szerző:
MTI

Közalkalmazottak demonstráltak szerdán Pécsett, követelve a közelmúltban megvont béren kívüli juttatásaik visszaadását.

A több száz tüntető egyebek mellett "70 ezerért dolgozunk!", illetve "Elég a munkajogi kiszolgáltatottságból!" feliratú transzparensekkel vonult a városháza elé, majd a beszédeket követően petíciót adtak át Staub Ernőnek, a városi oktatási referatúra csoportvezetőjének.  A tíz szakszervezet által jegyzett dokumentumban azt követelik, hogy a dolgozók legalább a tavalyi 80 ezer forintos szinten kapják meg az éves béren kívüli juttatást, és biztosítsák számukra a bankszámla-vezetési költségeik 13.800 forintos fedezetét.

A közalkalmazottak emellett azonnali érdemi tárgyalásokat akarnak az önkormányzati fenntartású intézmények sorsáról, s erre a kezdeményezésükre április 10-ig várnak választ az önkormányzattól. Ennek hátterében az áll, hogy a városvezetés felmenő rendszerben iskolák összevonását is tervezi. A pécsi közgyűlés március 10-én, Trombitás Károly (Fidesz) képviselő utolsó pillanatban benyújtott módosító indítványával fogadta el a város idei költségvetését, amely szerint megszűnik a közalkalmazottak béren kívüli juttatása a baranyai megyeszékhelyen. 

A döntést némileg ellensúlyozza, hogy január 1-ig visszamenőleg ez év november 30-ig legfeljebb havi bruttó 8.500 forinttal emelik a havi bruttó 100 ezer forintnál kevesebbet keresők bérét, de ezt leszámítva a város összesen mintegy 300 millió forint megtakarítást remélhet a cafeteria megvonásától.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) városi ügyvivője a megvonásról szóló döntés után az MTI-vel azt közölte: a költségvetés elfogadása előtti napon tartott érdekegyeztetésen szó sem volt hasonló elképzelésről. Mi több, a tervek szerint éves szinten bruttó 80 ezer forint cafeteriát kaptak volna a közalkalmazottak. Véleménye szerint a városvezetés már akkor tudta, hogy erre esély sincs, hiszen a módosító indítvány egy részletesen kidolgozott, táblázatokkal kiegészített munka volt. 

A baranyai megyeszékhely az idén mintegy 44,1 milliárd forint bevétellel és 46,4 milliárd forint kiadással, azaz csaknem 2,3 milliárd forintos költségvetési és félmilliárd forintos finanszírozási hiánnyal számol. A különbözeten felül további félmilliárd forint növeli a teljes hiányt. Utóbbi abból adódik, hogy az önkormányzat hiányát működési hitellel, továbbá hosszú lejáratú hitel felvételével pótolja, amelyeket már az idén el kell kezdenie törleszteni.

Páva Zsolt (Fidesz) polgármester a költségvetés elfogadásakor fegyelmezettnek és takarékosnak nevezte a büdzsét. Hozzátette: az előző időszak gazdálkodása nagyban befolyásolja az idei számokat. "A stabilitás költségvetése fenntarthatóvá alakítja a rendszert" - jegyezte meg. Pécs hitelállománya jelenleg mintegy 34 milliárd forint, a város a 2033-ig futó tartozásainak törlesztésére évi 3 milliárd forintot fordít.

Kósa: Nincs vége a NER-nek

Kósa: Nincs vége a NER-nek

Tíz éven át várta a világvégét a föld alatt egy holland család

Tíz éven át várta a világvégét a föld alatt egy holland család

Palkovicsék felokosítják a magyarokat a mesterséges intelligenciából

Palkovicsék felokosítják a magyarokat a mesterséges intelligenciából

Kigyulladt egy személyvonat mozdonya Nyírbátornál

Kigyulladt egy személyvonat mozdonya Nyírbátornál

Hatalmát mentené Erdogan a szíriai offenzívával

Hatalmát mentené Erdogan a szíriai offenzívával

Trump szankciókkal fenyegetett, ha nem lesz sikeres az amerikai alelnök ankarai tárgyalása

Trump szankciókkal fenyegetett, ha nem lesz sikeres az amerikai alelnök ankarai tárgyalása