szerző:
MTI

A súlyos recesszió nyomán tömegessé váló hazai munkanélküliség miatt egyre több brit jelentkezik az eddig jórészt kelet-európai EU-munkavállalók által betöltött, alacsony fizetésű, nehéz fizikai munkával járó állásokra - írta a Financial Times szerdai számában.

A londoni gazdasági napilap körképe szerint az olyan alkalmi munkákat, mint a húscsomagolás vagy a burgonyaszedés, évek óta zömmel külföldiek, elsősorban kelet-európaiak végzik. Annak jeleként azonban, hogy milyen súlyos a brit recesszió, most már százával jelentkeznek brit állampolgárok a legkeményebb munkákra is.

A brit statisztikai hivatal nemrég közölte, hogy 2008 utolsó negyedében 1,97 millióra - a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szabványai alapján számolva 6,3 százalékra - emelkedett a hivatalosan bejegyzett állástalanok száma. Nagy-Britanniában 1998 óta nem mértek ilyen arányú munkanélküliséget.

A Brit Iparszövetség (CBI) a múlt hónapban minden eddiginél súlyosabb recessziós előrejelzést tett közzé a brit gazdaságról. A vezető brit üzleti érdekképviseleti szervezet új prognózisa szerint a visszaesés már 2008 harmadik negyedévében elkezdődött, és hat negyedéven át tartani fog, vagyis Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - 2009 egészét recesszióban tölti. Az iparszövetség most úgy számol, hogy a recesszió teljes ideje - vagyis az előrejelzésben valószínűsített hat negyedév - alatt a brit hazai össztermék-érték (GDP) összesítve 4,5 százalékkal zuhan. Az idei egész éves visszaesés mértékét a szervezet 3,3 százalékosra valószínűsíti.

A recessziós környezetben a CBI a munkanélküliség gyors növekedését is várja. Az előrejelzés szerint az állástalanok száma 2010 második negyedében tetőzik valamivel 3 millió felett; ez 9,6 százalékos munkanélküliségi aránynak felelne meg.

A helyzetet jellemzi a News of the World, a legnagyobb vasárnapi brit tömeglap múlt hétvégi beszámolója, amely szerint egy kis vidéki állatkert által főleg diákoknak és nyári szezonmunkásoknak meghirdetett 150 felszolgálói, ajándéktárgy-árusítói, állatgondozói és takarítói állásra háromezren jelentkeztek, köztük számos, korábban magas jövedelmű diplomás.

A Financial Times-nak nyilatkozva hasonló jelenségről számolt be egy munkaközvetítő iroda vezetője, hangsúlyozva, hogy az elmúlt hetekben megugrott a gyári munkákra jelentkező britek száma. A szakértő szerint olyan, zömmel középkorú emberekről van szó, akik korábban 10-15-20 évet töltöttek el ugyanazon a munkahelyen, és miután most kidobták őket, készek bármit elvállalni.
  
Mindeközben az EU-bővítés óta nem tapasztalt mélypontra süllyedt a Nagy-Britanniában szerencsét próbáló kelet-európai EU-munkavállalók száma. 
    
Az legfrissebb statisztikai adatok szerint 2008-ban 165 ezer keleti munkavállaló kérte állása bejegyzését a brit belügyminisztériumtól. Az újonnan érkező kelet-európaiak száma 2007-ben 218 ezer, 2006-ban 235 ezer volt; ez utóbbi adat az eddigi éves csúcs.
    

MTI Karrier

Bérbefagyasztás a brit magánszektorban

Bérbefagyasztás, sőt, bércsökkentés vár a súlyos recessziótól szenvedő Nagy-Britanniában a magánszektor több millió alkalmazottjára brit üzleti szervezetek szerint.

MTI Gazdaság

Nagy-Britannia már hivatalosan is recesszióban van

Nagy-Britannia hazai összterméke a tavalyi utolsó negyedévben 1,5 százalékkal csökkent, és 1,8 százalékkal kisebb volt, mint egy évvel korábban, jelentették a brit statisztikai hivatalban pénteken előzetes becslésként. Az elemzők 1,3 százalékos visszaesést vártak a harmadik negyedhez képest, és 1,4 százalékos romlást 2007 utolsó negyedéhez viszonyítva.

Európai sikert ért el egy magyar borászat

Európai sikert ért el egy magyar borászat

Megbüntette a NAV a Kétfarkú Kutya Párt elnökét a "Sorospénzek" miatt

Megbüntette a NAV a Kétfarkú Kutya Párt elnökét a "Sorospénzek" miatt

Mire jók a robotok? Így segítik az embereket a raktárakban

Mire jók a robotok? Így segítik az embereket a raktárakban

A kormány kitiltotta a Kossuth térről az egyszerű közlekedési eszközöket

A kormány kitiltotta a Kossuth térről az egyszerű közlekedési eszközöket

Megszólalt a volt focista, akit Borkai megzsarolásával vádolnak

Megszólalt a volt focista, akit Borkai megzsarolásával vádolnak

Marabu FékNyúz: Nélküled

Marabu FékNyúz: Nélküled