szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kihirdették a felvételi ponthatárokat. Idén az államilag finanszírozott képzést meghirdető intézmények közül a Budapesti Corvinus Egyetemen volt a legmagasabb a ponthatár: a nemzetközi gazdálkodás szakra jelentkezőknek 463 pontot kellett elérniük a sikeres felvételihez, míg a költségtérítés képzést választóknak 454-et.

Gazdaság, pénzügy, kereskedelem és marketing, turizmus-vendéglátás

A Budapesti Corvinus Egyetem gazdálkodási és menedzsment szakán 457 pont volt a határ az államis helyeknél, a költségtérítéses képzést választóknak 416 pontot kellett elérniük. Az angol nyelvű államis képzést választóknak 449, a költségeseknek 329 pontot kellett összeszedniük.

A Corvinus államis kereskedelem és marketing képzésére jelentkezőknek 451 pont kellett a bejutáshoz, a költségtérítéses képzést választóknak csak 408. Pénzügy és számvitel szakra 451, a költségtérítéseseknek 400 pont kellett. Turizmus-vendéglátás szakon 451, a költséges képzésnél viszont 402 pontnál húzták meg a határt. Nemzetközi igazgatási szakra 448 - költségeseknek 344 -, nemzetközi tanulmányok szakra 453 - költségeseknek 430 -, a kommunikáció és médiatudomány szakra, államilag finanszírozott képzésre 451 ponttal lehetett bejutni idén, míg a költségtérítéseseknek 368 pontot kellett elérniük.

©

A Budapesti Gazdasági Főiskola kereskedelem és marketing szakán 401, kommunikáció és médiatudomány szakán 413, nemzetközi gazdálkodás szakán 401a ponthatár idén, már ami az államis helyeket illeti. Kereskedelem és marketing szakon a költségtérítéses helyekre való bejutáshoz 322, nemzetközi gazdálkodás szakon 362, kommunikáció és médiatudomány szakon pedig 280 pont kellett. Turizmus és vendéglátásra 405 - költségeseknek 399 -, gazdálkodási és menedzsmentre 401, - költségtérítéseseknek 229 - pénzügy és számvitelre pedig 401ponttal - költségeseknek 254 ponttal - lehetett bekerülni.

A Pécsi Tudományegyetem gazdálkodási és menedzsment szakának államis helyeire 397 - költségtérítésesre 257 -, kereskedelem és marketingre 397-, míg a költségtérítésesekre 262 -ponttal lehetett bekerülni.

Orvosi és jogászképzés

A Semmelweis Egyetem általános orvosi szakának államis helyeire 436 ponttal lehetett bejutni, a költségtérítésesekre 415-tel. Fogorvosképzésre - államis helyekre - 433, költségtérítésesekre pedig 330 pont kellett, az államis gyógyszerész szakra 411ponttal lehetett felvételt nyerni. A költségtérítéses képzést válaszóknak e szakon 392-nél húzták meg a ponthatárt.

A Pécsi Tudományegyetem általános orvosi képzésére 417 ponttal lehetett bejutni, a költséges helyek betöltéséhez viszont elegendő volt 252 pont. A fogorvosi képzésre bejutóknak 423 pontot, a tandíjat fizetőknek 281-et kellett összekapariuk. A Debreceni Egyetemen az általános orvosi szakot választók 417 - költségesek 366 -ponttal könyvelhettek el sikert, a fogorvos hallgatóknak 423 - költségeseknek 255 - pontot kellett elérniük.

©

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen az államis képzésre jelentkező leendő jogászoknak 427 pontot kellett elérniük, míg a költségtérítéseseknek 393-at. A Pécsi Tudományegyetem jogászképzésére 418 ponttal lehetett felvételt nyerni, a költségtérítéses képzésre jelentkezőknek pedig mindössze 200 pontot kellett elérniük. A Károli Gáspár Református Egyetem jogászképzésére 417 ponttal be lehetett kerülni, a költségtérítéseseknek viszont csak 200 pontot kellett hozniuk. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen 419 pontnál húzták meg a határt, míg a költségtérítéses helyekre 300 ponttal lehetett bejutni.

Mérnök, informatikus képzés

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem gépészmérnöki képzésére 375 ponttal be lehetett kerülni, de a tandíjat fizetőknek ennél többet, 379 pontot kellett elérniük.  Az Óbudai Egyetemre felvételiző leendő gépészmérnököknek 306 pontot kellett összeszedniük a bejutáshoz - a költségtérítéses helyekre pályázóknak 303-at -, műszaki menedzser szakon 309 - költségeseknek 200 -, villamosmérnök szakon 254 - költségeseknek 252-, mérnök informatikus szakon pedig 323 - költségeseknek 288 - a ponthatár az államis képzéseknél.

©

Kommunikáció, médiatudomány, pszichológia

A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán 400 pontnál húzták meg a határt kommunikáció és médiatudomány szakon, a költségtérítéseseknek viszont csak 200-at kellett összeszedniük. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemre jelentkezőknek 442 pont kellett a bejutáshoz. Az ELTE pszichológia szakára idén 439 pont, a fizetős képzéshez viszont 430 kellett.

A Budapesti Corvinus Egyetem gazdálkodási és menedzsment szakán továbbtanulni vágyóknak 453 pontot kellett elérniük tavaly, a költségtérítéses helyek megszerzéséhez elég volt 431 pont. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem gazdálkodási és menedzsment szakára 437 pontnál húzták meg a határt tavaly. A tavalyi ponthatárokról bővebben itt olvashat.

További ponthatárok az Eduline.hu oktatási oldalon. Felvételi ponthatáros dossziénkat pedig itt találják.

 

hvg.hu Karrier

Felvételi ponthatárok: eredmények percről percre a hvg.hu-n

Este nyolc órakor hozzák nyilvánosságra az idei felvételi ponthatárokat: 141 ezer, egyetemre vagy főiskolára jelentkező diák sorsa dől el. A hvg.hu ez alkalomból kora este speciális címlappal készül, és élőben közvetíti az eseményeket. Kövesse nyomon a ponthatárok kihirdetését percről percre!

A Levegő Munkacsoport szerint az ingyenes parkolás többet árt, mint használ

A Levegő Munkacsoport szerint az ingyenes parkolás többet árt, mint használ

19 napig bolyongtak az új-zélandi vadonban, mire megtalálták őket

19 napig bolyongtak az új-zélandi vadonban, mire megtalálták őket

Vastüdő és vasfüggöny: a járványos gyermekbénulás leküzdésében világelsők voltunk

Vastüdő és vasfüggöny: a járványos gyermekbénulás leküzdésében világelsők voltunk