szerző:
MTI

A Budapest Airport megemelve korábbi ajánlatát, 5,5 százalékos bérfejlesztést javasol 2007-re munkavállalóinak - közölte a társaság.

Travelline
Kattintson a HVG Online utazási oldalára: útinaplók, ajánlatok, hírek, országismertetők.
A közlemény szerint folytatódtak a bértárgyalások a Budapest Airport (BA) és a BA, valamint a Repülőtéri Üzemanyagkiszolgálási (RÜK) Kft. dolgozóit képviselő érdekképviseletek között, az egyeztetéseken a munkáltató 5,5 százalékra emelte az alapbér-emelési ajánlatát 2007-re, visszamenőleges hatállyal január 1-ig.

Ez az ajánlat meghaladja a szakszervezetek többsége által aláírt, 2006. február 8-iki megállapodásban foglaltakat - teszik hozzá. Ismertetik, hogy abban a megállapodásban az előző évi infláció + 1 százalékos béremelési mérték szerepel 2007-re. A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint tavaly az infláció 3,9 százalék volt, így a BA ajánlata 1,6 százalékponttal jobb a megállapodás alapján számítottnál.

A javasolt béremelés a BA közleménye szerint összhangban van a légi közlekedési iparág más vállalatainál megvalósított béremelésekkel, illetve az Országos Érdekegyeztetési Tanács ajánlásával, ami a magánszféra vonatkozásában 5,5-8 százalék.

A BA menedzsmentje arra is felhívta a figyelmet, hogy 2002 és 2005 között jelentős mértékű béremelésekre került sor a Budapest Airport-nál, amelyek mértéke az országos átlag majdnem duplája volt. Ez azt eredményezte, hogy az alacsonyabb besorolású pozíciók jövedelme (alapbér és cafeteria juttatások együttesen) a piaci átlag felett helyezkednek el. Az elmúlt évek béremelései ráadásul az akkori, jelentős mértékű forgalomnövekedés idején történtek. Dimitrios Gatsonis, a BA vezérigazgató-helyettese a közlemény szerint az ajánlatot reálisnak és fairnek nevezte. A tárgyalások pénteken folytatódnak.

Példaként említi a BA, hogy a Malév és a légitársaság érdekképviseleti szervei 2007-re 5 százalékos bérfejlesztésben állapodtak meg. A Ferihegyi Repülőtér egyik földi kiszolgáló társaságánál, a Celebi Ground Handlingnél április 1-jéig visszamenőleg 7,7 százalékos bérfejlesztésben állapodtak meg, ami egész évre vetítve 6 százalékos emelésnek felel meg.

Tavaly, a HAY humán erőforrás tanácsadó vállalat felmérést végzett 242 magyar vállalatnál. A felmérés azt mutatja, hogy a BA munkavállalóinak jövedelme a 8-12 besorolású pozíciók (gradek) esetében a piaci átlag felett helyezkedik el - derül ki a közleményből.

MTI Gazdaság

A Hochtief megvette a Budapest Airport többségi részét

A német Hochtief építőipari konszern vezette befektetői konzorcium szerdán Essenben aláírta a ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport többségi részének átvételéről szóló megállapodást a brit BAA repülőtér-üzemeltetővel.

MTI Gazdaság

A Budapest Airportnál a kormány és az ÁPV jóváhagyására várnak

A Budapest Airport iránt érdeklődő Hochtiefnél arra számítanak, hogy néhány héten belül megköthetik a szerződést a brit BAA üzletrészének a megvételéről - közölte Peter Noe, Németország legnagyobb építőipari vállalatának igazgatósági tagja csütörtökön Düsseldorfban. Tájékoztatása szerint az ügyletet a kormánynak és az ÁPV-nek még jóvá kell hagynia.

Nem lehetetlen megakasztani a Városliget beépítését

Nem lehetetlen megakasztani a Városliget beépítését

Videó: Üzletileg nagyon bejött a horror-autómosó

Videó: Üzletileg nagyon bejött a horror-autómosó

Az Old Traffordon ért véget a Liverpool győzelmi sorozata

Az Old Traffordon ért véget a Liverpool győzelmi sorozata

Ömlenek a mémek a Hadházy tábláját lenyúlni próbáló Orbánról, Borkai is előkerült

Ömlenek a mémek a Hadházy tábláját lenyúlni próbáló Orbánról, Borkai is előkerült

A németek többsége elégedetlen a kormány teljesítményével

A németek többsége elégedetlen a kormány teljesítményével

Levideózták a világ leggyorsabb hangyáját, 85 cm/s sebességgel rohan

Levideózták a világ leggyorsabb hangyáját, 85 cm/s sebességgel rohan