A Párisi udvar felújítása kellemetlen meglepetések sorozata

A Párisi udvar felújítása kellemetlen meglepetések sorozata

Utolsó frissítés:

Gyükeri Mercédesz Szerző:

Gyükeri Mercédesz
Gyükeri Mercédesz

A főváros egyik legkülönlegesebb épülete a Párisi udvar, és felújítása után régi fényénél is ragyogóbban tündökölhet majd. Ám ez még a jövő. A környékbeli lakástulajdonosok és bérlők közül csak egyet nem érint rosszul az elhúzódó rekonstrukció: egy nemzeti dohányboltot.

Egy év múlva, 2018 május-júniusban adhatják át a megújult Párisi udvart – közölték azon a pénteki bejáráson, ahol a rekonstrukció állását mutatták be. A patinás belvárosi műemléképületben luxusszállodát épít a tulajdonos Mellow Mood csoport, ezért 2015-ben elkezdték felújítani. A palota híres földszinti passzázsa korábban üzleteknek adott otthont, ám az elmúlt évtizedekben fokozatosan ürült ki.

Az eredeti tervek szerint a szállodának már meg kellett volna nyílnia, ám a felújítás kezdetekor kellemetlen meglepetés érte a kivitelezőket: ekkor kellett szembesülniük azzal, milyen állapotban van a vasszerkezet, ahogy azzal is, hogy az elérhető tervek és a megvalósítás néha köszönőviszonyban sincsenek egymással. A csúszást és a kezdetben 11,5 milliárd forintosra becsült beruházási költség egymilliárdos növekedését is ezzel indokolják. Igaz, utóbbinál azért volt pozitívum is, a bontásnál ugyanis tízmillió forint értékben találtak a korábbi felújítások idején befalazott értékes elemeket, például Zsolnay kerámialapokat.

Úgy tudjuk, nem csak ez késleltette a rekonstrukciót. A kivitelezőket a mai magyar gazdaság fő problémája is utolérte: a munkaerőhiány, amely nem csak a munkák elvégzését lassította, de erre hivatkozva a terveken is módosítani kellett időközben. Például minőségi hegesztő hiányában az eredetileg hegesztett illesztéseknél végül a csavarozás mellett döntöttek.

A képre kattintva galéria nyílik!
©

A vevő mindenesetre a késések esetére is bebiztosította magát az önkormányzatnál. Az éppen három éve, 2014. május 21-én aláírt adásvételi szerződésben azt vállalta, hogy 24 hónapon belül építési engedélyt szerez és az annak kézhezvételétől számított 58 hónapon belül állítja helyre a műemléki védettséget élvező épületet.

A felújítás előrehaladását a kormány is segítette azzal, hogy 2015 februárjában kiemelt státuszt biztosított a beruházás számára. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szükséges engedélyeket gyorsított eljárásban kaphatja meg a kivitelezésre alapított projektcég, a Párizs Property Kft.

A pénzmag is adott volt: a kormány ugyanis nem csak kiemelt státuszt biztosított, de az állami Eximbank 2016 májusában 22 millió eurós (6,8 milliárd forintos, vagyis a vételár több mint háromszorosát kitevő) hitelt bocsátott a tulajdonosok, az emírségi Majdi Ayesh, és a mögötte álló két évtizedek óta Budapesten élő üzletember, Zuhair Awad és Sameer Hamdan részére.

Kerülőutak 

Az állami és önkormányzati hátszél ellenére bekövetkező csúszást leginkább a környékbeli lakók szenvedik el, a 2014-es adásvételi szerződésnek volt ugyanis egy nagy hiányossága: megfeledkezett a szomszéd házról. Pedig a Párisi udvar üzleteinek kiürülésével párhuzamosan az elmúlt évtizedekben a passzázs egyik legfontosabb funkciójává vált, hogy bejárata volt annak az átjárónak, amely a Ferenciek terét köti össze az azzal párhuzamos Haris közzel. És amelyen keresztül a Ferenciek tere 11. lakói eljutnak lakásaikba.

A képre kattintva galéria nyílik!
©

A Kígyó passzázs néven ismert átjáró közel sem olyan pompázatos, mint a Párisi udvar, ám annál fontosabb a funkciója, mióta a szomszédos ház bejáratát évtizedekkel ezelőtt befalazták. Pontosabban fontosabb lenne, mivel a felújítás idejére 2015 novemberében az új bejáratot is lezárták – így fordulhat elő, hogy ugyan a cím Ferenciek tere 11., ám az épületben található lakásokat csak a túloldalról, több százméteres kerülővel, egy sétálóutcából lehet megközelíteni.

A szolgalomról és közérdekű használat biztosításáról az adásvételi szerződés helyett egy külön megállapodásban, 2015-ben állapodott meg a beruházóval az V. kerületi önkormányzat, miután az év augusztusában benyújtotta az építési engedélyt a Párisi udvarban építendő szálloda számára.

Ebből a megállapodásból olvasható ki az is, hogy a Párisi udvar üzemeltetője jogosult a területet este nyolc és reggel nyolc között lezárni. Ezen túl pedig az intézmény biztonsága érdekében – bejelentés alapján – legfeljebb 5 munkanapra, egy évben pedig 30 napra le lehet zárni a passzázst.

