szerző:
hvg.hu

A kevéssé piacképes szakokon tanulókat sokkal inkább ösztönzi a munkanélküliségtől való félelem a továbbtanulásra, mint a munkaadók által jobban kedvelt intézmények hallgatóit – derül ki egy frissen publikált kutatásból. A tanulmány szerint a felsőoktatási intézményeket kötelezni kellene, hogy kövessék végzett hallgatóik életútját, hogy a diplomák munkaerőpiaci értékét mindenki megismerhesse.

Határozatlanabbul választanak intézményt, szakot, kevésbé biztosak pályaválasztási döntésükben és változékonyabbnak látják a munkaerőpiacot a piacképtelen szakokon tanulók szerencsésebben választó diáktársaiknál – derül ki az Echo Survey Szociológiai Kutatóintézet, az Echo Network tagja által készített tanulmányból.

Másképp látják a foglalkozások társadalmi megbecsültségét is a piacképes, illetve a nem piacképes szakokon tanulók. A nagyobb sikerrel kecsegtető szakokra járók sokkal nagyobb presztízsűnek gondolják az orvoslást, vagy a villamosmérnök munkáját, míg a kevéssé piacképes diplomákért hajtók a televíziós műsorvezető, a humánerőforrás-menedzser, s meglepő módon a pedagógus szakma megbecsültségét értékelik nagyobbra.

A tanulmány szerint kelendőek a mérnöki, főleg a villamos-, gépész-, közlekedésmérnöki, az informatikus, a pénzügyi és számviteli diplomák, viszont nem kifejezetten piacképesek a marketing, PR, kommunikáció, művelődésszervező, műszaki menedzser, nemzetközi kommunikáció, Európai Uniós végzettségek.

Nagyon nehéz elhelyezkedni agrár-, környezet-, vagy kertészmérnökként is. Egy – két éve már a jogi diploma sem tekinthető piacképesnek, a pedagógus-, illetve bölcsészvégzettségek pedig már régen nem azok. A piacképtelen szakokra járók nem tudják, hogy az oklevél, amiért dolgoznak, értéktelen a munkaerőpiacon, erre vonatkozó felmérések ugyanis nincsenek, a kutatás készítői is csak szakértői véleményekre tudtak támaszkodni.

A tanulmány írói által megkérdezett szakemberek javaslata szerint a főiskolákat, egyetemeket kötelezni kellene, hogy kövessék végzett hallgatóik pályakezdő éveit, s vezessenek statisztikákat az elhelyezkedés sikerességéről.

A tanulmány megállapítja, hogy a fiatalok a kevéssé elismert oklevél megszerzésével nem javítják munkaerőpiaci esélyeiket. Egyes szakemberek szerint még rontanak is azokon, hiszen nem vállalják el a végzettségüknek nem megfelelő munkát, mivel környezetük illúziókat táplál beléjük diplomájuk értékét illetően.

Kis Miklós
Munka.org

EduPress Karrier

Mit kezdek majd a diplomámmal?

16325 fő a diplomás pályakezdők száma az Állami Foglalkoztatási Szolgálat által április végén közzétett adatok szerint. Ez adat csupán, érdemes összefüggést keresni a KSH korcsoportos megoszlásos munkanélküliséget vizsgáló jelentései és a fent említett számok között, amely 17,1 százalékra teszi a 20-24 éves munkanélküliek számát, és 9,1 százalékra a 25-29 év közöttiekét.

Karrier

Segítség diplomás budapesti munkanélkülieknek

Február óta mintegy 400 diplomás munkanélküli jelentkezett a Fővárosi Munkaügyi Központtal is szerződésben álló Nonprofit Vállalkozásokért a Népjóléti Szférában Alapítványnál. A jelentkezők 40 százaléka pedagógus volt – közölte Szalóki Béla munkaerő-piaci koordiánátor.

MTI Karrier

Mire számíthatnak a pályakezdő diplomások?

Javultak a pályakezdő diplomások elhelyezkedési esélyei a felsőoktatási expanzió kezdete óta, a diplomások bérelőnyének növekedése 2000 után ugyanakkor megtorpant - állapítja meg az MTA Közgazdaságtudományi Intézete két kutatójának kedden ismertetett tanulmánya, amelyben túlképzési tüneteket vették górcső alá 1995 és 2004 között.

„Lesz még Magyar Köztársaság” - Bródy János dalban értékelte a választást

„Lesz még Magyar Köztársaság” - Bródy János dalban értékelte a választást

Új tarifákat vezetett be a Telenor, itt találja, melyikben mi van

Új tarifákat vezetett be a Telenor, itt találja, melyikben mi van

Apró közúti torpedó lett Bulgária első saját villanyautója

Apró közúti torpedó lett Bulgária első saját villanyautója

Szijjártó Péter: Orbán hétfőn dönt Borkairól, azt érdemes kivárni

Szijjártó Péter: Orbán hétfőn dönt Borkairól, azt érdemes kivárni

Kabrió dizájnterv készült a vadonatúj BMW X6 M-ből

Kabrió dizájnterv készült a vadonatúj BMW X6 M-ből

Tarlós István ott virít minden fideszes megyei lap oldalán

Tarlós István ott virít minden fideszes megyei lap oldalán