szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Európa vezető politikusai a brüsszeli Jobs4Europe konferencián próbálnak megoldást találni a munkanélküliségre és a fiatalok elvándorlására.

Nyilvánvalóan politikai lépésekre van szükség a munkaerőpiac keresleti és kínálati oldalán is - állapította meg Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnöke a Jobs4Europe konferencián csütörtökön Brüsszelben.

Rompuy véleménye szerint a kínálati oldalról a képzés, az oktatás javításával és a nagyobb mobilitás elősegítésével, a keresleti oldalon pedig a versenyképesség javításával és vállalkozásbarát üzleti légkör és szabályozás kialakításával lehet elősegíteni a munkahelyteremtést.

A politikus kifejtette, a válságnak strukturális és rendkívüli okai is vannak, de a kettő összefügg egymással. Úgy véli a versenyképesség minőségi értelemben vett javítására van szükség, mert a feltörekvő országok népessége jól képzett és fiatal. Hangsúlyozta, a következő, 2014-2020-as uniós költségvetésben célzottabban  kell alkalmazni az Európai Szociális Alap forrásait, de ehhez a tagállamok közötti kompromisszumra van szükség a novemberi rendkívüli uniós csúcstalálkozón.

"Nem nézhetjük tétlenül a fiatalok elvándorlását"

 Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke leszögezte, fontos ugyan megvédeni az euró árfolyam-stabilitását, de ez nem cél, hanem eszköz a munkahelyteremtéshez és a növekedés beindításához. A munkanélküliség ugyanis sokkal nagyobb kárt okoz, mint a költségvetési hiány.

A fiatalok munkanélkülisége Schulz véleménye szerint a társadalmi összhangot is veszélyezteti, haraghoz, frusztrációhoz vezet. Az egyre több tüntetés a társadalmi elégedetlenség fokozódását jelzi, ami a demokratikus intézményeket is aláássa, mert a fiatalok az államot tehetetlennek tartják a pénzügyi világ diktatúrájával szemben.

Bizalmi válság van?

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke leszögezte, nem csak pénzügyi, de bizalmi válság is van, mert az utóbbi ötven évben először az európaiak most bizonytalansággal és nem a jobb élet reményében tekintenek a jövőbe. Aggasztónak nevezte, hogy nőtt a munkanélküliség az unióban és az eurózónában, és ráadásul egyenlőtlenül oszlik meg a tagállamok között.

A szociálpolitika tagállami hatáskör, de Barroso nem tudja elképzelni, hogy a közösségi politikáknak ne legyen szociális dimenziója.

"Elfelejtjük, hogy van akinek nincs mit ennie? Elfelejtjük, hogy helyenként szociális vészhelyzet van? Hunyjunk szemet efölött?" - tette fel a kérdést José Manuel Barroso.

Meghalt az idős nő, akinek a férje naponta adott szerenádot a kórház előtt

Meghalt az idős nő, akinek a férje naponta adott szerenádot a kórház előtt

A csecsenföldi melegek üldözése mutat rá igazán, hogyan gondolkodik a putyini Oroszország

A csecsenföldi melegek üldözése mutat rá igazán, hogyan gondolkodik a putyini Oroszország

Már interneten is lehet vásárolni az Aldiból Budapesten

Már interneten is lehet vásárolni az Aldiból Budapesten