szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egységes elektronikus informatikai tudásbázist hozott létre négy kelet-magyarországi felsőoktatási intézmény; a 47 tananyag az oktatóközpontok teljes képzési spektrumát lefedi.

A csaknem két év alatt, 50-60 oktató munkájával, 95 millió forintból megalkotott elektronikus tananyagok részben újak, részben korábbi tankönyvek frissített változatát foglalják magukban, de angol nyelvű adaptációkat is tartalmaznak.

Az anyag bárki számára ingyenesen hozzáférhető – számolt be a Debreceni Egyetem (DE), a Miskolci Egyetem, a Nyíregyházi Főiskola és az egri Eszterházy Károly Főiskola közös projektjéről Ispány Márton szakmai vezető csütörtökön sajtótájékoztatón Debrecenben. Hozzátette: az anyagok mintegy kétharmadát a projektvezető intézmény, a DE informatikai kara készítette. A közös munka produktumát nyolc hosszabb könyv, 29 tankönyv és jegyzet, illetve feladatgyűjtemények és fóliasorozatok formájában is közzéteszik az elektronikus tárház mellett.

Terdik György, a DE-IK dékánja kiemelte: a hallgatóknak minden intézményben világos követelményeket adnak az anyaggal, de a színvonalból nem engednek. A napokban új épületbe költözött kar vezetője jelezte, hogy a tananyagok frissítését is gyorsabban tudják majd elvégezni egy elektronikus bázisban, ez pedig az informatika gyorsan változó világában különösen fontos.

A társintézmények képviselői is az anyag rugalmasságát és az EU-forrásokból 76 millióval támogatott közös munka sikerességét emelték ki. A tananyagot a négy intézmény mintegy ötezer informatikushallgatója a programtervező, a gazdasági, a mérnök informatikus, továbbá az informatikus könyvtáros és az informatikatanári képzéseken tudja használni.

Ispány Márton elmondta: az anyag munkaerő-piaci hasznosulását úgy próbálták segíteni, hogy informatikai cégek szakembereit is felkérték a lektorálásra. A tananyag már a mostani tanévtől az oktatók és a hallgatók rendelkezésére áll – fűzte hozzá.

A szavazás előtt elhunyt a polgármesterjelölt, de nem lépett vissza kihívója - hét helyen lesz időközi választás

A szavazás előtt elhunyt a polgármesterjelölt, de nem lépett vissza kihívója - hét helyen lesz időközi választás

A Duma Aktuál megfejtette, miért válnak Mészáros Lőrincék

A Duma Aktuál megfejtette, miért válnak Mészáros Lőrincék

Koronavírus: harmincmillió felett a fertőzöttek száma

Koronavírus: harmincmillió felett a fertőzöttek száma