szerző:
MTI

A magyarok leginkább a tűzoltókban, a postásokban és a pedagógusokban bíznak, legkevésbé pedig az újságírókban és a politikusokban. A tavalyi évhez képest a legnagyobb bizalomvesztést a bankárok szenvedték el - mutatta ki a GfK legújabb kutatása.

A 2009 tavaszán végzett felmérés feltérképezte, mekkora bizalom övezi húsz szakma és szervezet képviselőit: az orvosokat, bankárokat, köztisztviselőket és önkormányzati képviselőket, politikusokat, rendőröket, postásokat, ügyvédeket, bírákat, tanárokat, tűzoltókat, vállalatvezetőket, a szakszervezetek, a sajtó, a papság, a marketingszakma, a piackutatók, a katonaság, a környezetvédő szervezetek, a reklámszakma és a jótékonysági szervezetek képviselőit. A felmérés 16 európai országban és az Egyesült Államokban összesen 17 295 fő megkérdezésével zajlott.

A felmérés szerint Magyarországon a korábbi évhez hasonlóan a tűzoltókat övezi a legnagyobb bizalom, a megkérdezettek 98 százaléka bízik a szakértelmükben. Őket a postások (95 százalék), a tanítók és a tanárok (92 százalék) követik. Az orvosok a negyedik helyre szorultak 86 százalékkal.      
 
A megkérdezettek háromnegyede bízik a katonaságban illetve a piackutatókban, a rendőrökben és a környezetvédő szervezetek képviselőiben a kétharmaduk. A piackutatási szakma képviselőinek hazai megítélése kedvezőbb, mint nemzetközi szinten. A marketingszakembereké szintén, minden második magyar megkérdezett bízik bennük. A középső harmadba kerültek a bírák, az ügyvédek és a papság, a köztisztviselők és az önkormányzati képviselők csoportja. Az ügyvédeknek a magyarok jóval nagyobb (57 százalék) bizalmat szavaztak, mint a régió más országaiban.
  
A papság a nemzetközi adatok szerint a lakosság kétharmadának bizalmát élvezi, Közép-Európában ennél is nagyobb bizalmat kap - hazánkban csak minden második válaszadó bizalmát élvezi. Nemzetközi és regionális viszonylatban a jótékonysági szervezetek képviselői nagyobb bizalmat élveznek, mint nálunk.
 
Az alsó harmadban szerepelnek a bankárok (38 százalék), az újságírók (29 százalék) és a politikusok (9 százalék). Az újságírókat Magyarországon jóval kedvezőtlenebbül ítélik meg, mint nemzetközi vagy regionális szinten. A politikusok iránti bizalom eddig is kifejezetten alacsony volt, idén ez tovább romlott.
MTI Karrier

Mire számítanak a munkaerő-piacon?

A munkavállalók száma az idei harmadik negyedévben 4 százalékkal csökkenhet Magyarországon a Manpower nemzetközi felmérésének adatai szerint.

MTI Karrier

Munka 865 embernek Szabolcsban

A hagyományos közmunkaprogramban és az "Út a munkához" program keretében 111 településen 865 munkanélkülit foglalkoztat az idén a Felső-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

Karrier

Ki számít művésznek?

Kinek a feladata a művészek foglalkoztatásának javítása? Egyes nézetek szerint a művészet nem a versenyszféra része és az államnak a gazdaság nehéz, átalakulási időszakaiban kiemelten kell támogatnia a művészetet, csak így lehet a kultúra folytonos. Mások úgy vélik, a művészek foglalkoztatása a fizetőképes piactól függ, azonban az állam és az önkormányzatok mint megrendelők, pozitív irányba befolyásolhatnák e piacot. Érdekes ugyanakkor, hogy törvényi meghatározás hiányában bárki művésznek vallhatja magát és megfelelő kapcsolatrendszerrel, valós teljesítmény nélkül is aprópénzre válthatja "tehetségét".

hvg.hu Karrier

Mit gondolnak munkaadóikról a dolgozók?

A vállalatok 31 százalékánál csökkent az elkötelezettség, szemben a korábbi években mért 15 százalékkal. Az alkalmazottak elkötelezettségét nagymértékben veszélyezteti a bizonytalan gazdasági környezet - derül ki Hewitt Associates közép-kelet-európai Legjobb Munkahely Felméréséből.

A Takarék-vezér vette át Mészáros Lőrinc helyét egy Felcsúthoz köthető cégben

A Takarék-vezér vette át Mészáros Lőrinc helyét egy Felcsúthoz köthető cégben

Itt biztosan megtalálja kedvenc Nintendo-játékait, és játszhat is velük

Itt biztosan megtalálja kedvenc Nintendo-játékait, és játszhat is velük

Verseny nélkül tarolhatnak Mészáros Lőrinc cégei a paksi közbeszerzéseken

Verseny nélkül tarolhatnak Mészáros Lőrinc cégei a paksi közbeszerzéseken

Hétfő éjjel nézzen fel az égre, a leghíresebb üstökös csillaghullását láthatja

Hétfő éjjel nézzen fel az égre, a leghíresebb üstökös csillaghullását láthatja

Történelmi csúcson az amerikai sertéshúsexport

Történelmi csúcson az amerikai sertéshúsexport

Száraz, napos idő várható a jövő héten

Száraz, napos idő várható a jövő héten