Hermesz János, a Párizs Property Kft. projektmenedzsere és Fazekas Tamás, a Párisi Udvar néven nyíló szálloda igazgatója a múlt pénteki bejáráson azt mondta: az a szándékuk, hogy a passzázs átjárható legyen nem csak a szállodavendégek és a szomszéd ház lakói, hanem mindenki számára. Hermesz János kérdésünkre hozzátette azt is: a Ferenciek tere 11-be vezető átjáró éjszakai zárását a ház lakói kérték, a velük kötött megállapodás szerint kaputelefont is kiépítenek.

Elveszett kártalanítás

Volt a megállapodásban még egy kikötés: hogy 2017. május 31-ig kialakítják a társasházi bejáratot. Ezt az alapján határozhatták meg, hogy úgy számoltak: 2016 augusztusára kész lesz a bontás, 2017 január végére végeznek a szerkezet építésével, az azt követő két hónapban pedig – a lábazat szigetelésével párhuzamosan – az átjáró festése, burkolása, szerelvényezése, és a két passzázst a jövőben összekötő 160 centis ajtó megépítése.

Egy valami azonban kimaradt a 2015-ös szerződésből – és az ez alapján az V. kerületi önkormányzat által néhány hónappal később elfogadott határozatból is: az, hogy mi történik, ha ezeket a határidőket nem sikerül tartani. Sem kötbérről, sem más szankcióról nem esik szó a csúszás esetére – márpedig az átjárás nem készül el az ígért határidőre.

A lakók pedig zúgolódnak, nem csak az átjárás megszüntetése, de az elhúzódó építkezésen keletkező por miatt is. Felmerült az is, hogy a 32 lakás 22 természetes személy tulajdonosának 500 ezer forintos kártérítést adjanak, úgy tudjuk, az egyik lakó pert is indított emiatt.

A kártérítés a társasház és a Párizs Property Kft. között kötendő megállapodás tervezetébe is bekerült. A lapunk birtokába került, 2016 augusztusában született dokumentum egyébként már 2017. július 31-i határidőt tartalmaz a bejárat kialakítására – a munkafázisoknál is az eredeti tervhez képest három hónappal későbbre teszi a megvalósulást.

Decemberben egy újabb megállapodástervezet került a lakók elé. Ebben már az szerepel, hogy a társasház bejáratát „várhatóan 2018. május 31. napjáig” alakítják ki – természetesen a többi határidő is ennek megfelelően egy évvel tolódik ahhoz képest, amire az önkormányzat áldását adta.

A képre kattintva galéria nyílik!
©

Volt még egy nagy eltérés a két tervezet között: az utóbbi már említést sem tesz kompenzációról, pedig a lakók az eredeti tervekhez képest egy évvel hosszabb ideig érzik a bőrükön az építkezés következményeit. Hermesz János ezzel kapcsolatban ennyit mondott: igyekeznek orvosolni a lakók panaszait az építkezés során keletkező porral kapcsolatban. Kompenzációról ő sem beszélt.

Az építkezés jár még egy kellemetlen következménnyel nem csak a környékbeli lakók, de az arra járó turisták számára is. A rendkívüli kicsi felvonulási terület kényszerűen elfoglalja a Petőfi Sándor utcát, amelyet nem sokkal a felújítás előtt adott át az önkormányzat. És amelyet 2015 decemberében az építkezés miatt ismét lezártak, a mostani menetrend szerint pedig ez a lezárás még novemberig el is tart.

A szomszédos ház egyik lakója, Kőszeg Ferenc emiatt a nyílt levélben tiltakozott. A peticiok.com közzétett írásban ő és az aláírók azt szerették volna elérni, hogy az önkormányzat ne engedélyezze a lezárást. A felvetésre adott válaszában az önkormányzat jelezte: a beruházó közterület-használati díjat fizet a lezárásért, és köteles az eredeti állapot visszaállítására is. Mellesleg arról igyekeztek meggyőzni, hogy a lezárás nem jár jogsérelemmel, csak előnnyel, például amiatt, hogy így megkímélhetik a helyi lakosságot az építkezéssel együtt járó tranzit tehergépjármű-forgalom okozta por-, zaj- és rezgésterheléstől.

A furcsa kivétel 

A kis felvonulási területen azért egy dolog elfért: egy nemzeti dohánybolt. Mindez azért is furcsa, mivel a cég már azt követően költözhetett az épületbe, hogy azt az önkormányzat árulni kezdte, vagyis sejteni lehetett a kiürítést.

A képre kattintva galéria nyílik!
©

2014-ben, az eladás idején egyébként négy cég bérelt üzlethelyiséget az épületben, közülük az 1952 óta ott üzemelő Jégbüfé a legismertebb. A cukrászda másik két bolttal együtt ki is költözött az épületből, a dohánybolt azonban maradt: most a kibontott földszinti tér helyett a felvonulási területre – a buszmegállóba – felhúzott bódéban működik.

Kérdés, ez miért nem zavarja a beruházót, a BKK-t vagy éppen az önkormányzatot. A válasz a tulajdonosok személye lehet: a koncessziót elnyerő céget, a Szivar Torony City Bt.-t ugyanis Rogán Antal szomszédja, az állami kommunikációs tendereken is sikert sikerre halmozó Csetényi Csaba alapította Krskó Tiborral – utóbbi ma is beltagja a több belvárosi trafikot is elnyerő cégnek.

Az épület kalandos történetéről ebben a cikkünkben olvashat érdekességeket: A kémfilmesek is imádták – nézze meg, hogy újul meg a Párisi udvar.

Hozzászólások