szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az utóbbi napokban 430 sebességmérő radart takartak le sötét műanyagzsákkal, vagyis tettek működésképtelenné a francia autópályákon. Az elkövetők álarcot viselnek, de nem titkolják a foglalkozásukat: a francia nemzeti dohányárudák tulajdonosai. De mit keresnek az utakon?

A látványos tiltakozásra azért szánták el magukat, mert az új elnök által kinevezett kormány programnyilatkozatában közölte: három éven belül 10 euróra növelik egy doboz cigaretta árát. Már jelenleg is a héteurós átlaggal a kontinentális Nyugat-Európában Franciaországban a legdrágább egy doboz cigi. A szomszédban, Spanyolországban, Németországban, Belgiumban 4 és 5,5 euró között van az ár. Agnes Buzyn, a frissen kinevezett egészségügyi miniszter asszony természetesen egészségvédelmi okokat hangoztat.

Franciaországban évente 80 ezren halnak meg idő előtt a dohányzás miatt

 

De a nemzeti dohányboltokat tömörítő szervezet elnöke visszavágott:

Évtizedek óta minden kormány növeli az árat, a bevételek reményében, miközben egyre több fiatal dohányzik.

Az árusok szerint a cigi árának növelése csak a csempészetet lendíti fel, egészségügyi hatása nincs. Andorrában, a dohányiparban törpe, de fociban „óriás” miniállamban például, mindössze két euró egy doboz cigi. Tehát a nemzeti dohányboltosok, vagy, ahogy Franciaországban hívják őket, a „buralistok”, nagyon is létező problémára mutatnak rá. Persze őket sem kell félteni. A különleges állami privilégiumokban részesülő értékesítő hálózat már hosszú évtizedek óta működik. Franciaországban emberemlékezet óta csakis a kijelölt üzletekben lehet cigit kapni, a szupermarketekben ez már eleve elképzelhetetlen volt – írja a Le Figaro.

A most radarokat letakaró hős „buralistákat” nem fenyegeti az éhhalál, hiszen a franciák túlnyomó többsége, csempészet ide vagy oda, ezután is a sarki dohányboltban veszi meg a cigit, és még akkor is, ha tíz euróba kerül egy doboz.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!