szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) alanyai három lehetőség közül választhatnak, hogyan állapítsák meg a helyi iparűzési adó alapját. Az Adózóna áttekinti ezeket a lehetőségeket, és szempontokat ad az egyes módszerek közül történő választáshoz. Nincs sok idejük a gondolkodásra az érintett vállalkozásoknak: január 15-ig dönteniük kell, melyik adóalap-megállapítási módot választják.

Az adóalap-megállapítás történhet az általános szabályok szerint, illetve egyszerűsített módon, azon belül pedig kétféle lehetőség is kínálkozik, az egyik szerint a nettó árbevétel 80 százalékát veszi alapul a vállalkozás, de választja a székhely, telephely szerinti településenként a helyi adókról szóló törvény által rögzített tételes összeget is – írja az Adózóna.

Valamennyi vállalkozóra irányadó a helyi adókról szóló 1990. évi törvényszerinti adóalap-meghatározás. E rendelkezés értelmében a Htv-ben definiált nettó árbevétel összegét csökkenteni lehet: az eladott áruk beszerzési értéke és a közvetített szolgáltatások értéke együttes – külön szabályok által meghatározott – összegével, az alvállalkozó teljesítések értékével, az anyagköltséggel, az alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés adóévben elszámolt közvetlen költségével.

Nem utolsósorban a kata szerinti adózási mód előnyeinek kiaknázása érdekében a Htv. további két – egyszerűsített – adóalap-megállapítási módot is megfogalmaz. Fontos összefüggés ugyanakkor, hogy az általános szabályok szerinti adóalap-megállapítási módszert kell alkalmazni, ha a kata alanya nem kívánja, vagy nem jogosult egyszerűsített módon számítani az adó alapját. Szintén így kell kalkulálni az adóalapot, ha a kata alanya nem szeretné a nettó árbevétel 80 százalékában (egyszerűsített módon) kiszámítani az adó alapját, a tételes adóalap-megállapítás bejelentésére nyitva álló határidőt pedig elmulasztotta.

További részleteket itt lehet olvasni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új tervet mutatott be Novák Katalin: Az idősek bármikor mehetnének boltba, a fiatalabbakat nem engednék be a védett idősávban

Új tervet mutatott be Novák Katalin: Az idősek bármikor mehetnének boltba, a fiatalabbakat nem engednék be a védett idősávban

Nyakunkon az új időszámítás a kártyaelfogadásban. Ön felkészült?

Nyakunkon az új időszámítás a kártyaelfogadásban. Ön felkészült?

Videót küldött fel a Mariana-árok mélyéről egy kínai tengeralattjáró

Videót küldött fel a Mariana-árok mélyéről egy kínai tengeralattjáró