My Fair Lady programra járnak a borsodi munkanélküliek

Utolsó frissítés:

Másfél éves oktatási program zajlik ez év végéig Borsodbótán olyan felnőttek részére, akik korábban kilátástalannak ítélték meg saját élethelyzetüket. Némi győzködés után ők nyolcvanan beültek az iskolapadba és ott is ragadtak. Jutalmuk mindezért napi 1500 forint támogatás és néhány szendvics.

Ózd térségében sokan élnek mélyszegénységben, a helyzet minden jellemző tünetével. Vannak családok, akik reggelente már azon is gondolkoznak, érdemes-e kibújni az ágyból, hiszen aznap sem tudnak hasznos munkát végezni. A leépülés első jelei általában a kocsmázással kezdődnek, majd jön az általános elhanyagoltság, a közömbös életszemlélet. Ha korábban nem sikerült munkahelyet találni ezeknek az embereknek, akkor a lecsúszás előrehaladott fázisában erre még kevesebb az esély. Ezért pályázott a Borsodbótai Önkéntes Tűzoltó, Településszépítő, Környezetvédő és Foglalkoztatást Elősegítő Egyesület az Első lépés az integráció felé – lépésről lépésre Ózd kistérségében nevű közel 70 millió forintos programra. A projekt vezetője a falu polgármestere, Gulyás János, aki a korábbi években számos közmunkaprogramra pályázott, és ezáltal több száz időszakos munkahelyet teremtett Borsodbótán.

Küzdünk a térségben a munkanélküliség ellen, ám ha adódna valami lehetőség, nem biztos, hogy mindenki képes lenne munkába állni. Akik éveken keresztül hiába próbálkoztak az elhelyezkedéssel, a kudarcok után már meg sem próbálják. A leghátrányosabb helyzetűek pedig képtelenek olyan alapvető feladatok elvégzésére, mint egy postai csekk kitöltése, vagy egy levél megfogalmazása. Ezért próbálunk segíteni rajtuk – fogalmazta meg a program lényegét Gulyás János.

A pályázatba ismert felnőttképző szakembereket, szociológusokat, helyi pedagógusokat vontak be, és folyamatosan ott lesznek az ózdi Kézenfogva Szociális Központ Családsegítő Szolgálat szakemberei. A tréningek személyre szabottak, mert vannak, akikkel az olvasás, írás és számolás alapműveleteit is át kell ismételni, mások viszont már alkalmasak az informatika alapfogalmak megismerésére. A személyiségfejlesztő tréningek, az alapismeretek oktatása és az életviteli tanácsok mind a mentális felemelkedést szolgálják.

 

©

Ebben az időszakban a My Fair Lady életvezetési program zajlik, amelynek során a hölgyek megismerkedhetnek a fodrászat és kozmetika alapjaival. Nem mindegy ugyanis, mennyire gondozottan jelennek meg egy munkaerő toborzáson.

Danyiné Mogyorósi Eszter az egészségvédelemről, öltözködéskultúráról és családtervezésről beszélgetett el a csoport tagjaival. A családsegítő szakembere elégedett az aktivitással és azt tapasztalja, hogy a jelenlévők fogékonyak a program egészére. A közelmúltban kitöltöttek egy kérdőívet, amiből kiderült: az első hetekben mindenki menekült volna az oktatás elől, mostanra viszont a nagy többség már jól érzi magát az iskolapadban. Mindez visszaköszön az adatokban, hiszen kevés olyan program fut az országban hátrányos helyzetű emberek részére, ahol ne lenne lemorzsolódás. Igaz, Borsodbótára mindenkit ingyen autóbusz szállít, az oktatás helyén pedig szendviccsel várják őket. Még ez is jár a napi másfélezer forint mellé.

Kovács István