Tetszett a cikk?

Több mint 140 ezer egyetemre vagy főiskolára jelentkező diák sorsa dől el ma este, a felvételi ponthatárok kihirdetésekor. A hvg.hu ez alkalomból speciális címlappal készül, és élőben közvetíti az eseményeket. Kövesse nyomon a ponthatárok kihirdetését percről percre!

Idén, az őszi szemeszterben 141 ezren szeretnék megkezdeni tanulmányaikat valamely felsőoktatási intézményben. Az egyetemre vagy főiskolára jelentkezők többsége - több mint 125 ezer diák - államilag finanszírozott képzésre szeretne bejutni. Közülük viszont csak valamivel több, mint 53 ezren tanulhatnak tovább ilyen formában. Alapszakos képzést jelölt meg első helyen 95 ezer felvételiző, 25 500-an mesterképzésre, 8800-an pedig felsőfokú szakképzésre jelentkeztek. Alapszakokra viszont csak 40 610-en, mesterszakokra 19 600-an, doktori képzésre 1300-an, felsőfokú szakképzésre pedig 10 000-en juthatnak be.

A felvételizők körében tavalyhoz képest nem változott jelentősen a népszerű szakok listája. A szakmai gyakorlattal együtt 7 féléves alapképzések közül a gazdálkodás és menedzsment, a turizmus-vendéglátás, a pénzügy és számvitel, a kereskedelem és marketing, valamint a mérnök-informatikus szak került be az első ötbe, már ami a jelentkezők számát illeti - az Oktatási Hivatal adatai szerint. A jogászképzés, ami tavaly harmadik volt a népszerűségi listán, idén kiesett az első ötből, bekerült viszont a kereskedelmi és marketingképzés.

A felvételi során a jelentkezők legfeljebb 400+80 pontot érhetnek el. Az alapképzésre és egységes, osztatlan képzésre jelentkezők maximum 200 tanulmányi és 200 érettségi pontot kaphatnak, de kérhetik azt is, hogy érettségi pontjaikat duplázzák meg, amennyiben ez kedvezőbb számukra. Többletpont szerezhető - legfeljebb 80 - például nyelvvizsgáért, tanulmányi vagy sportversenyeken elért helyezésért. A pontszámítás mikéntjéről - a felvételi pontszámító kalkulátor elérhető az Eduline oktatási oldalon -, a felvételi ponthatárok meghúzásának módjáról, a legnépszerűbb egyetemi, főiskola szakokról és a legértékesebb diplomákról tematikus oldalunkon többet is megtudhat.

Tavaly 462 pont volt a felső határ, ennyivel lehetett bejutni a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakára, míg a nemzetközi tanulmányok szakra 461 ponttal kerülhettek be a diákok. A Budapesti Gazdasági Főiskola turizmus és vendéglátás szakának államis helyeire 2010-ben 418 ponttal lehetett felvételt nyerni. A tavalyi ponthatárokról bővebben itt olvashat.

Novák Katalin szerint 1000 milliárd forint került már a családokhoz a babaváróval

Novák Katalin szerint 1000 milliárd forint került már a családokhoz a babaváróval

Seres László: Sorostalanság

Seres László: Sorostalanság

Sorra dőlnek meg a kormány jogi érvei európai szinten

Sorra dőlnek meg a kormány jogi érvei európai szinten