is felhasználható, s megkönnyítheti a koncentrációt is. A lényeg ez esetben is - akárcsak bárhol máshol - a mértékletesség. Tanácsaink.

MTI Test és lélek

Az almaecet megöli a stresszt

Az almaecet nemcsak bizonyos ételekhez kiváló, hanem jótékony hatással van az állatokra is – idézi az egyik szakmai magazin az egyik magyar állatorvos véleményét.

MTI Karrier

A munkahelyi stressz árt a szexuális életnek

A merevedési zavarral küzdő férfiak több mint háromnegyede (85 százaléka) a munkahelyi stresszt és a túlhajszoltságot teszi felelőssé a probléma kialakulásáért, derült ki a Magyar Szexuális Medicina Munkacsoport és az Origo internetes portál kutatásából.

Philip Zimbardo: Donald Trump a legszélsőségesebb jelenhedonista

Philip Zimbardo: Donald Trump a legszélsőségesebb jelenhedonista

Orbán talán senkit sem akart befolyásolni erkölcsi aggályaival

Orbán talán senkit sem akart befolyásolni erkölcsi aggályaival

Ryan Reynolds alaposan kiosztotta a születésnapos Hugh Jackmant

Ryan Reynolds alaposan kiosztotta a születésnapos Hugh Jackmant

Donald Trump "kész gyorsan tönkretenni" a török gazdaságot

Donald Trump "kész gyorsan tönkretenni" a török gazdaságot

Varga Judit: Elfogadhatatlan az uniós költségvetés tervezete

Varga Judit: Elfogadhatatlan az uniós költségvetés tervezete

Szijjártó: Magyar érdek, hogy Törökország telepítse vissza a bevándorlókat Szíriába

Szijjártó: Magyar érdek, hogy Törökország telepítse vissza a bevándorlókat Szíriába