szerző:
MTI

Az új kormányzati szerkezetben a Szociális és Munkaügyi Minisztériumhoz került a szakképzés, ez lehetőséget ad arra, hogy a szakmai képzés jobban igazodjon a munkaerőpiaci elvárásokhoz - hangsúlyozta Székely Judit a tárca szakállamtitkára.

Így a szakképzést és a felnőttképzést egységes elvek alapján egy államtitkárság irányíthatja a minisztériumban. A szakképzés a korábbi kormányzati berendezkedésben teljes egészében az oktatási tárcához tartozott. Ez a tárca - természetéből adódóan - nagyobb hangsúllyal kezelte az iskolarendszerű képzést, a pedagógia érdekeit.  A munkaerő-piaci igényeknek való megfelelés viszont a két terület egységes irányítását követeli meg.

A gazdaság szereplői már régóta szorgalmazzák, hogy a képzési struktúra jobban igazodjon a munkaerő-piaci igényekhez, a képzések tartalmukban is legyenek gyakorlatiasabbak, adjanak olyan tudást, amely a munkahelyeken azonnal hasznosítható. A pályakezdő fiatalok is azt tapasztalják, hogy az iskolarendszerben megszerzett szakképesítéssel nem mindig tudnak elhelyezkedni. Hogy ez ne így legyen, azon is segíthet a szakképzés, a felnőttképzés és a foglalkoztatáspolitika szorosabb kapcsolata - mutatott rá Székely Judit.

A szakállamtitkár elmondta, az egyértelmű vizsgakövetelményekkel, a szakmai vizsgák új szabályozásával el kívánják érni, hogy az iskolarendszerű és az iskolarendszeren kívüli szakképzésben azonos legyen a bizonyítványok mögött lévő tudás.

Erősíteni kívánják továbbá a gyakorlati képzés szerepét, ösztönözve a vállalkozások és a gazdasági  érdekképviseletek szerepvállalását.

A szakképesítések közötti átjárhatóság feltételeinek tisztázásával egyszerűbbé kívánják tenni az új szakképesítések megszerzését, a régiek megújítását, így is összekapcsolva az iskolai és az iskolarendszeren kívüli képzéseket.

Ezekhez a célokhoz törvények és rendeletek módosítására, a döntési mechanizmusok, intézményi keretek átalakítására van szükség. A finanszírozáshoz hozzájárulhat a Új Magyarország Fejlesztési Terv.

Székely Judit szólt arról is, hogy a Nemzeti Szakképzési Intézet  már kifejlesztett egy modulokból felépülő, új követelményrendszeren alapuló Országos Képzési Jegyzéket. Ezt az oktatási tárca néhány hónapja jelentette meg. Ebben egy-egy szakképesítés egymásra épülő rész-szakképesítésekből áll, amelyek bővíthetők, fejleszthetők.

MTI Karrier

Munkaerőpiaci képzés Komárom-Esztergom megyében

A Humán Erőforrás-fejlesztés Operatív Programjában három év alatt 762-en vettek részt különböző képzésekben Komárom-Esztergom megyében; a képzést befejezők közül 130 fő jelenleg is munkaviszonyban áll - mondta a megyei munkaügyi központ szakmai igazgatóhelyettese pénteken sajtótájékoztatón.

MTI Karrier

Szakmai képzés indul román egészségügyi dolgozóknak

A sürgősségi betegellátással kapcsolatos képzést indít uniós támogatással 2007 januárjától a makói kórház a Romániából érkező nagyszentmiklósi, aradi és temesvári orvosoknak, valamint szakdolgozóknak - jelentette be Baráth Lajos főigazgató kedden a Csongrád megyei városban.

MTI Karrier

Szakmai képzés indul ROP pályázati pénzből

Fejér megye három kistérségének 37 települését érintő foglalkoztatás célú projekt megvalósítása kezdődött meg a székesfehérvári vállalkozói központban - jelentette be Vida József, a Vállalkozói Központ Közalapítvány elnöke szerdán sajtótájékoztatón Székesfehérváron.

MTI Karrier

ÁFSZ: állás- és képzési ajánlatok WAP-on

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat állás- és képzési ajánlatairól azok is tájékozódhatnak elektronikus úton, akik nem rendelkeznek internet kapcsolattal, a szolgálat információi ugyanis július 1-jétől a mobil telefonok WAP funkciójával elérhetők.

HVG Karrier

Vita az utólagos képzési hozzájárulásról

Rövid távon sem a felsőoktatás, sem a költségvetés nem profitál a kormány nagy vitát kiváltó ötletéből, amely utólag fizettetné meg a képzés költségeit a diplomásokkal. A még a tandíjpártiakat is megosztó javaslat támogatói az esélyegyenlőség biztosítékát látják az ausztrál modell meghonosításában.

MTI Karrier

Határon túli magyar tanítók nyári továbbképzése Debrecenben

Harminc erdélyi, vajdasági, kárpátaljai és felvidéki magyar pedagógus egy hetes nyári továbbképzése kezdődött meg hétfőn Debrecenben, a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskolán - közölte Nanszákné Cserfalvi Ilona rektorhelyettes, a képzés igazgatója.

Átlagosan másfél hónapnyi túlórája volt egy rendőrnek tavaly

Átlagosan másfél hónapnyi túlórája volt egy rendőrnek tavaly

Megszámolták, hány oldal van az interneten – aztán rácsodálkoztak, mennyi működik ebből

Megszámolták, hány oldal van az interneten – aztán rácsodálkoztak, mennyi működik ebből

Megroppantotta a szkopjei politikát az EU-csatlakozás elhalasztása

Megroppantotta a szkopjei politikát az EU-csatlakozás elhalasztása

Rájöttek a tudósok, miért alszanak egyre rosszabbul a fiatalok

Rájöttek a tudósok, miért alszanak egyre rosszabbul a fiatalok

Egy 3300 éve meghalt katona személyes tárgyait fedezték fel Németországban

Egy 3300 éve meghalt katona személyes tárgyait fedezték fel Németországban

Megismételhetik a polgármester-választást Jászberényben

Megismételhetik a polgármester-választást Jászberényben