szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Október 5 -én a határátkelőhelyeken ismét számolni fogják az ingázókat, vagyis azokat akik naponta a szomszédos Ausztriába járnak át dolgozni - közölte Horváth Csaba, az magyar-osztrák Interregionális Szakszervezeti Tanács elnöke.

Két évvel ezelőtt 2008 októberében az  „IGR- Jövő a határtérségben” projekt keretében az osztrák és magyar szakszervezetek úgy döntöttek, hogy összeszámolják az ingázókat, azokon az átkelőhelyeken, ahol Burgenland határos Magyarországgal. Az akkori eredmények szerint több mint 9 ezren jártak Ausztriába dolgozni - mondta Horváth Csaba. MInt mondta, az ingázás az osztrák határ menti térségben a gazdasági válság hatására sem lanyhult, ennek oka, hogy a külföldön dolgozó magyarok többnyire elégedettek a sorsukkal, a magyarországinál jóval magasabb bért, minimum ezer euró  körüli összeget kapnak, sok esetben pedig tizenharmadik és tizennegyedik  havi fizetést is utalnak a számlájukra.

Az Ausztriába ingázók száma a tervezett munkaerőpiac-nyitással  feltehetően még tovább emelkedik. Sokan dolgoznának a magyarok közöl külföldön, pedig többségüket nem is a végzettségüknek megfelelő területen foglalkoztatják, és akár negyven százalékkal kevesebb bért is kaphatnak ugyanazon tevékenységért, mint a burgenlandi munkavállalók - közölte a magyar-osztrák Interregionális Szakszervezeti Tanács elnöke.

Az IGR- Jövő a határtérségben projekt dolgozói 2010. október 5-én végzik az új számlálást Győr-Moson-Sopron megyében 9, Vasban 7 helyen, közúton és ott is, ahol kint van a behajtani tilos tábla, így Zsiránál, Fertőrákosnál, Sopronkőhidánál is. A forgalomszámlás reggel négy és nyolc óra között lesz, mivel az osztrák rendőrség tájékoztatása szerint ilyenkor az utazók több mint kilencven százaléka dolgozni megy Ausztriába - mondta a szakszervezeti tanács elnöke.

Berúgja a sportkombi-piac ajtaját a koreai márka első kombija

Berúgja a sportkombi-piac ajtaját a koreai márka első kombija

Története legnagyobb útvonalbővítését jelentette be a Wizz Air

Története legnagyobb útvonalbővítését jelentette be a Wizz Air

Radar360: Csak védettségi igazolvánnyal fesztiválozhatunk, landolhat Kína a Marson

Radar360: Csak védettségi igazolvánnyal fesztiválozhatunk, landolhat Kína a Marson