szerző:
MTI

A munkaügyi bírságok 15-16 százalékát a vendéglátóiparban szabták ki a munkaügyi felügyelők az idei első félévben folytatott vizsgálatok szerint.

Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) által ellenőrzött cégeknél az összes ágazatban az érintett munkavállalók több mint felét, mintegy 82 ezer főt valamilyen munkaügyi szabály megsértésével foglalkoztatták. A felügyelők a legsúlyosabb szankcióval, munkaügyi bírsággal a szabálytalanul alkalmazott munkavállalók kétharmada (54 ezer fő) esetében sújtották a munkáltatókat.

A több mint ötezer munkáltatóval szemben kiszabott szankció 15-16 százaléka a vendéglátó-ipari vállalkozásoknál fordult elő. Ezek a munkáltatók foglalkoztatták az összes szabálytalansággal érintett munkavállaló kb. 7-8 százalékát. Ezzel az eredménnyel az építőipar, a feldolgozóipar és a kereskedelem mellett a vendéglátóipar a munkaügyi jogsértésekkel leginkább fertőzött ágazat.

A felügyelőségek vezetői a legtöbb munkaügyi bírságot az észak-magyarországi és közép-magyarországi területek vendéglátó-ipari munkáltatóival szemben szabták ki. A jogsértéssel érintett munkavállalók negyedével (kb. 20 ezer fő) szemben követik el a munkáltatók a feketefoglalkoztatás valamely formáját (munkaszerződés és/vagy EMMA-bejelentés nélkül, színlelt szerződéssel, kitöltetlen alkalmi munkavállalói könyvvel stb.)

Az építőipar és a feldolgozóipar után leggyakrabban a vendéglátó-ipari munkáltatók próbálják meg kikerülni a foglalkoztatási előírásokat. A színlelt szerződések közel negyede ebből az ágazatból kerül ki és az alkalmi könyves foglalkoztatással kapcsolatos szabálytalanságoknál többet is csak az építőipari munkáltatók követnek el.

Sokan szegik meg a munka- és pihenőidő szabályait is: minden ötödik, illetve tizedik ilyen szabálytalanságokkal érintett munkavállaló a vendéglátóiparban dolgozik.  Csak a feldolgozóipari és a kereskedelmi vállalkozásoknak rosszabbak a mutatói. A feketefoglalkoztatás, illetve a munka-és pihenőidővel kapcsolatos jogsértések aránya a nyári hónapokban is változatlan maradt.

Gyakori szabálytalanság, hogy a munkavállalók változó napi munkaidőben dolgoznak, de a munkáltató nem készít írásban munkaidő-beosztást, a munkavállalók egymás között szóban beszélik azt meg. Így a munkaidő-beosztástól eltérő rendkívüli munkavégzés nyilvántartása és kifizetése elmarad.

Több helyen fordul elő a rendszeres, napi 16 órás (6-22 óra) munkavégzésre kötelezés is, ebből következően a napi, illetőleg heti munkaidő szabályai mellett a pihenőidővel kapcsolatos előírások is sérülnek. A munkáltatók ugyancsak számos alkalommal hivatkoznak munkaidőkeret alkalmazására, azonban ez a gyakorlatban nem valósul meg és a munkavállalóknak nincs is ilyenről tudomásuk, holott azt írásban kellene rögzíteni és a munkavállalókkal közölni.

MTI Karrier

Hatékonyabban kell fellépni a munkaügyi jogsértéseknél

Csizmár Gábor szerint már hozott eredményeket a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény februártól hatályos módosítása, a munkaügyi ellenőrzéssel foglalkozó létszám megerősítése, de a jogsértések alapján indokolt a szakszervezetek elégedetlensége is.

MTI Karrier

Díjazza az akadálymentes munkahelyeket a munkaügyi tárca

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium az idén ismét díjat adományoz azoknak a munkáltatóknak, akik a legtöbbet tették a megváltozott munkaképességű, fogyatékkal élő emberek fizikailag és kommunikációs vonatkozásban is akadálymentes, jó légkörű munkahelyeinek kialakításáért, a pályázatok beadási határideje július vége.

MTI Karrier

Fellebbez a Suzuki Rt. a Munkaügyi Bíróság ítélete miatt

A Magyar Suzuki Rt. fellebbezést nyújtott be a Tatabányai Munkaügyi Bíróság határozata ellen, amely megállapította, hogy a társaság a törvényben nem megengedett módon akadályozta a gyár területén a szakszervezet érdekvédelmi tevékenységét - a társaság a fellebbezésről csütörtökön tájékoztatott.

MTI Vállalkozás

627 milliónyi munkaügyi bírság az első negyedévben

A munkaügyi felügyelők január és április között 8.820 munkáltatót ellenőriztek, közülük 7.910-nél találtak valamilyen jogszabály-sértést és 910 munkáltató tanúsított jogkövető magatartást. A legtöbb szabálysértést az építőiparban történt, ezért a legtöbb bírságot is ebben a szektorban szabták ki.

MTI Karrier

Tíz éves az országos munkaügyi közvetítés

Tíz éves fennállása alatt 80 munkaügyi konfliktusnál közvetített a Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálat (MKDSZ), közreműködésükkel 90 százalékban megegyezéssel fejeződtek be ezek a viták.

Boross Péter "ártó szellemekről" beszélt 1956-ra emlékezve a Műegyetemen

Boross Péter "ártó szellemekről" beszélt 1956-ra emlékezve a Műegyetemen

Simán hozta 1500. meccsét Federer

Simán hozta 1500. meccsét Federer

Erdogan iskoláiban nem csak törökül tanulnak Berlinben

Erdogan iskoláiban nem csak törökül tanulnak Berlinben

Coppola is beszállt a Marvel-filmek ekézésébe

Coppola is beszállt a Marvel-filmek ekézésébe

Hadházy: "A pocakos tábornok újra és újra támadást vezényel"

Hadházy: "A pocakos tábornok újra és újra támadást vezényel"

Visszautasította az alpolgármesteri felkérést a KDNP embere Baján

Visszautasította az alpolgármesteri felkérést a KDNP embere Baján