Tetszett a cikk?

"Személyes tapasztalatom, hogy az ellenőrök nagy része belátó és racionális a munkája során. Csak hát egy kosár szilvából elég néhány kukacos, hogy már a többitől is óvakodjunk" - írja kommentárjában Földes Balázs, a KPMG szenior adómenedzsere, aki a revizorok munkájáról, a józan észről és az éves adómegállapításokról gondolkodik ezen a héten.

Néhány napja távozott el közölünk nagymamám. Nagyi nem volt egy különösebben tanult, művelt asszony, de sokszor azt gondolom, az ő legendásan kérlelhetetlen költségvetési ösztöne a házipénztár őrzőjeként sokban hozzájárult ahhoz, hogy fia és unokái karrierje a pénzügyek, az adózás területére vezetett. Néha azt hiszem, az ő világos gondolkodása sokkal fontosabb lenne az adóügyekben, mint a legcifrább paragrafusok ismerete. Milyen kár, hogy akiknek szakmája az adózás – legyenek akár hatósági ellenőrök, akár tanácsadók – nem mind bíznak eléggé ebben a fontos erényben. Pedig mennyivel könnyebb is lenne az élet, ha mielőtt valaki hivatalos megállapítást vagy szakmai érvelést vetne papírra, előtte még egyszer a Nagyi-próbának, a józan ész tesztjének alávetné azt!

A minap kellett véleményeznem például egy jegyzőkönyvet, ahol az adóhatóság milliárdos adóhiányt állapított volna meg egy megdöbbentően kifacsart törvényi félreértelmezés miatt. Egy ravasz érvelésű revizor rájött ugyanis, hogy bizonyos értékesítések kapcsán az áfatörvény adómentességet biztosít; míg az adóeljárási szabályok előírják, hogy az adózónak többé-kevésbé ugyanezen ügyletek forgalmáról negyedévente nyilatkoznia kell. Nos, a nyilatkozattételi szabályok körében talált az ellenőr egy félreérthető kifejezést, ami alapján úgy gondolta, az ügyletek egy jelentős köréről nem kell nyilatkozatot adni. Majd – valamiféle dedukciós lóugrásban haladva – arra a következtetésre jutott, hogy akkor nyilván az  adómentesség sem alkalmazható ezekre az ügyletekre. Azért mégiscsak különös az a gondolatmenet, ami a mentesség alkalmazását egy nyilatkozattételi szabályból vezeti le. Kicsit olyan, mintha azt mondanánk, nem kell adót fizetni olyan jövedelmek után, amire vonatkozóan elfelejtettek rubrikát tenni az adóbevallásra. Nagyi ezzel szemben talán úgy gondolná, az adómentességre az adómentesség szabályai, a nyilatkozattételre pedig a nyilatkozattétel szabályai vonatkoznak, nem pedig keresztbe-kasul.

Az ehhez hasonló megállapítások, azt hiszem, sokban hozzájárulnak ahhoz, hogy a cégek jelentős részénél kialakuljon egy tévképzet az adóellenőrökről: hogy a revizor mind csak a minél nagyobb adóhiányt keresi, és az igazságosság vagy arányosság nem is érdekli. Pedig személyes tapasztalatom, hogy az ellenőrök nagy része belátó és racionális a munkája során. Csak hát egy kosár szilvából elég néhány kukacos, hogy már a többitől is óvakodjunk.

Kíváncsi lennék, mi hajtja ezeket a mindenáron megállapítani vágyó ellenőröket, ezeket az adóvadászokat. Az első válasz, ami sok kollégámnak eszébe jutott, hogy az adóhatóság év végi jutalma attól függ, mennyi megállapítást is tesznek.

Járjunk kicsit utána ennek a jól ismert szakmai mendemondának. A kommentár folytatását olvassa el az Adózónán! 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

APEH: azokra figyelnek, akikre eddig is

Nem változnak az idén az adóhivatal kiemelt vizsgálati területei, a tavalyi évhez hasonlóan fokozottan ellenőrzik például az újonnan alakuló vállalkozásokat, a jövedelem-, illetve nyereségminimum alatt vallókat, a magánszemélyek vagyongyarapodását és továbbra is nagy hangsúlyt kap a feketefoglalkoztatás kiszűrése.

MTI Itthon

Törvényes az APEH-dolgozók jutalma

A törvényesen kaptak jutalmat az APEH-dolgozók - közölte kérdésre válaszolva Daróczi Dávid kormányszóvivő a kormány vasárnapi soron kívüli ülése után.

MTI Karrier

Mennyit keresnek az APEH-nél?

A havi nettó átlagjövedelem a 13. havi fizetést és a jutalmat is beleértve - 162 091 forint volt tavaly az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnál (APEH), ebből a havi nettó átlagjutalom 44 465 forintot tett ki - hozta nyilvánosságra a hivatal keddi sajtótájékoztatóján.

Vállalkozás

APEH-revízió: érdemes fellebbezni

A vagyonosodási vizsgálatok körében az elsőfokú határozattal szemben benyújtott fellebbezések közel felében a magánszemély javára dönt a másodfokú adóhatóság. De mi van a döntések hátterében?

MTI Itthon

Az APEH is lecsaphat a veszprémi késelés gyanúsítottjára

Vagyonosodási vizsgálatot kért a rendőrség a veszprémi kézilabdásokra támadó csoport vezetői, mindenekelőtt Sztojka Iván ellen - írja a Népszabadság. A Magyar Nemzet Enying polgármesterét idézi, aki szerint hiba lenne, ha az APEH nem vizsgálna a látványos vagyongyarapodását.

MTI Vállalkozás

Cipzárügy: az APEH szerint hazudott a vállalkozó

Sok valótlanságot állított az a pécsi egyéni vállalkozó, akinek nyugtaadásra vonatkozó ellenőrzése a napokban bejárta a sajtót - állítja az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), amely részletesen ismerteti a történteket, miután az ügyben felmentést kapott az adótitok alól.

Dézsi Csaba András: Nem a falnak nekimenő ember vagyok

Dézsi Csaba András: Nem a falnak nekimenő ember vagyok

25 millió forintot adott egy SMA-beteg kisfúnak a magyar válogatott kapusa

25 millió forintot adott egy SMA-beteg kisfúnak a magyar válogatott kapusa

Hogyan kommunikáljunk a kamaszokkal?

Hogyan kommunikáljunk a kamaszokkal?