szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elfogadta az Európai Bizottság kedden kiadott véleményében, hogy Magyarország, Hollandia és Nagy-Britannia ideiglenesen valamennyivel meghosszabbítja az orvosgyakornokok munkaidejét.

A szociális partnerekkel folytatott konzultációt követően az uniós "kormány" kiemelte, hogy az orvosgyakornokok heti átlagos munkaideje semmiképpen nem haladhatja meg az 52 órát, amibe a munkahelyen eltöltött rendelkezésre állási idő is beleszámít. Az ideiglenes hosszabbítás 2011. július 31-ig tart.
 
Vladimír Spidla, a foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztos kommentárja szerint a bizottság "támogatja a legfeljebb 48 órás munkahét maradéktalan betartását, de megérti, hogy egyes tagállamoknak több időre van szükségük ahhoz, hogy minden orvosgyakornok esetében teljes mértékben meg tudjanak felelni ennek a követelménynek". "Mind az orvosok, mind a betegek érdekében támogatjuk a tagállamok ez irányú törekvését" - tette hozzá.
  
Az uniós munkaidő-irányelv külön szabályokat tartalmaz az orvosgyakornokokra vonatkozóan, akik átlagos heti munkaidejét 2004-től fokozatosan 48 órára kell csökkenteni, elviekben 2009. július 31-ig. Az irányelv további két évet engedélyez azoknak a tagállamoknak, amelyek nem tudják időben teljesíteni ezt a célt, feltéve, hogy a heti átlagos munkaidő az átmeneti időszak alatt sem haladja meg az 52 órát.
  
Az irányelv értelmében a tagállamoknak értesíteniük kell a hosszabbítási szándékról a bizottságot, hogy az véleményt tudjon nyilvánítani a hosszabbításról. A bizottság ugyanakkor nem jogosult megtagadni a hosszabbítást, véleménye nem bír jogilag kötelező erővel. 
  
A brüsszeli közlemény szerint Magyarország azt jelentette be, hogy az orvosgyakornokok munkaidejét már 56 órára csökkentette, amibe a munkahelyen töltött rendelkezésre állási idő is beleszámít. A kormány azonban a Magyar Orvosi Kamara támogatásával úgy nyilatkozott, hogy időt kér még, hogy át tudja alakítani az orvosképzési rendszert.


Nem kellett volna felrakni azt a Range Rovert a kisteherautóra

Nem kellett volna felrakni azt a Range Rovert a kisteherautóra

Freud asszisztense kutyája volt, Einstein kigyógyította papagáját egy traumából

Freud asszisztense kutyája volt, Einstein kigyógyította papagáját egy traumából

Hasznos tanácsok: így rögzítse nagyszülei emlékeit, hogy bármikor visszahallgathassa őket

Hasznos tanácsok: így rögzítse nagyszülei emlékeit, hogy bármikor visszahallgathassa őket